Omscholing van ict'ers is noodzakelijk om op korte termijn het gebrek aan ict-personeel aan te pakken. Dat stelt voorzitter van Taskforce e-Skills Nederland, Peter Hagedoorn. 'De huidige acties om het tekort te aan te pakken, zijn te veel gericht op de instroom via opleidingen.' Dat levert volgens de taskforce te weinig op omdat organisaties zoeken naar personeel dat ict in bedrijfskundige toepassingen kan vertalen terwijl opleidingen vooral de technisch kant van ict benaderen.
Volgens Hagedoorn zijn voorbeelden van functies waar de meeste tekorten ontstaan: enterprise-architect, applicatie-architect, sourcing manager, demand manager, business-analist en beveiligingsexpert. Het gaat dan om de toepassing van ict in specifieke sectoren zoals zorg en logistiek. De voorzitter: 'De tekorten zijn het grootst in deze relatief nieuwe en steeds belangrijk wordende vakgebieden waar weinig tot geen goede opleidingen voor zijn.'
Naar aanleiding van het Computable-artikel 'Tekort aan ICT'ers groeit tot 40.000 in 2015', ontstond een discussie over dat aantal. Lezers vinden het aantal erg hoog.
Volgens de taskforce groeit het tekort afhankelijk van de economische omstandigheden naar 27.000 tot 40.000. De taskforce baseert zich op Europese onderzoeksresultaten die naar de Nederlandse situatie zijn vertaald. Het eindrapport is aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
‘40.000 is niet overdreven’
Volgens Hagedoorn liggen de verschillen in de afbakening van de onderzoeksgroep. 'Er is gekeken naar personeel bij ict-bedrijven, de leverancierskant, en ict-functies bij bedrijven.' Volgens de taskforce werkt ongeveer de helft van de ict'ers aan de vraagkant.
Ict~Office voorspelt voor 2015 een tekort van 10.000 ict'ers. De brancheorganisatie richtte zich in dat onderzoek op hogeropgeleiden vanaf hbo-niveau.
Hagedoorn vindt het voorspelde tekort niet overdreven. 'Het tekort wordt juist gemaskeerd door de recessie. Het lijkt alsof de arbeidsmarkt herstelt, maar dat zijn banen die tijdens de crisis wegvielen.'
Het artikel eindigt met de stelling dat er nu eigenlijk ook al een tekort aan ICT-ers is, maar dat dat gemaskeerd wordt door de recessie.
Gelukkig is het wel mooi weer vandaag 🙂
@Peter en andere, vooral Peter, je slaat echt de spijker op de kop. Elk 5 jaar is er weer een Crisis en dan kan je vaak weer op nieuw beginnen en aan een ratrace van studies beginnen in je vrije tijd. 3x mcse 2x Cisco ccna, 1x ccnp, Citrix en Vm-ware. Enz enz enz. jaren systeem/netwerk beheerder geweest (gedetacheerd verschillen bedrijven voor verschillende detacheer bedrijven) laatste jaren als ZZP-er gewerkt voor €65,- per uur. Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik een andere weg ingeslagen. Ondernemer in een totaal andere branche en het bevalt me goed. Als 45jarige en 20 jr ervaring ben ik uitgerangeerd in de ICT branche. Ik kan me het laatste detacheerder contact persoon herinneren, zo’n meisje die net met studie klaar was waarschijnlijk inHolland HRM die mij probeerde uit te leggen dat ik MCSE 2008 moest gaan halen (in mijn eigen vrije tijd) Ze wist niet eens dat het traject nu MCITP heten. Ik wens mijn ex-collega’s en andere techneuten in ICT veel succes! Ondanks dat ik met veel plezier heb gewerkt in de ICT en veel gelachen heb met me mede techneuten ben ik nu definitief iets anders gaan doen dan de “ict” Oh ja, iedereen die aan mij vraagt of haar kind iets in de ICT moet gaan studeren adviseer ik altijd, niet doen!
45jarige IT-er, ben het helemaal met je eens. Zelf ben ik van jouw generatie en kwam steeds vaker AL dit soort onzin tegen van mensen die op het gebied van IT maar wat lopen te blaten.
@45jarige it-er, bij detacheerders zitten inderdaad veel van die InHolland-types die alleen naar certificeringen kijken.
Laatst belde mij zo’n jonge miep die een paar leuke uitdagingen had. Haar topografische kennis was echt belabberd. Op LinkedIn heb ik toen haar profiel bekeken, deze was net van school af en had inderdaad een HBO opleiding. Ze had wel een leuk smoeltje.
@45jarige it-er.
Je hebt helemaal gelijk. Ik ben nu zoekende naar een opdracht en het lijkt gelukkig te lukken. Maar als je sommige van die burootjes hoort: sorry meneer, u heeft geen of te weinig ervaring in die functie. Terwijl je pas 10 jaar die functie uitvoert.
Ik zit al ruim 30 jaar in de it, en zie het ook regelmatig terug, mensen die maar wat roepen, en absoluut geen enkel verstand hebben van it. Als ze er eens mee stoppen, want anders komen straks weer mensen in de it werken, die thuis toevallig een pc hebben. En verder niets van it afweten.
Ook 45 en tevreden met mijn baan.
Werk is niet echt de uitdaging die ik zoek maar fijn bedrijf, leuke colega’s en veel vrijheid.
Maar ja, heb dan ook vrijwel niets te maken met al Microsoft-onzin, en dan krijg je al snel met een heel andere mentaliteit te maken.
Een ding is wel heel duidelijk, van de detacheerders en andere koppelbazen hoef je het als ICT’er beslist niet te hebben.
ICT was voor mij overigens ook derde keuze hoor.
Avionica en embedded spul intereseerde mij altijd veel meer dan onozele database-jes
@ 45jarigeit-er,
net iets ouder, maar ongeveer dezelfde opleidingen.
Ervaring van ’88 tot 2008 inclusief twee burn-outs, ben nu werkzaam op een afdeling logistiek. Iedere dag is het weer een plezier om naar je werk te gaan.
En wie gaan ze omscholen dan?
De “pikkies” die nu in de deta zitten, als ze iets dergelijks doen, stel dan meteen als eis alleen vanaf 40+ en minimaal 10 jr ICT ervaring, dan heeft het misschien een kans.
@p te z, wel erg kort door de bocht.
Ik ken jochies van 22 die serieus iets van besturingssystemen afweten, die heel serieuze code kunnen kloppen, snappen hoe een netwerk in elkaarsteekt en die ook nog wat van projectmanagement afweten.
Goed ze zijn zeldzaam maar ze bestaan.
Ik ken ook consultants van 40+ die al 20 jaar in het vak zitten en nog steeds het zelfde paar truukjes kennen als 10 jaar geleden.
Het gaat niet louter om leeftijd en ervaring, maar vooral om inzet, intresse en de wil om zelf kennis eigen te maken.
En inderdaad met de huidige bedrijfsculturen hoef je er niet op te rekenen dat de veertiger zich daar nog voor laat vangen. Al die colega’s die iets heel anders gaan doen begrijp ik best hoor.
Het is gewoon ook heel moeilijk om echt goede mensen te vinden, zelfs in mijn toch wel redelijk uitgebreide netwerk komen de meeste vaklui niet verder tot die paar dingen waar ze dan ook echt wel heel goed in zijn, maar verder weinig te melden hebben.
Naast het politieke speel dat hier gespeeld wordt, Is er hier ook een ander probleem,
Een aantal leveranciers hebben met hun producten een versnelde introductie van de automatisering in onze maatschappij te wegen gebracht. Juist door deze monoculturen met hun “standaarden” kunstmatige verkorte product cyclus.
Hebben we snel de kritische massa kunnen opbouwen die nodig was om naar een netwerkeconomie door te evolueren.
Hierdoor is echter wel een extreme afhankelijkheid ontstaan.
Zonder toegang tot de broncode zijn professionals niet in staat, in kritieke situaties te zelf een fix te (laten)schrijven. En is het wachten op de leveranciers.
Hebben investeringen in (en van) professionals in geld en energie een beperkte houdbaarheid datum, afgedwongen d.m.v periodieke certificeringen. Elke keer, een nieuwe versie van dezelfde liedje.
En hoewel de gemiddelde ICT professional meerdere certificeringen cyclussen doorlopen heeft blijft men vaak steken op het “who to niveau” Veel investeringen een weinig rendement, voor zowel de werkgever als werknemer.
Het gebrek aan een meer open “Evolutioneer operating systeem” die in de tijd, met de omstandigheden mee groeit en daarwaar nodig zelf aangepast kan worden.
Zou wel eens de remmende voorsprong van onze de situatie kunnen zijn.