Centric, NedGraphics en Oranjewoud gaan hun informatiesystemen en dienstverlening op elkaar afstemmen om voorbereid te zijn op de realisatiefase van Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). BGT stelt gemeenten in staat om topografiegegevens via één systeem te beheren.
Advies- en ingenieursbureau Oranjewoud werd in 2005 overgenomen door Centric. NedGraphics is producent en leverancier van ontwerp- en geografische informatiesystemen voor de publieke en de grond, weg-, water- en bouwsector. Het bedrijf is gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen voor het ontwerpen, beheren en publiceren van digitale tekeningen en kaarten, vaak gekoppeld aan andere gegevens.
Het doel van de realisatie van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is dat de hele overheid gebruik maakt van dezelfde basisset grootschalige topografie van Nederland. In 2010 is een intentieverklaring ondertekend door alle partijen die deelnemen aan de programmaorganisatie van de BGT. Het BGT-programma bestaat uit 3 fasen: ontwerp, realisatie en implementatie. 2011 staat in het teken van het in detail ontwerpen en vaststellen van de BGT. Nadat het ontwerp is vastgesteld kan de realisatie van de BGT gestart worden. De fase van de realisatie start medio 2011. Deze fase zal lopen tot en met eind 2012.
Beheersoftware
Via de koppelingen krijgt de gebruiker volgens Centric toegang tot tools voor het bouwen, controleren, beheren en distribueren van basisgegevens.
In de BGT moeten consistentie en volledigheid zijn gewaarborgd, moet aan wettelijke standaarden zijn voldaan, moet de kwaliteit van data gewaarborgd zijn en moeten gegevens in verschillende werkprocessen te gebruiken zijn.
NedGrapics levert NedBGT, een oplossing waarmee gemeenten zich kunnen aansluiten op de BGT. Centric 'integreert geometrie en administratieve kenmerken in één gegevensmagazijn voor gebruik in proces- en dienstverleningssystemen.'
'Oranjewoud heeft de kennis en ervaring om dit proces te begeleiden en te adviseren over dataharmonisatie en actualisatie', aldus Centric. Daarnaast draagt Oranjewoud de beheersoftware GBI bij.
Aan een kant ben ik blij met deze actie. Want dit zie ik als de stap richting standaardisatie van een belangrijk systeem/proces binnen het gemeenteland en overheid. En aan andere kant denk ik dat dit nadelig is voor de gemeenten. Want Centric versterkt hiermee haar positie bij gemeenten. Hierdoor is minder ruimte voor andere partijen om met Centric te concurreren. Ik heb absoluut geen goed ervaring met de beschikbaarheid van de medewerkers van Centric voor een project. Dit betekent dat als je met Centric te maken krijgt (omdat dat systeem door Centric ontwikkeld is) dan moet je je projectplan in de prullenbak gooien en je aanpassen aan het projectplan van Centric. En verder nog, als geen andere partij met Centric kan concurreren dan krijgt Centric een monopolie positie. Dan ben je gedwongen hun prijs en kosten te accepteren want ze zijn de leverancier en niemand anders kan dit doen! Ik zal je vertellen, ze zijn niet goedkoop, helaas.