In deze test duiken drie e-readertablets op (van Android, Entourage en PocketBook). Dit zijn instaptoestellen met een beperkte tabletfunctionaliteit die eerder als e-readers in de markt worden gezet. Hun prijs benadert ook deze van een e-reader.
Archos 70 Internet Tablet
De Archos 70 is een opvallend dunne, lichte en betaalbare Android 2.2-tablet. Als tablet heeft hij een aantal beperkingen, waaronder niet-standaard hardware, waardoor deze tablet niet compatibel is met Google's Android Market. Als e-reader met kleurenscherm heeft de Archos 70 echter wel troeven in huis. Er zijn drie versies van het apparaat: met 4 GB, 8 GB en 250 GB intern geheugen, dat nog kan worden uitgebreid met een SD-kaart. Wij testten de 8 GB versie. De 4 GB versie is een uitgeklede, zeer goedkope e-readerversie, maar die was nog niet beschikbaar voor onze review. Hardwarematig is er geen verschil. Zo weegt de 8 GB versie maar 300 gram, vergelijkbaar met monochrome e-readers zoals de BeBook Neo en de PocketBook Pro 603. Hij is ook erg dun: slechts 10 mm, vergelijkbaar met de Sony PRS-650 en de PocketBook Pro 603. Dit is dan ook de compactste en lichtste Android-reader in deze test. De kwaliteit van het scherm is behoorlijk, maar in zonlicht is het onbruikbaar. Aldiko 2.0, wellicht de beste e-readerapp voor Android, is standaard geïnstalleerd en daarmee hebben we het apparaat ook getest. Vergeleken met tal van andere gespecialiseerde e-readers functioneert Aldiko op de Archos 70 heel wat sneller, met snellere paginawisselingen en snellere zoekopdrachten dan de meesten. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo is de autonomie beperkt tot maximaal tien uur, op voorwaarde dat je alle snufjes uitschakelt en de achtergrondverlichting zo laag mogelijk zet.
Oordeel Archos 70 Internet Tablet
Een echte e-reader biedt natuurlijk een veel hogere autonomie. Die heeft ook een contrastrijker scherm, dat je wél in volle zonlicht kunt lezen. Maar de Archos 70 biedt dan weer kleur. Het hangt er dus maar vanaf wat je wil lezen. Een tijdschrift of document in pdf-formaat lezen gaat op de Archos 70 vlotter dan op gelijk welke monochrome e-reader. Een dik boek lezen lukt beter met een gespecialiseerde e-reader.
Entourage Systems Pocket Edge
enTourage Systems mikt met de Pocket eDGe op gebruikers die naast hun iPad of tablet ook een e-reader willen, maar liever één dan twee apparaten meesleuren. Naast de Pocket eDGe heeft het bedrijf ook nog de grotere enTourage eDGe in het gamma. De fabrikant noemt deze toestellen dualbooks. Het resultaat van het combineren van een tablet en e-reader is een kloek apparaat dat wat aan een netbook doet denken. Opengeklapt zit rechts het 7-inch grote tablet scherm met WXGA-resolutie (800 x 480), links het 6-inch scherm van de e-reader. Het e-Ink Vizplex scherm heeft een resolutie van 800 x 600 pixels en 16 grijswaarden. Het ontwerp is wel doordacht: je kan immers beide schermen 180° draaien zodat je enkel met tablet of e-reader kunt werken. Wel is het met een gewicht van 610 gram aan de zware kant. Besturingssysteem van de tablet is het inmiddels verouderde Android 1.6. Multitouch is met deze versie bijvoorbeeld niet mogelijk. De bediening van de tablet gebeurt via enkele knoppen aan de zijkant of rechtstreeks met de stylus of je vinger op het resistieve touchscherm. De e-reader activeer je via het tablet-scherm. Ook de bibliotheek met boeken en documenten en de instellingen bedien je met het touchscherm van de tablet. De Pocket eDGe heeft een geheugen van 4 GB, waarvan er 3 GB beschikbaar is voor de gebruiker. Je kunt dus een forse bibliotheek meesleuren. Bovendien is er nog een miniSD-geheugenkaartsleuf. Door een Android tablet te combineren me een e-reader beschik je over het voordeel dat je snel iets kan opzoeken op het internet. Als je in de tekst met de stylus bijvoorbeeld een woord aanduidt, kun je in het Edit-menu onderaan het scherm een zoekopdracht geven. Op het tabletscherm opent dan een zoekvenster waar je de keuze krijgt om te zoeken in het e-boek, in Google, in Wikipedia of in een woordenboek. Ook is het eenvoudig om stukken tekst of afbeeldingen in de tekst naar het scherm van het tablet te kopiëren om te bewaren of te bewerken. Teksten annoteren is ook mogelijk op het aanraakgevoelige e-readerscherm. Je moet dan wel de stylus gebruiken. Als je intensief met de Pocket eDGe werkt, zul je hem dagelijks moeten opladen. Volgens de fabrikant is een volle batterij goed voor 6 uur werken met de tablet en tot 11 uur met enkel het e-readerscherm aan, wat overeenkomt met onze testervaring.
Oordeel Entourage Systems Pocket Edge
Dit is een van de snellere e-readers voor ePub en de snelste voor PDF. Jammer genoeg start dit apparaat traag op. Ook is de autonomie beperkt, zelfs al gebruik je het tablet-gedeelte nauwelijks. En het prijskaartje is aan de hoge kant. Kortom, een goed, maar verre van perfect apparaat.
PocketBook IQ 701
PocketBook heeft zijn hoofdkantoor in Hongkong, maar zijn ontwerpafdeling in Kiev in de Oekraïne. De hardware wordt in het Verre Oosten geproduceerd, maar de software is van Oekraïense oorsprong en grotendeels gebaseerd op openbroncode. PocketBook heeft verschillende monochrome e-readers met E-Ink schermen waarvan we er twee hierna bespreken. Eerst bekijken we het enige model met TFT-kleurenscherm in het PocketBook-gamma, de IQ 701. Die draait onder Android 2.0; de PocketBook e-readersoftware is er op geïnstalleerd als Android app. Via een firmware-upgrade kun je de Android-versie ondertussen upgraden tot 2.1. Maar de Android Market is standaard niet beschikbaar op dit apparaat. Wel heb je toegang tot een hele rits alternatieve app-stores. De bouwkwaliteit van de PocketBook IQ 701 is uitstekend. Het apparaat weegt wel 516 gram. Rond het 7-inch scherm zit een brede zwarte rand, met daar rond nog het chassis. Het scherm neemt dus niet de volledige voorkant van het apparaat in beslag. Intern heeft hij 2 GB flashgeheugen, dat kan worden uitgebreid met een microSD-kaartje.
De PocketBook IQ 701 start op met de Android-versie van de PocketBook e-readersoftware. Die verdeelt het scherm onder in een aantal vakken. Linksboven zie je de drie laatst geopende boeken. Met pijltjestoetsen kun je verder bladeren in de lijst van boeken die je reeds opende in het verleden. Rechts daarvan worden enkele statistieken getoond over je leesgewoonten en over het aantal boeken dat op het apparaat aanwezig is. In het midden van het scherm staan pictogrammen voor de belangrijkste functies. Ten slotte is er nog de onderkant van het startscherm, die voorbehouden is voor Bookland, een website waar je (Engelstalige) e-boeken en e-tijdschriften kunt kopen. Hoewel de onderliggende Android-software wel in het Nederlands kan worden ingesteld, geldt dit namelijk niet voor de PocektBook-software: die is alleen beschikbaar in het Engels. De PocketBook ondersteunt zowat alle denkbare bestandsformaten, van epub over mobi tot pdf, doc(x) en zelfs djvu. Wil je een Nederlandstalig boek met kopieerbescherming lezen dan kan dat helaas niet met de PocketBook-app. Het kan alleen met de vooraf geïnstalleerde Digilezen app van Bol.com. Die vind je terug door in het hoofdscherm op Applications te klikken. Je moet je uiteraard eerst registreren en ook moet de WiFi-verbinding actief zijn. Ook de Amazon Kindle app is al geïnstalleerd.
De standby-tijd bedraagt hooguit enkele dagen en de leestijd varieert tussen de 6 en de 8 uur, naargelang de lichtsterkte van het scherm, het aantal pagina's dat je leest en of de WiFi-verbinding wordt gebruikt.
Oordeel PocketBook IQ 701
De PocketBook IQ 701 heeft 48 seconden nodig om op te starten. Dat is traag. Uit de slaapstand is het apparaat wel binnen de seconde actief, maar uiteraard loopt de accu dan vrij snel leeg. De PocketBook e-reader app ondersteunt misschien heel wat formaten, maar de integratie van alle mogelijkheden laat toch te wensen over.
De serie
Deel 1: Lezen op elektronische papier heeft voor- en nadelen
Deel 2: Android-gebaseerde e-readertablets
Deel 3: Monochrome e-readers met elektronisch papier
Tabel met productinformatie en benchmarkcijfers
De tabel met uitgebreide testresultaten kunt u hier downloaden.
ik heb de pocket edge nu een maand of wat in huis en bevalt prima! Opstarten gaat inderdaad wat traag, maar verder werkt het apparaat super. Ik gebruik ‘m als e-reader, synchronisatie met e-mail en agenda. Het enige wat er wat mij betreft op mist is 3G.