Medio april ontving ik de Computable-nieuwsbrief met daarin het artikel 'Vraag naar systeembeheerders groeit'. Uit de Banometer bleek dat in bijna alle functiegroepen er minder vraag was naar nieuwe mensen. Alleen de systeembeheerders deden het opvallend goed. Uit ervaring weet ik dat de vraag naar systeembeheerders in veel gevallen onnodig is.
Medio april ontving ik de Computable-nieuwsbrief met daarin artikel 'Vraag naar systeembeheerders groeit'. Uit de Banometer (toont het aantal nieuw verschenen ict-personeelsadvertenties per week op dertien recruitment websites) bleek dat in bijna alle functiegroepen er minder vraag was naar nieuwe mensen. Alleen de systeembeheerders deden het opvallend goed. Met 190 nieuwe online vacatures was er 19 procent meer vraag in deze functiegroep.
Minder-skilled
Het blijkt dus dat er ofwel nieuwe organisaties zijn die op zoek zijn naar systeembeheerders of dat bestaande organisaties op zoek zijn naar (meer) systeembeheerders. Gezien de huidige economische situatie lijkt het laatste mij meer waarschijnlijk. Uit ervaring weet ik dat de vraag naar systeembeheerders in veel gevallen onnodig is en dat taken die systeembeheerders uitvoeren vaak ook uitgevoerd kunnen worden door minder-skilled helpdeskmedewerkers. Want een hoog percentage van de werkzaamheden van senior systeembeheerders omvatten eenvoudige, repeterende handelingen, zoals het aanmaken van een gebruikeraccount in diverse systemen en applicaties.
Echter, het delegeren van dit soort eenvoudige taken naar de ict-helpdesk ligt vaak gevoelig omdat men denkt dat deze minder-skilled medewerkers hiervoor direct toegang moeten hebben tot het netwerk en teveel vrijheid hebben om wijzigingen door te kunnen voeren. Wegens beveiligingsrisico's en non-conformiteit van beheerprocedures zijn systeembeheerders huiverig om taken te delegeren.
Scenario’s
Er bestaat echter software waarmee het eenvoudig en veilig is om veel voorkomende handelingen te delegeren naar de ict-helpdesk zonder dat zij toegang hebben tot het netwerk. Met deze software kunnen de helpdeskmedewerkers middels een set van formulieren onder meer de gebruikeraccounts beheren en worden daarmee automatisch de opgestelde procedures gevolgd zonder een risico op non-conformiteit. Na inventarisatie van de bestaande beheertaken wordt de software ingericht. Hierbij worden alle handmatige en op scripts gebaseerde handelingen in scenario's vastgelegd.
Aan de scenario's worden elektronische formulieren gekoppeld die gedelegeerd kunnen worden naar helpdeskmedewerkers. Een helpdeskmedewerker voert wijzigingen in het netwerk dus door middels de standaardformulieren. De software voert de wijziging vervolgens daadwerkelijk door in het netwerk. Het is dus mogelijk dat non-skilled ict-medewerkers veilig (zonder domain admin-rechten) allerlei beheerstaken, zoals accounts aanmaken, bewerken, verwijderen en wachtwoorden resetten, kunnen uitvoeren zonder over expliciete ict-kennis te beschikken en zonder direct toegang te hebben tot het netwerk.
Als er voldoende kennis aanwezig is op de helpdesk dan is dit verhaal correct. Echter heeft een helpdesk daar tijd voor? En er moet altijd een systeembeheerder zijn die dit uit moet gaan werken/implementeren. En vervolgens moet er weer rekening worden gehouden met de toekomst, want niets is zo veranderlijk als ICT. Een goede systeembeheerder kan ook scripten, zo blijft er tijd over voor andere zaken.
De vraag naar gebakken lucht verkopers daalt,
Echter de toename van dergelijke zwamkezen stijgt onnodig.
Mischien daar eens een artikeltje aan wijden ?
De inhoud van het artikel is gebaseerd op de jarenlange ervaring die Tools4ever heeft met het automatiseren van systeembeheertaken. Gezien de vele reacties wil ik toch graag het artikel toelichten.
Ik ben zeker niet van mening dat een systeembeheerder overbodig is. Ik denk alleen dat een groot gedeelte van zijn/haar repeterende werkzaamheden (zoals het aanmaken en verwijderen van accounts – hetgeen vaak 10 procent van de tijd inneemt) door een helpdesk uitgevoerd kan worden. Dat betekent dat de systeembeheerder tijd vrij kan maken voor meer kritische issues. Dit geldt voornamelijk voor organisaties met een omvang groter dan 300 medewerkers, voor kleinere organisaties heeft het meestal geen nut om zulk soort zaken te delegeren.
De webformulieren waarover ik spreek, zijn gebaseerd op handmatige en op scripts gebaseerd handelingen die worden vastgelegd in scenario’s. Scripts die systeembeheerder zelf hebben gebouwd volstaan ook en hebben vaak vergelijkbare functionaliteit muv dat deze maatwerk-karakterstieken hebben.
Met de webformulieren beschikken de helpdesk medewerkers over een set van elektronische formulieren met vastgelegde invulvelden. Men kan er dus “niet op los klikken”. Wat de medewerker mag zien en invullen kan indien nodig variëren aan de hand van de ingestelde security matrix. Wanneer de medewerker de OK button selecteert, verwerkt de software alle stappen in het netwerk volgens de bedrijfsprocedure.
De formulieren worden eenmaal ingericht en hoeven daarna beheerd te worden, alleen wanneer besloten worden een extra handeling ook middels formulieren te verwerken.