Vakbeurs Overheid & ICT zag in 2011 het aantal bezoekers uitkomen op 6394. Dat is beduidend minder dan in 2010. Toen kwamen er 7070 belangstellenden op die beurs af. Organisator VNU Exhibitions vermoedt dat de overheidsbezuinigingen een rol hebben gespeeld bij het teruggelopen van het bezoekersaantal. Ook had de beurs last van de algemene tendens dat beursexposanten minder relaties uitnodigen.
Stabiliseerde het bezoek van Overheid & ICT de afgelopen twee jaar (in 2009 waren er 7012 bezoekers), in 2011 was de belangstelling duidelijk minder groot. De driedaagse vakbeurs vond plaats van 19 tot en met 21 april 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht. In die periode was het extreem mooi weer, een conditie die niet stimulerend is voor beursbezoek, Toch zoekt Richard Koppen, projectmanager Overheid & ICT, de oorzaak voor het teruggelopen bezoekersaantal in een andere hoek. 'Wij denken dat dit mede het gevolg is van het bezuinigingsbeleid van de overheid. Er moet immers meer gedaan worden met beperktere middelen. Overheden zijn daardoor kritischer ten aanzien van de tijdsbesteding van ambtenaren en daardoor ook ten aanzien van het bezoek aan specifieke evenementen.'
Verder merkt hij in algemene zin dat beursexposanten in steeds mindere mate hun relaties minder vaak uitnodigen voor een bezoek aan de beurs. Overheid & ICT had hier ook last van. 'Wij blijven exposanten enthousiasmeren om hun relaties uit te nodigen voor een bezoek aan onze beurzen. Zij hebben een directe relatie met de markt, wij als VNU Exhibitions hebben die niet.'
Open source plein
Koppen tracht volgend jaar het tij keren door via een inhoudelijk aantrekkelijk programma, met aandacht voor (nieuwe) ontwikkelingen en diverse activiteiten zoals rondleidingen en een open source plein, de juiste mensen naar Utrecht te trekken. ' In de eerste plaats gaat het ons niet zozeer om de kwantiteit maar om de kwaliteit van het bezoek.' Overheid & ICT 2012 grijpt plaats van 24 tot en met 26 april 2012.
Ict-beurzen 2011
De twee andere ict-beurzen die in het voorjaar van 2011 in de Jaarbeurs Utrecht zijn georganiseerd, geven een wisselend beeld. Zorg & ICT, dat plaatsvond van 16 tot en met 18 maart 2011, trok 7488 bezoekers, een stuk minder dan de 7965 van 2010. Hier staat tegenover dat de vakbeurs in 2009 6967 bezoekers noteerde. Bouw & ICT werd van 8 tot en met 10 februari bezocht door in totaal 11.196 geïnteresseerden, ongeveer evenveel als de voorgaande editie.
In de tweede helft van 2011 organiseert VNU Exhibitions nog de ict-beurzen Infosecurity en Storage Expo (2-3 november), ICT & Logistiek en Industrie & ICT (9-10 november) en Geo-Info Xchange (30 november -1 december).
Wat biedt de beurs (nog)?
Minder bezoekers, ik dacht het ook waar te nemen. Mijn duiding is ietwat anders. Allereerst, wat biedt de beurs inhoudelijk? Ten tweede, om te parafraseren, je snapt het pas als je het al weet.Ofwel, wat wil de beurs ons vertellen. Ten derde, een beurs moet een trend zichtbaar maken. Ik heb deze niet kunnen waarnemen. Ten vierde, veel belangrijke leveranciers hadden geen stand. (De beurs was ook kleiner, letterlijk)
Existentiele vraag: elk fenomeen heeft een life cycle. Darwins essentiele boodschap geldt ook hier:(voort)bestaan is gelegen in het vermogen te kunnen aanpassen.
Ronald van Eerten
Stichting Piofa
De beurs biedt nog genoeg, dit als antwoord op de vraag van de heer van Eerten.
Wat mij opviel is dat er vreemd gereageerd wordt als je niet op zoek bent naar hebbedingetjes. Vanuit dat oogpunt klopt het artikel zeker. Werd de beurs eerst gezien als uitje door de meeste ambtenaren. Wordt er nu gerichter gekeken.
End of life is zeker nog niet bereikt, wel wordt er gedurende het jaar gerichter gekeken en wordt het aantal graaiende bezoekers minder.
Veel van de bekenden die ik tegen ben gekomen zijn nog lekker even aan de gracht een biertje gaan drinken. Bij slechter weer zou dit op de beurs gedaan zijn.
Naar mijn idee dus een samenloop van omstandigheden.
VNU heeft inderdaad geen voeling met de markt maar dat is door hun eigen desinvesteringen van de laatste jaren. Laten we niet vergeten dat deze beurs door hen is overgenomen van de VNG. Maar als je ervaren beursmanagers met kennis van de markt ontslaat of doorschuift en naar andere beurzen en in plaats daarvan gebruik maakt mensen zonder deze expertise, dan gaat het mis. Verder waren er geen assistenten meer te bekennen, werkte gratis internet niet, was er geen business borrel, niks niet. En ze geven niets meer uit aan marketing, de standhouders moeten hun eigen relaties maar uitnodigen? Als dat het geval is stopt een bedrijf het geld liever in zijn eigen event. Je wilt toch nieuwe prospects ontmoeten die niet in je rolodex zitten?
De beurs had verder geen enkel thema, er waren geen trends zichtbaar, er was geen forum- of paneldiscussie of iets dergelijks, gewoon niets vakinhoudelijks meer. Alles wat er wel is moet voor betaald worden aan VNU zoals de presentaties in de verschillende ’theaters’ dus bij kleinere budgetten wordt het aanbod dan vanzelf minder.
VNU Exhibitions moet dus stoppen om de klanten en het weer de schuld te geven en zelf investeren in kwaliteit. Dan kan het nog wat worden met deze beurs.