Het tekort aan goedgeschoolde ict'ers zal in 2015 oplopen tot 40.000. Dat stelt de taskforce e-Skills Nederland in een rapport over tekorten op de ict-arbeidsmarkt. Daarin staat dat het tekort aan goed geschoolde ict-beroepsbeoefenaren, afhankelijk van de economische ontwikkeling, uitkomt tussen de 27.000 en 40.000 in 2015. Het rapport is aangeboden aan directeur ict en toepassing bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Nicole Kroon.
De voornaamste oorzaak van een tekort is de gebrekkige instroom bij ict-gerelateerde opleidingen. 'Dit komt ondermeer door het negatieve imago van ict als zou dit ‘zo technisch' en ‘echt iets voor nerds' zijn', schrijft de taskforce in een toelichting. De onderzoekers verwachten dat de tekorten zich zowel bij de ict-industrie als in het overige bedrijfsleven en bij de overheid voordoen. De taskforce: 'Er is veel vraag naar hoog opgeleide mensen die ict kunnen toepassen in een bedrijfsmatige of maatschappelijke omgeving, terwijl de meeste afstudeerders een middelbare en technisch georiënteerde opleiding hebben genoten.'
De taskforce e-Skills Nederland dringt aan op beleid waarbij het probleem van de komende tekorten het eerst wordt aangepakt in economische topsectoren, zodat daar in ieder geval in 2015 geen achterstand meer is. Daarnaast zou volgens de projectgroep bijscholing van de huidige beroepsbevolking kunnen bijdragen aan professionalisering van ict'ers. Volgens de groep zijn huidige initiatieven om meer kansarmen of juist hoogopgeleiden bij ict te betrekken ontoereikend.
Tekort vier keer hoger
Het tekort aan goedgeschoolde ict'ers ligt vier keer hoger dan een schatting van branchevereniging ICT~Office. Die organisatie schat in de meest recente marktmonitor dat het tekort in 2015 zal oplopen tot 10.000. Het gaat dan om ict'ers op hbo en wetenschappelijk niveau. Het verschil ligt dus in de afbakening van de onderzochte groep.
In Nederland werkten in 2010 ongeveer 283.000 mensen in de ict (cijfers CBS). Het betreft mensen die werken voor ict-bedrijven of ict-medewerkers bij bedrijven buiten de ict-branche.
Taskforce e-Skills Nederland
De TaskForce e-Skills Nederland is opgericht in december 2009 op initiatief van het toenmalige ministerie van Economische Zaken en belegd bij ECP-EPN, Platform voor de InformatieSamenleving. Doel van de TaskForce was te onderzoeken welke tekorten er nu en op termijn dreigen aan goed geschoolde ict-professionals en andere professionals die ict-kennis nodig hebben voor een optimale beroepsuitoefening en aanbevelingen te doen voor een mogelijke oplossing van dit probleem. Er is onderzocht of er in Nederland behoefte is aan een centraal ankerpunt voor verbetering van de e-skills van de beroepsbevolking.
De taskforce hoopt dat Economische Zaken aanbevelingen uit het rapport meeneemt in de in mei 2011 te verschijnen Digitale Agenda over beleid op het gebied van ict.
‘Tekort aan ICT’ers groeit tot 40.000 in 2015’
==
‘Tekort aan ICT’ers dat tegen een minimaal salaris wil werken groeit tot 40.000 in 2015’
De vraag blijft: waarom zou je hard willen studeren voor een baan waar je gerede kans loopt op je 45e als ’te oud, traag, whatever’ te worden afgedankt? Waarom zou je als IT detacheerder als snelwegnomade je halve leven in files willen doorbrengen? Waarom zou je niet gewoon een veel simpeler studie als econoom of jurist volbrengen, waarvoor je later ook nog veel beter wordt betaald?
Why study to become an engineer when you can be his boss?
“De voornaamste oorzaak van een tekort is de gebrekkige instroom bij ict-gerelateerde opleidingen” zou moeten zijn “De voornaamste oorzaak van een tekort is de volstrekte onwil van werkgevers om op een normale manier te investeren in de mensen die ze in dienst hebben of zouden kunnen nemen. Duizenden kandidaten met een klein vlekje zitten thuis, terwijl werkgevers moord en brand schreeuwen en op zoek blijven naar het schaap met de 5 poten”
Binnenkort dus weer ballonvaren, lease auto’s, gratis eftelingbezoek neem ik aan om de ideale kandidaat binnen te slepen? KPN heeft binnenkort een aantal medewerkers beschikbaar ook bij defensie komen er 1000 vrij dus het tekort moet wel heel hoog zijn…
ICT Vereenvoudiging zal deze ontwikkeling in de komende jaren afremmen. Het tekort zal minder dramatisch zijn. Standaardisatie van software wordt sterk gestimuleerd door cloud computing, pda’s, tablets en bijbehorende apps.Zie http://www.it-simplification.nl. Veel belangrijker is dat ICT’ers andere vaardigheden nodig zullen hebben in 2015.
Geloof ik best.
Vind je het gek dat bedrijven als Peak It discrimineren wbt leeftijd.
Yes Heb het ook van anderen vernomen zodra je boven de 36+ uitkomt is het No Go bij peak It.
Ik onderschrijf de stelling van Joep, doch denk dat we ook de Johan Cruyf insteek nodig hebben. Zorg dat je de operationele aanwas regelt door de jeugd te stimuleren en coachen. Thans worden jonge enthousiaste krachten op MBO niveau als besmet de deur uit gestuurd ipv. in eigenbeheer opgeleid en naar het gewenste niveau gebracht. Zo ontstaat een gat in de beschikbare operationele krachten en in de opvolging. De (wat oudere)achterblijvers krijgen steeds meer voor de kiezen onder het mom van rollen toevoegen en skills verhogen. Daarmee wordt de kwaliteit ernstig ondergraven en de medewerker tevredenheid dramatisch afgebroken. Ook dat zorgt voor het slechte imago van de branch. De geldwolven als aandeelhouders en commissarissen met hun beursnoteringen sturen ook deze branche de afgrond in. Steeds meer voor minder werkt mijnsinziens niet.
Hou toch op! Ik heb gesolliciteerd op een functie die werkelijk perfect bij mij past, qua ervaring, kennis, papieren enz. Ook het gesprek ging perfect. Dus kat in het bakkie zou je zeggen. Dus niet…
“Ja meneer u bent de perfecte kandidaat voor ons, maar eh… alleen eh…” Nu zit er een jochie van 23.
Dus er is helemaal geen tekort, behalve als je boven de 40 bent.
blah blah blah…weer een rapport..en weer een enorm ingeschat tekort van ICT ‘ ers net als 10 jaar geleden.
destijds heb ik presentaties gezien waarin het tekort op tienduizenden zelfs honderduizenden werd ingeschat. Tja.. we weten allemaal wat destijds er met de meeste ICT ‘ers is gebeurt.
Het rapport wil kansarmen betrekken om het tekort aan hooggeschoolde IT ‘ers op te lossen??
Tja, dat zegt al genoeg over het de makers van het rapport. Het probleem van IT is dat het nog steeds niet gepositioneerd is als een echte professie. Waardoor iedereen maar wat kan roepen over IT, niet gehinderd door enige kennis. We gaan toch ook geen kansarmen omscholen tot arts?
Vakgroepen als VRI en NGI waar blijft u. Er is behoefte aan een deskundige mening mbt dergelijke vraagstukken! laat u horen!
Dit kan ik inderdaad onderschrijven. De vactures staan bol van de eisen, en als je dan uiteindelijk ziet wat er wordt aangenomen: een pas afgestudeerde HBO-er die van toeten noch blazen weet en alleen heeft geleerd moeilijke woorden te gebruiken.
Alles boven de 45 is niet meer welkom in de ICT. Het bedrijfsleven staat al helemaal niet te springen om oudere werknemers, omdat dat volgens hen synoniem is voor duur. Dat onderzoeken keer op keer hebben aangetoond dat dat juist niet het geval is, wordt botweg genegeerd.
Dus laat het bedrijfsleven eerst maar eens de hand in eigen boezem steken en die 40000 ICT-ers zoeken bij het UWV, waar ze ze per slot van rekening zelf naartoe getrapt hebben. Wel om het hardst roepen dat ze geen personeel kunnen krijgen, maar als we de werkgevers op het UWV wijzen stug de andere kant op kijken. Opdat de grenzen maar weer snel open mogen gaan zodat ze voor een paar roepie een blik programmeurs uit India open mogen trekken. BAH!