Bijna 11 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers gebruikt een business intelligence-oplossing van SAP. Daarmee is het de meest voorkomende bi-oplossing binnen deze doelgroep. Dit blijkt uit een analyse van informatieleverancier Computer Profile naar het gebruik van bi-oplossingen binnen de Nederlandse commerciële en non-profit sector.
Voor de analyse zijn er in de afgelopen twaalf maanden circa 3750 gesprekken gevoerd met ict-verantwoordelijke functionarissen over bedrijfskritische applicaties. Zowel SAP als Business Objects behoorden in Nederland tot de vijf meest voorkomende bi-oplossingen en met de overname van de Franse leverancier heeft SAP de nummer één positie weten te verwerven. De naaste concurrent is IBM, die deze positie dankt aan de overname van het van oorsprong Canadese Cognos.
Oracle en Hyperion
Opmerkelijk is het gat dat valt na deze twee leveranciers. Met een kleine 3 procent is Oracle het derde meest gebruikte bi-pakket. Ook hier ligt een acquisitie aan ten grondslag. In 2007 nam Oracle het eveneens Amerikaanse Hyperion over. De nummer vier positie wordt ingenomen door de relatieve nieuwkomer QlikTech. Alle andere bi-oplossingen scoren minder dan 1 procent marktaandeel onder alle bedrijfsvestigingen. Voor zowel SAP, IBM en Oracle geldt dat voor de weergegeven trendlijn (vanaf 2006) alle onderdelen zijn meegenomen die op dit moment tot deze leveranciers behoren.
Non-profit sector
In totaal beschikt aan het begin van april 2011 circa een kwart van alle bedrijfsvestigingen over een bi-oplossing. Wellicht het meest opvallend daarbij is dat de overheid en de gezondheidszorg voorop lopen in het gebruik van deze software. Binnen de overheid ligt de penetratie inmiddels op 44 procent van de instellingen. De bouw- en transportsector scoren duidelijk het laagst.
Het gebruik van bi-software is nog altijd sterk gebonden aan de omvang van de eigen organisatie. Zo geeft een kleine 18 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig tot honderd medewerkers aan gebruik te maken van een bi-oplossing. Dit percentage loopt vervolgens trapsgewijs op; honderd tot tweehonderd medewerkers 23 procent, tweehonderd tot vijfhonderd medewerkers 34 procent, vijfhonderd tot duizend medewerkers 40 procent en bedrijfsvestigingen met duizend of meer medewerkers kennen een bi-penetratie van 51 procent.
Parkaandelen BI
Als alle aangetroffen BI-oplossingen bij elkaar worden genomen, een organisatie kan verschillende oplossingen in gebruik hebben, dan is SAP het grootst. Van alle gevonden bi-pakketten is 40 procent afkomstig van SAP. Ongeveer een derde van alle gevonden bi-oplossingen is afkomstig van IBM. Het betreft hier hoofdzakelijk Cognos, maar ook SPSS valt tegenwoordig onder IBM en is in het parkaandeel meegenomen.
SAP kent het grootste parkaandeel in het Utilities-segment met circa 80 procent, het onderwijs met 64 procent en de productie-/logistieke sector met circa 53 procent. In de zakelijke dienstverlening, onderwijs en overheid is het parkaandeel van SAP het laagst met ongeveer 25 procent. Dit zijn dan ook meteen de segmenten waar IBM juist zijn grootse parkaandeel kent. Binnen de overheid is het parkaandeel IBM circa 60 procent, in de zorg 40 procent en de zakelijke dienstverlening 37 procent. De nummer drie Oracle kent zijn sterkste parkaandeel bij de overheid met 8 procent, het handelssegment met 7 procent en de industrie met 7 procent.
QlikTech
Naast branchesegmentatie kan ook naar het soort organisatie worden gekeken waar bi in gebruik is. Dan wordt duidelijk dat SAP-bihet grootste is bij vestigingen uit het segment multinationals en Fortune 500, waar ruim 50 procent van de gevonden oplossingen afkomstig is van SAP. Binnen national enterprises, organisaties met 250 tot 2500 medewerkers en hoofdzakelijk in Nederland gevestigd en medium sized businesses, met vijftig tot 250 medewerkers, is het aandeel SAP-oplossingen circa 40 procent. Het IBM-aandeel is duidelijk het hoogst in het publieke domein. Zowel Oracle als QlikTech hebben het grootste parkaandeel binnen de segmenten national enterprises en medium sized businesses.
Lijkt allemaal logisch, maar voor m’n gevoel mis ik 1 grote vendor: Microsoft. In de markt voor freelancers cq ZZP-ers zijn het juist de Microsoft opdrachten die er qua aantal veel voorkomen…. Dan verwacht je dat er ook in die software geïnvesteerd wordt????
@Henk,
een paar jaar geleden dacht Gartner dat MS in 2011 een marktaandeel van 20% zou hebben. Vorig jaar hebben ze MS echter uit het magic Quadrant gehaald. MS kom ik net als jij wel vaak tegen maar in veel verschillende versies die bijna allemaal anders werken, zowel voor de gebruiker als de ontwikkelaar/bouwer en nergens zo gestructureerd als bijvoorbeeld business objects.
@Gerard,
Hoe kom je hier nu bij, Microsoft staat het meest rechtsboven in. (Business Inteligence Platform MQ)
En je kan het goed vinden of niet maar volgens mij worden heel veel van die SAP oplossingen ge-exporteerd naar Excel. Ik kom heel vaak tegen dat BO alleen gebruikt wordt een soort ETL tool voor Excel…
Ik deel je mening Henk, Microsoft had ik ook zeker terug verwacht in bovenstaande overzichten.
@Gerard: Zie link:
http://www.gartner.com/technology/reprints.do?id=1-196WFCB&ct=120207&st=sb