Is 2011 het jaar van de waarheid voor IPv6? Ik denk het niet. Aan de introductie van IPv6 wordt sinds 1994 hard gewerkt en dat gaat nog vele jaren duren. Dat de IPv4-adressen dit jaar zijn opgeraakt (in de top van de uitdeel-hierarchie) maakt 2011 wel een bijzonder jaar voor IPv4, maar niet zozeer voor IPv6.
Er zijn geen goede alternatieven voor IPv6. Natuurlijk zijn er translators en proxies (vertalen IPv4 naar IPv6 en omgekeerd) en (carrier grade) Network Address Translators (stoppen vele internetgebruikers achter één IPv4-adres), maar die hebben grote nadelen en schalen niet bij grote aantallen gebruikers. IPv6 is dus onvermijdelijk en zal langzaam maar zeker steeds meer gewoongoed worden in het internet.
Meegroeien
Naar verwachting in de loop van 2012 zullen er gebruikers en diensten online komen die noodgedwongen alleen maar IPv6 ondersteunen. Willen bedrijven met die gebruikers (klanten?) communiceren, dan moeten ze naast de bestaande IPv4 ook IPv6 gaan ondersteunen op hun website en andere Internetdiensten. Alleen met een investering in IPv6 kan een bedrijf meegroeien met het internet en een wereldwijde markt bedienen.
IPv4 moet je natuurlijk de eerstkomende tien tot twintig jaar ook ondersteunen, om al die gebruikers te bedienen die nog geen IPv6 hebben. Daarom was Microsoft bereidt om 11,26 dollar per IPv4-adres te betalen voor een groot blok adressen uit een failliete boedel. Zo kunnen ze de komende tijd nieuwe diensten zowel een IPv4 als ook een IPv6-adres geven.
Voordelen
IPv6 is niet alleen een noodzakelijk kwaad. Het brengt voor bedrijven ook veel positieve zaken zoals een aantal nieuwe mogelijkheden: meer ruimte voor subnetten, standaard vpn-functionaliteit, multicast en mobile IP. Deze voordelen zijn al eerder door Computable beschreven.
Waarom duurt die introductie van IPv6 zo lang? Dat komt omdat het niet om een applicatie of een kabeltje gaat, maar over het enige element dat we allemaal op dezelfde wijze gebruiken als we communiceren over het Internet.
Zandlopermodel
Enerzijds zijn over het internet protocol (ip) ontelbare toepassingen en diensten mogelijk, zoals e-mail, www, Skype, tv, e-commerce, etc. Anderzijds kan het internet protocol over allerlei transmissie-infrastructuren en dragers worden gebruikt, zoals telefooninfrastructuur, kabel-tv infrastructuur, glasvezel, gsm, laserstralen, infrarood, etc. Zo ontstaat het in internetkringen gangbare zandlopermodel (National Research Council, 1994, blz. 53).
Ip is het kleinste gemene veelvoud is in de wereld van de communicatieprotocollen (een gemeenschappelijke 'taal' in een wereld van vele 'talen'), waardoor communicatie met een willekeurige andere internetgebruiker mogelijk is.
2015
Het vervangen van deze gemeenschappelijke taal is natuurlijk een stuk lastiger (en tijdrovender) dan het vervangen van een applicatie of een kabel. Geschat wordt dat we hier de komende vijftien jaar nog wel mee bezig zijn. Wie weet is 2015 dus ook wel het jaar van de waarheid voor IPv6.
Mooie uiteenzetting van enkele feiten, waarbij de opmerking dat de invoering een “noodzakelijk kwaad” is bedrijven aan het denken moet zetten. Verstandig is om hiermee nu al te starten, want dan is op dit moment de reputatie schade nog zeer beperkt, dat is over twee jaar wel anders! (business redenen hiervoor op ipv6security.nl)
Wat ik mis in het verhaal is de reden waarom 2011 maar 2015 wel een het transitiejaar zal kunnen worden. Niet het opraken van de IPv4 adressen is naar mijn mening de drijfveer voor de transitie naar IPv6, maar meer de explosieve wens om altijd online te zijn via de mobiele devices. Indien een massale sociale media “killer app” om de hoek komt kijken, zullen de eindgebruikers deze willen omarmen en zal de provider noodzakelijkerwijs hiervoor IPv6 in gaan/moeten zetten. Iedere auto uitrusten met zo’n informatie voorziening zal wel eens zo’n killer app kunnen zijn.
(KPN, zie hier je/een kans)