Nederlandse ict-ondernemers in Bangladesh zijn tevreden over de werklust en het opleidingsniveau van de lokale ict'ers. De groeiende vraag naar ict'ers in het land stimuleert studenten voor een ict-studie te kiezen. Onlangs bezocht een Nederlandse ondernemersdelegatie Bangladesh om zich te oriënteren op de mogelijkheden van outsourcing.
De deelnemers aan de handelsdelegatie spraken onder meer met het Nederlands bedrijf Hawar IT. Dat zit al tien jaar in Bangladesh en is gespecialiseerd in onderhoud aan legacy-software. Directeur-eigenaar Cees Nieboer is vol lof over de lokale ict'ers. 'Bangladesh mag trots zijn. De mensen werken hard, zijn toegewijd en willen heel graag leren.'
Het land zit in de lift met een economische groei van 6 procent. Met een bevolking van meer dan 160 miljoen mensen is het arbeidspotentieel schier onuitputtelijk. Op dit moment studeren jaarlijks vijfduizend computertechneuten af aan de universiteit. Studenten kiezen hun opleiding voornamelijk op basis van carrièremogelijkheden.
Op de vraag waarom hij informatica is gaan studeren, geeft student Muhammad Amin bondig antwoord: 'There are jobs.' Talentvolle studenten vinden vaak vóór hun afstuderen al een baan die in verhouding veel geld oplevert. In Bangladesh verdient een groot deel van de bevolking minder dan één dollar per dag.
Curriculum
Directeur Mostofa Akbar van de Bangladesh University of Engineering en Technology (BUET) wijst op het voordeel hiervan. 'Door de carrièremogelijkheden kiezen de beste studenten voor een ict-studie.' De grotere technische universiteiten hebben het curriculum van hun technische opleidingen grotendeels één-op-één overgenomen van dat van de Amerikaanse topuniversiteiten. Een punt van aandacht is het gebrek aan praktijkervaring van de studenten.
Nieboer legt uit: 'Ze komen hier bij ons in het bedrijf en denken dat ze hun kennis van de modernste technologie kunnen gaan toepassen. Maar het meeste werk wat wij doen is onderhoud aan 'legacy': oude softwaresystemen die klanten niet vervangen zolang dat niet nodig is.'
iPhone
Veel Bengaalse ondernemingen schrijven software voor de iPhone, in de hoop dat één van deze applicaties een goudmijn blijkt te zijn. Dit opportunisme is ook zichtbaar onder werknemers. Voor alle bedrijven is het een grote uitdaging om het verloop laag te houden. Door de lage lonen is een overstap naar Europa of de VS aantrekkelijk. Cees Nieboer heeft een goede tip: 'Richt je op de groep studenten net onder de top en vragen sterk door naar motivatie en familiebanden. Anders dien je slechts als springplank naar Amerika.'
Nu alweer zo’n verhaal?
Het begint idd een beetje afgezaagd te worden…
Ik vraag me eigenlijk af uit welke koker al deze Bangladesh/Nepal/India jubelverhalen komen? Wie heeft er belang bij (lees: betaald dit blad ervoor) om zoveel verhalen te plaatsen?
De gemiddelde lezer heeft er niet veel aan, want die leest eigenlijk alleen maar hoeveel goedkoper het werk ‘zou’ kunnen wat hij/zij zelf doet.
Komt dit van de plaatselijke VVV van Bangladesh? De KVK van Nepal? Bij een advertorial zou ik graag ook zien wie de sponsor is…
De titel zou moeten zijn “Bangladesh leidt veel ICT’ers op”.
In de tekst staat namelijk dat het gebrek aan ervaring het grootste probleem is bij deze IT’ers.
Om een uitstekende ICT’er te zijn, heb je werkervaring in diverse omgevingen nodig.
Kijk, dat zou het management ons dus het liefst betalen: één dollar per dag. En dan niet zeuren, krijgen ze in Bangladesh ook.
Wees gewoon eerlijk. Het gaat er helemaal niet om of er uitstekende ICT-ers worden opgeleid. Het gaat om loonkosten en in welke mate je ze een wurgcontract door de strot kunt duwen; niets meer, niets minder. Kosten, het gebrek aan sociale lasten, misbruik maken van sociale ongelijkheid en slavernij in een 21e eeuws jasje. Gelukkig gaan ze allemaal straks naar de hel en komen we dit soort lieden niet nog een keer tegen..
Aub zeg. Als professionele hollandse bedrijven naar Bangladesh gaan outsourcen, dan stop ik met mijn vak!
@Sure.
En om “Jullie moeten niet zeuren, want in de derde wereld zitten genoeg sloebers klaar om jullie werk over te nemen. Dus mond houden!”
Ik zou alle jongeren van nu willen adviseren om beslist GEEN informatica te gaan studeren! Je zou daar gek zijn.
1 dollar per dag. Ja, dan is ieder salaris natuurlijk “veel”. Sorry, maar wat kan je daar nou voor verwachten? Een wijs spreekwoord zegt: “if you pay peanuts, you get monkeys”.
Echt weer zo’n recvlameverhaal van iemand die daar het volste belang bij heeft. Jammer dat Computable zich daar iedere keer weer voor leent.
En in een ander artikel op Computable, afkomstig van Gartner, staan drie grote problemen met outsourcing naar Bangladesh gemeld:
1) gebrekkige infrastructuur;
2) bescherming van het intellectuele eigendom;
3) taalproblemen.
Kortom, er is nog een lange weg te gaan voordat je veilig kan outsourcen naar Bangladesh.
ik ga me omscholen tot kleermaker.
binnenkort zijn ze daar welvarend en willen ze toch goedkoop kleren hebben, nietwaar ?