Participatiemaatschappij Synergia uit Veenendaal heeft een meerderheidsbelang genomen in Vicrea Solutions uit Veenendaal. Deze leverancier van geografische informatiesystemen wil met de steun van de nieuwe aandeelhouder verder groeien in de marktsegmenten lokale overheid en infrastructuur, maar ook nieuwe markten betreden. Ook verwacht Vicrea de detacheringstak te kunnen uitbreiden.
Vicrea Solutions is in 1999 opgericht. Inmiddels werken er bijna negentig medewerkers. Het softwarebedrijf behaalt een omzet van tien miljoen euro per jaar. Vicrea is vooral sterk binnen lokale overheid met de Neuron-softwareproductlijn. Zo’n tweehonderd gemeenten maken gebruik van de producten en diensten van Vicrea, waaronder een oplossing voor de BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen). Daarnaast rekent de onderneming bedrijven als Prorail en Schiphol tot klant.
Transacties
Synergia is een investeringsmaatschappij die zich richt op Nederlandse middenbedrijven. Hoeveel de investeerder heeft betaald voor het meerderheidsbelang in Vicrea is niet bekendgemaakt. Op de website meldt het bedrijf dat het zich richt op transacties tussen de tien en vijftig miljoen euro.
Synergia verwacht dat Vicrea binnen de niche van geosystemen waarin het bedrijf opereert, verder kan groeien. De investeerder heeft op de ict-markt ervaring met participaties in Temtec International, Innovity, Green Valley en G2 Speech.
Andere marktsegmenten
Sinds 1 januari 2011 heeft Vicrea een nieuwe directie onder leiding van Kees Radstaak, die daarvoor bij Vicrea verantwoordelijk was voor de divisie die zich met de lokale overheid bezighoudt. De directie heeft zich tot taak gesteld om te groeien binnen de marktsegmenten lokale overheid en infrastructuur, maar ook om de geo-software in andere marktsegmenten te introduceren.
Verder zal het onderdeel detachering, waarbinnen Vicrea zijn kennis ter beschikking stelt aan derden, worden uitgebreid. Directeur Radstaak is blij met Synergia als kapitaalkrachtige groot aandeelhouder. ‘Dat stelt ons in staat de gewenste groei te continueren in de markt van geo-informatiesystemen.’