Het tekort aan goedgeschoolde ict'ers zal in 2015 oplopen tot 40.000. Dat stelt de taskforce e-Skills Nederland in een rapport over tekorten op de ict-arbeidsmarkt. Daarin staat dat het tekort aan goed geschoolde ict-beroepsbeoefenaren, afhankelijk van de economische ontwikkeling, uitkomt tussen de 27.000 en 40.000 in 2015. Het rapport is aangeboden aan directeur ict en toepassing bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Nicole Kroon.
De voornaamste oorzaak van een tekort is de gebrekkige instroom bij ict-gerelateerde opleidingen. 'Dit komt ondermeer door het negatieve imago van ict als zou dit ‘zo technisch' en ‘echt iets voor nerds' zijn', schrijft de taskforce in een toelichting. De onderzoekers verwachten dat de tekorten zich zowel bij de ict-industrie als in het overige bedrijfsleven en bij de overheid voordoen. De taskforce: 'Er is veel vraag naar hoog opgeleide mensen die ict kunnen toepassen in een bedrijfsmatige of maatschappelijke omgeving, terwijl de meeste afstudeerders een middelbare en technisch georiënteerde opleiding hebben genoten.'
De taskforce e-Skills Nederland dringt aan op beleid waarbij het probleem van de komende tekorten het eerst wordt aangepakt in economische topsectoren, zodat daar in ieder geval in 2015 geen achterstand meer is. Daarnaast zou volgens de projectgroep bijscholing van de huidige beroepsbevolking kunnen bijdragen aan professionalisering van ict'ers. Volgens de groep zijn huidige initiatieven om meer kansarmen of juist hoogopgeleiden bij ict te betrekken ontoereikend.
Tekort vier keer hoger
Het tekort aan goedgeschoolde ict'ers ligt vier keer hoger dan een schatting van branchevereniging ICT~Office. Die organisatie schat in de meest recente marktmonitor dat het tekort in 2015 zal oplopen tot 10.000. Het gaat dan om ict'ers op hbo en wetenschappelijk niveau. Het verschil ligt dus in de afbakening van de onderzochte groep.
In Nederland werkten in 2010 ongeveer 283.000 mensen in de ict (cijfers CBS). Het betreft mensen die werken voor ict-bedrijven of ict-medewerkers bij bedrijven buiten de ict-branche.
Taskforce e-Skills Nederland
De TaskForce e-Skills Nederland is opgericht in december 2009 op initiatief van het toenmalige ministerie van Economische Zaken en belegd bij ECP-EPN, Platform voor de InformatieSamenleving. Doel van de TaskForce was te onderzoeken welke tekorten er nu en op termijn dreigen aan goed geschoolde ict-professionals en andere professionals die ict-kennis nodig hebben voor een optimale beroepsuitoefening en aanbevelingen te doen voor een mogelijke oplossing van dit probleem. Er is onderzocht of er in Nederland behoefte is aan een centraal ankerpunt voor verbetering van de e-skills van de beroepsbevolking.
De taskforce hoopt dat Economische Zaken aanbevelingen uit het rapport meeneemt in de in mei 2011 te verschijnen Digitale Agenda over beleid op het gebied van ict.
Slimme keus Henk, een beroepstak waar leeftijd juist een voordeel is.
@Peter als ZZPer moet je ook ondernemer zijn. ik ben teveel techneut om een goede ondernemer te zijn.
heb als ZZPer aardig verdiend maar geen zin in aquisitie gedoe.
@Pascal
Dan is Free-lancer misschien helemaal jou ding, ik ben het met je eens zzp’er is een keuze misschien wel een roeping;-)
Als Free-lancer wordt het aquisitiegedoe jou juist uit handen genomen, alles wordt voor mij gedaan door een payroll bedrijf.
Ik ben goedkoper voor de opdrachtgever en eigen personeel en houd er zelf (behoorlijk) meer aan over.
Pensioen kan mij geen donder schelen als ik straks 67 ben is die ruif toch al leeg gevreten door al de graaiers en de bankiers/woekeraars.
Ik heb niets meer te maken met het gezeik over lease auto’s, corrupte beoordelingsystemen/managers en meer van dat werkgever/loonslaaf geneuzel.
Ik geniet er iedere dag van en ga weer fluitend naar mijn werk sinds 6 jaar.
Power to the oldies;-) 😉
@p te z ik zou er best graag eens met je over willen bomen. maar hoewel ik altijd keurig mijn email addres invul (waarschijnlijk de enige reden waarom de redactie mijn bijdrages nog steeds accepteert) en ik weet dat deze site wat dat betreft niet al te geweldig beveiligd is, wil ik dit toch niet plain publiek hier dumpen, krijg al genoeg mailtjes 😉
Dank iig voor de tip.
@Computable,
De reacties zo lezend zijn ze steeds weer het zelfde.
Een ding is duidelijk, de tijd van de ICT-graaicultuur is binnen afzienbare tijd passe’.
Gebakken-lucht managers zijn dan ook snel verdwenen (worden vast prima marktkooplui)
Die paar goede ICTers die er dan overblijven, (dus niet de lui die een paar MSCE certificaatjes hebben en eventueel ook nog eens een UNIX cursus hebben gedaan, maar lui die echt wat kunnen) hebben dan mischien wel intresse in een communicatie middel dat zich richt op de profesionele ICT technicus die liever techtalk spreken, en maar weinig op hebben met artikeltjes die onder het Bert en Ernie niveau blijven.
Dat moet voor computable toch een gat in de markt zijn !
speel er op in, en bind serieuse vaklui aan je magazine.
“Tekort aan ICT’ers groeit tot 40.000 in 2015”
Toch wel vreemd, dcat we met een hoog werkeloosheidcijfer van ruim 8000 ICT’ers toch een te kort kunnen krijgen, heel vreemd…
De reacties hier liegen er niet om. Ik vraag me af of die werkgroep of de opdrachtgever het ministerie daar weet van hebben. Het fabeltje wordt namelijk vaak voor zoete koek geslikt! Ik heb ze beide een email gestuurd, misschien dat ze het nog eens lezen.
Ben het er overigens mee eens: Dit soort geluiden horen we om de paar maanden, en komen steevast uit de hoek die zoveel mogelijk goedkope al of niet buitenlandse, arbeiders willen halen/krijgen. En je maakt je er iedere keer weer kwaad om…
e-Skills Taskforce heeft een mooi (kosteloos) rapport opgeleverd. Zij houden zichzelf wel aan het werk. Nu graag eens een rapport van Het Rijk om de huidige 8000 ICTers aan het werk te krijgen. Wens van de burger. Misschien dat ze bij Het Rijk een keer mee kunnen lopen in de praktijk?
@Piet, JUIST! Spijker op zijn kop. Deze organisaties houden zichzelf aan het werk door te vertellen dat er een dreigend tekort is. Er is verder nog wel enige nuancering te maken, door te stellen dat er een tekort zou kunnen zijn aan bepáálde vaardigheden, maar dan hebben we nog een kleine tienduizend ICT werklozen die we bij kunnen scholen. Verder mis ik de belangrijkste reden die voor mij zou gelden om nu als jeugdige geen ICT te gaan studeren: Wie zegt dat je werk over 10, 20 jaar niet verplaatst is naar India, Korea, China?? Ik zou nu zelf óók geen ICT meer gaan studeren, als ik de keuze had.
Ik heb inderdaad ook een reactie gevraagd van de auteur van het artikel. Mij lijkt het erg interessant om te horen of er ook daadwerkelijk iets gedaan wordt met de feedback op deze artikelen. Het kan niet zo zijn dat een “gerespecteerd” vakblad als Computable zomaar persberichten overneemt als de reacties erop keer op keer het artikel gewoon keihard onderuit halen.
Mario, in essentie is dat het zelfde wat ik hierboven zeg.
Echter, het kan wel zo zijn… alleen wordt dit door de mensen die wel terzake kundig zijn niet begrepen.
Daarom zijn wij dan ook geen snelle jongens met maatpak en bedrijfstrabant