Nederlandse ict-ondernemers in Bangladesh zijn tevreden over de werklust en het opleidingsniveau van de lokale ict'ers. De groeiende vraag naar ict'ers in het land stimuleert studenten voor een ict-studie te kiezen. Onlangs bezocht een Nederlandse ondernemersdelegatie Bangladesh om zich te oriënteren op de mogelijkheden van outsourcing.
De deelnemers aan de handelsdelegatie spraken onder meer met het Nederlands bedrijf Hawar IT. Dat zit al tien jaar in Bangladesh en is gespecialiseerd in onderhoud aan legacy-software. Directeur-eigenaar Cees Nieboer is vol lof over de lokale ict'ers. 'Bangladesh mag trots zijn. De mensen werken hard, zijn toegewijd en willen heel graag leren.'
Het land zit in de lift met een economische groei van 6 procent. Met een bevolking van meer dan 160 miljoen mensen is het arbeidspotentieel schier onuitputtelijk. Op dit moment studeren jaarlijks vijfduizend computertechneuten af aan de universiteit. Studenten kiezen hun opleiding voornamelijk op basis van carrièremogelijkheden.
Op de vraag waarom hij informatica is gaan studeren, geeft student Muhammad Amin bondig antwoord: 'There are jobs.' Talentvolle studenten vinden vaak vóór hun afstuderen al een baan die in verhouding veel geld oplevert. In Bangladesh verdient een groot deel van de bevolking minder dan één dollar per dag.
Curriculum
Directeur Mostofa Akbar van de Bangladesh University of Engineering en Technology (BUET) wijst op het voordeel hiervan. 'Door de carrièremogelijkheden kiezen de beste studenten voor een ict-studie.' De grotere technische universiteiten hebben het curriculum van hun technische opleidingen grotendeels één-op-één overgenomen van dat van de Amerikaanse topuniversiteiten. Een punt van aandacht is het gebrek aan praktijkervaring van de studenten.
Nieboer legt uit: 'Ze komen hier bij ons in het bedrijf en denken dat ze hun kennis van de modernste technologie kunnen gaan toepassen. Maar het meeste werk wat wij doen is onderhoud aan 'legacy': oude softwaresystemen die klanten niet vervangen zolang dat niet nodig is.'
iPhone
Veel Bengaalse ondernemingen schrijven software voor de iPhone, in de hoop dat één van deze applicaties een goudmijn blijkt te zijn. Dit opportunisme is ook zichtbaar onder werknemers. Voor alle bedrijven is het een grote uitdaging om het verloop laag te houden. Door de lage lonen is een overstap naar Europa of de VS aantrekkelijk. Cees Nieboer heeft een goede tip: 'Richt je op de groep studenten net onder de top en vragen sterk door naar motivatie en familiebanden. Anders dien je slechts als springplank naar Amerika.'
EMC besteedt veel beheer en support uit aan genoemde landstreken. Met aardig wat EMC spullen in beheer heb je regelmatig calls te melden als het probleem complexer is dan bijv. Powerlink aan oplossingen te bieden heeft. Je krijgt daarbij steevast een Indier of zo als supportmedewerker.
De geboden oplossing is er altijd één uit Powerlink (tja, dat had ik zelf al uitgesloten), ze lezen de berichten niet goed (jump to conclusion), ze werken op andere tijden (kennelijk niet in ploegen) dus een vraag/antwoordsessie kan dagen duren, en dan het taalprobleem als je ze uiteindelijk dan aan de telefoon krijgt…
Nee, het werkt echt ideaal hoor en de meerkosten komen uiteraard uit een ander potje dan waar de besparingen in zullen terechtkomen.