Het tekort aan goedgeschoolde ict'ers zal in 2015 oplopen tot 40.000. Dat stelt de taskforce e-Skills Nederland in een rapport over tekorten op de ict-arbeidsmarkt. Daarin staat dat het tekort aan goed geschoolde ict-beroepsbeoefenaren, afhankelijk van de economische ontwikkeling, uitkomt tussen de 27.000 en 40.000 in 2015. Het rapport is aangeboden aan directeur ict en toepassing bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Nicole Kroon.
De voornaamste oorzaak van een tekort is de gebrekkige instroom bij ict-gerelateerde opleidingen. 'Dit komt ondermeer door het negatieve imago van ict als zou dit ‘zo technisch' en ‘echt iets voor nerds' zijn', schrijft de taskforce in een toelichting. De onderzoekers verwachten dat de tekorten zich zowel bij de ict-industrie als in het overige bedrijfsleven en bij de overheid voordoen. De taskforce: 'Er is veel vraag naar hoog opgeleide mensen die ict kunnen toepassen in een bedrijfsmatige of maatschappelijke omgeving, terwijl de meeste afstudeerders een middelbare en technisch georiënteerde opleiding hebben genoten.'
De taskforce e-Skills Nederland dringt aan op beleid waarbij het probleem van de komende tekorten het eerst wordt aangepakt in economische topsectoren, zodat daar in ieder geval in 2015 geen achterstand meer is. Daarnaast zou volgens de projectgroep bijscholing van de huidige beroepsbevolking kunnen bijdragen aan professionalisering van ict'ers. Volgens de groep zijn huidige initiatieven om meer kansarmen of juist hoogopgeleiden bij ict te betrekken ontoereikend.
Tekort vier keer hoger
Het tekort aan goedgeschoolde ict'ers ligt vier keer hoger dan een schatting van branchevereniging ICT~Office. Die organisatie schat in de meest recente marktmonitor dat het tekort in 2015 zal oplopen tot 10.000. Het gaat dan om ict'ers op hbo en wetenschappelijk niveau. Het verschil ligt dus in de afbakening van de onderzochte groep.
In Nederland werkten in 2010 ongeveer 283.000 mensen in de ict (cijfers CBS). Het betreft mensen die werken voor ict-bedrijven of ict-medewerkers bij bedrijven buiten de ict-branche.
Taskforce e-Skills Nederland
De TaskForce e-Skills Nederland is opgericht in december 2009 op initiatief van het toenmalige ministerie van Economische Zaken en belegd bij ECP-EPN, Platform voor de InformatieSamenleving. Doel van de TaskForce was te onderzoeken welke tekorten er nu en op termijn dreigen aan goed geschoolde ict-professionals en andere professionals die ict-kennis nodig hebben voor een optimale beroepsuitoefening en aanbevelingen te doen voor een mogelijke oplossing van dit probleem. Er is onderzocht of er in Nederland behoefte is aan een centraal ankerpunt voor verbetering van de e-skills van de beroepsbevolking.
De taskforce hoopt dat Economische Zaken aanbevelingen uit het rapport meeneemt in de in mei 2011 te verschijnen Digitale Agenda over beleid op het gebied van ict.
ruime kantoren en salarissen van 80k+ voor de overblijvers, ik teken ervoor!
Het zal eens tijd worden dat in de Hbo/WO functies het salaris overeen gaat komen met de complexiteit van het werk.
Dit artikel roept bij mij meer vragen op dan het beantwoordt. Wat zijn precies “goed geschoolde ICTers”? Volgens het artikel zijn dat hoog opgeleide mensen die ICT kunnen toepassen in een bedrijfsmatige of maatschappelijke omgeving. Ik vind dat nogal vaag. Met “het kunnen toepassen van ICT” kan je alle kanten op. Iets leren en iets toepassen zijn namelijk verschillende dingen. Met iets leren leer je het nog niet toepassen. Hebben we het over ontwerp en inrichting van IT infrastructuren, netwerken, systemen, of over het kunnen bepalen hoe en in welke situatie een bepaalde oplossing het beste gebruikt kan worden? Noem eens wat functies, taken en verantwoordelijkheden en om welke specifieke kennis gaat het dan? Bedoelen ze leidinggevende of uitvoerende functies en aan welke opleiding moeten we denken als het er om gaat die tekorten op te lossen?
Is het te veel gevraagd in een aanvullend artikel wat meer inhoudelijke informatie te verstrekken? Dat zal de discussie mogelijk ook positief beïnvloeden.
Of gewoon naar een ander land verkassen waar ze wel fatsoenlijke lonen hebben.
Dankzij het kortzichtige beleid van menige organisatie is de werknemer steeds meer als nare kostenpost gaan zien ipv een persoon die een waardevolle aanvulling is.
Deze discussie komt keer op keer weer boven water.
Zoals de meeste mensen hier denk ik dat het allemaal maar dom gewauwel is. Er zijn ICTers zat. Niet noodzakelijk hele goede, maar die wil ook niemand want die zijn maar lastig.
Als er werkelijk een terkort zou zijn aan goede ICTers dan zou men welicht eens moeten aankloppen bij onderwijs instellingen en daar een wensen paket neer leggen.
Maar zolang de wereld steeds meer gedomineerd wordt door MS-only types en blaters met stropdas verwacht ik niet dat er wat zal veranderen in de wereld van de ICT
Tot nog toe zijn het enkel de detacheerders en soortgelijke clubs die paniek zaaien. serieuze bedrijven (die eindklanten die echte harde vacatures hebben en gewoon willen dat hun shit word opgelost) boeit het meer of ze een goede man of vrouw kunnen krijgen, niet wat die kost.
Maar ja zoals ik al eerder aangaf, ik zou ook geen kapitalen willen betalen voor een gast die niets kan wat mijn nichtje van negen ook niet kan.
Het punt is denk ik vooral dat het bedrijfsmodel van dit soort bedrijven niet meer echt werkt… De tijd dat menig schoolverlater de ICT zag als de kortste route naar een grote auto en dito salaris ligt ver achter ons.
Ik vraag me eerlijk gezegd ook af wat je als 40 jarige nog te zoeken hebt bij een club als ‘Peak’, ‘Atos’, ‘Logica’ of ‘Sogeti’? Je weet gewoon dat je een nummer bent, dat het puur om de declarabele uren draait. Als je echt goed bent in je vak moet je in de huidige tijd gewoon ZZPer worden en je moet eens kijken hoe snel je het werk niet meer aan kunt…
@Peter,
Alsof alle ZZP’ers zo succesvol zijn. Als ik voor mijzelf kijk hoeveel ik ermee opschiet dan is dat bar weinig.
Daarnaast zijn er ook genoeg ZZP’ers die weer terug de detachering in gaan, omdat het vinden van opdrachten lastig is en je moet concurreren met detacheerders die zeer goedkoop mensen kunnen plaatsen.
Nic, kleinere bedrijven hebben niet de middelen om de automatiseerder te automatiseren. Dat kost simpelweg teveel geld! Standaardiseren ook. Dus voor die bedrijven, waarvan we er best veel hebben, gaat jou redenering niet op.
Volgens mij evolueert de ICT te snel en kan niemand het bijhouden wat betreft wensen en eisen. Er zijn steeds minder Microsoft Professionals die de certificering up-to-date kunnen houden omdat het zoveel tijd kost, privétijd wel te verstaan. Dan gaat de lol er toch aardig af. Dan heb ik het nog niet over VMWare, Citrix, VoiP en andere kennis. ICT is nog steeds vaak “overhead” en managers hebben niet door wat we allemaal beheren.
Stijgende salarissen dus voor de ICT-ers?
Lijkt me ook niet meer dan terecht dat de mensen die het werk doen eindelijks iets erbij krijgen ipv de brulaap/zeemeeuw type managers met hun ITIL-Prince2 certificering. Of wordt dat nu ook al als ICT gezien 😉
Whaahaahaahaa!!!Daar is ’tie weer voor de zoveelste keer! Weer een bijdrage voor de Fabeltjeskrant!
Ik ben van 1984 tot en met 2008 werkzaam geweest in de ICT branche, als 55 jarige gedumpt en afgedankt.
Switch gemaakt en ben nu Middelbaar Veiligheid Kundige. Blij toe, en ga met super veel plezier iedere dag aan het werk!
Allemaal kortzichtigheid en korte termijn politiek, laat de bedrijven maar gaan voor jong en goedkoop, een aantal jaar geleden hadden we ook die detacowboys straks zitten ze weer te gillen om de oudere ict’ers bedrijven als Peak blijken straks inferieure kwaliteit te leveren.
Na 9 maanden WW en 85 sollicitaties/afwijzingen ben al een tijd als free-lancer aan het werk en ik wil geen vaste baan meer het kan mij gestolen worden.
Als “oudere” ict’er zou je beter de koppen bij elkaar kunnen steken en samen een onderneming starten (kan met hulp van uwv als je in de ww zit) binnen een paar jaar zit je op een goudmijn schat ik zo in.
Detacheerders zijn nu de markt aan het kapot maken met jonge grut en lage tarieven dat gaat ze opbreken ze saneren zichzelf straks kapot.
Het onderwijs is er een voorbeeld van alle mensen die goed waren in hun vak zijn er uit geflikkerd, nu gaat alles naar de donder.
Mijn tip als je 40+ bent en je hebt een flinke dosis ervaring en/of papieren ga voor free-lancer/zzp’er de markt komt vanzelf weer tot inkeer, jezelf nu klaarstomen voor dat het te laat is.
De oudere ervaren ict’er heeft straks weer bakken met werk, let op mijn woorden wij kunnen straks weer volop puin ruimen! 😉
Ben ik nu aan het doen op de site waar ik werkzaam ben daar zat voor ons een GROTE ict dienstverlener (met onderbetaald personeel en jong), iedereen kent hun naam en ik ga hem hier niet noemen;-)