Nokia heeft met Accenture een principe-overeenkomst bereikt om de Symbian-softwareactiviteiten over te dragen aan de dienstverlener. Bij die overdracht zullen wereldwijd 3000 werknemer van werkgever moeten wisselen. De mobieltjesfabrikant neemt de stap met het doel in 2013 één miljard euro te kunnen besparen in vergelijking met 2010 op het gebied van 'Devices& Services'. Deze doelstelling maakte het bedrijf vorige week bekend.
Als onderdeel van de samenwerking, die nog niet definitief is, gaan ongeveer drieduizend Nokia-medewekers over naar Accenture. Deze werknemers zullen zich in eerste instantie bezig houden met de ondersteuning van Symbian-software, maar 'na verloop van tijd zullen Accenture en Nokia mogelijkheden zoeken om overgedragen werknemers om te scholen en anders in te zetten', meldt Accenture.
Voor Symbian lijkt in de toekomstplannen van beide bedrijven geen hoofdrol te zijn weggelegd: 'Accenture gaat aan Nokia software en diensten leveren voor 'het Windows Phone platform en andere ecosystemen.' Accenture wordt de 'preferred partner' voor Nokia op het gebied van smartphone-ontwikkeling, en bovendien de favoriete dienstenleverancier van het Finse bedrijf.
De bedrijven verwachten een definitieve overeenkomst in de zomer van 2011. De transitie van medewerkers moet eind 2011 afgerond zijn.
In juli 2009 verkochten de Finnen hun bedrijfsonderdeel Symbian Professional Services Operations al aan Accenture. Die divisie houdt zich bezig met ondersteuning aan de makers van mobiele telefoons en van processoren die in de toestellen worden geplaatst.
Geen consequenties Nederland
Bovenop het 'overdragen' van drieduizend werknemers aan Accenture, is Nokia van plan het wereldwijde personeelsbestand vóór eind 2012 terug te dringen met ongeveer vierduizend medewerkers. Het grootste gedeelte hiervan werkt in Denemarken, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Overleg met vakbonden op basis van de geldende regelgeving in deze landen start vandaag.
Volgens een woordvoerder wordt de 'verkooporganisatie in de Benelux in principe niet geraakt door deze plannen'. In Nederland heeft Nokia een kantoor, dat zich enkel met verkoop bezighoudt. Het kantoor staat in Rijswijk.
Symbian en Nokia
Mobieltjesfabrikant Nokia maakte in februari 2011 bekend zijn nieuwe smartphones van besturingssysteem Windows Phone 7 van Microsoft te voorzien. In november 2010 onderstreepte Nokia zijn toewijding aan het Symbian-platform nog.
Symbian was tot 2009 ondergebracht in een eigen organisatie, waarin diverse fabrikanten deelnamen. Nokia kocht eind 2008 alle andere fabrikanten die deelnamen in Symbian uit en bracht de activiteiten onder in een stichting. Een paar maanden later werd de broncode van enkele versies beschikbaar gesteld als open source. Analisten van Gartner beschouwen dit besluit als mislukt.
Begin november 2010 maakte de Europese Commissie bekend elf miljoen euro te investeren in verdere ontwikkeling van de opensourcevariant van Symbian. Dit bedrag wordt verdubbeld tot 22 miljoen euro door een Europees consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen. Het besturingssysteem wordt voornamelijk gebruikt in toestellen van Nokia, maar door de open broncode is het platform ook bruikbaar in smartphones van andere fabrikanten.
Wie A zegt moet B zeggen. Maar wat een enorme wanprestatie heeft Nokia geleverd de afgelopen 2 jaar.
Ik hoop dat Symbian onder een nieuwe vlag weer wat gsm-producenten aan zijn zijde krijgt. Ik vrees echter het ergste. Waarom nog wedden op een kreupel paard.
Android wordt nu steeds meer een kreupel paard, ook al worden ze dit jaar het grootst als smartphone OS. iOS blijft Apple afschermen en Steve Jobs kan niet eeuwig blijven volhouden dat de klanten zo iets eenvoudigs als het direct kopieren van een MP3-bestand van en naar een SD-kaartje niet zouden willen in hun “device”. HP moet nu snel met de eerste WebOS apparaten komen en Intel trekt MeeGo nu zo’n beetje in z’n eentje. Laat Nokia maar lekker met Windows in zee gaan, ik geef Symbian best nog een goede kans als Nokia er niet meer verantwoordelijk voor is!
Wat een ongelofelijk misleidende titel van dit artikel. Nokia verkoopt Symbian helemaal niet. Zelfs de eerste zin van dit artikel klopt van geen kant. Nokia draagt de software activiteiten helemaal niet over aan accenture. 3000 werknemers die aan Symbian werken in Nokia worden werknemers van Accenture. Vervolgens gaan die werknemers tijdelijk aan de slag bij Nokia als subcontractors on Symbian te blijven ondersteunen, de symbian activiteiten worden dan langzaam afgebouwd. Accenture kan in die tijd de mensen ‘omscholen’ om voor andere mobiele activiteiten te werken, bv applicaties voor andere mobiele OS.
Fred, misschien kun je ons ook vertellen waarom Android “steeds meer een kreupel paard” aan het worden is? En leg dan ook even uit hoe Symbian nog een “goede kans” kan maken als binnenkort de ontwikkeling van Symbian helemaal stil komt te liggen?