Uitkeringsinstantie UWV gaat in Utrecht structureel ict’ers aan werkgevers koppelen door middel van speeddaten. De recent gehouden speeddate is zo goed bevallen, dat er in de zomer en het najaar van 2011 nieuwe ontmoetingssessies worden georganiseerd. In 2012 gaat het UWV hier mee verder. De uitkeringsinstantie houdt de speeddate vooralsnog alleen in Utrecht, omdat er in die regio veel vraag is naar ict-banen.
‘We doen dit omdat we merken dat werkgevers enthousiast zijn over het initiatief', zegt Frank Bartelds, woordvoerder van het UWV. ‘Meer werkgevers willen aansluiten en de markt begint meer aan te trekken.'
Proefplaatsing met opleiding
Tijdens de Brancheweek ICT koppelde het UWV veertig werkzoekenden aan negen werkgevers door middel van een speeddate. Computable volgde toen Shirley Houtsma tijdens haar zoektocht naar een baan als informatie-analist. De speeddate bracht haar succes; ze treedt per 1 mei 2011 in dienst bij Ilionx. Ze start met een proefplaatsing van drie maanden en gaat gelijk ook met een opleiding beginnen.
‘De speeddate heeft positiever uitgepakt dan ik verwachtte', zegt Houtsma. ‘Ik had eigenlijk niet zulke hoge verwachtingen van het racen langs een aantal tafeltjes met bemiddelaars. Maar het was eigenlijk meteen raak bij Ilionx, mijn eerste gesprekspartner.'
Geschikte opdrachten
Houtsma haalde uiteindelijk meerdere mogelijkheden uit de speeddate. Het ging hier voornamelijk om inschrijvingen, maar ook een paar vacatures. Houtsma: ‘Vooral Brunel kwam met een aantrekkelijke vacature, maar toen was ik al in onderhandeling met Ilionx. Ik ga weer de detachering in, iets wat ik jarenlang gedaan heb. De Utrecht-vestiging van Ilionx zoekt nu hard naar geschikte opdrachten voor me en ik ga een paar trainingen volgen.'
De proefplaatsing is een periode waarin er gewerkt wordt voor de nieuwe werkgever, maar de ww-uitkering blijft doorlopen. Het UWV heeft hiervoor toestemming gegeven. Voorwaarden hiervoor zijn onder andere dat de werkgever de intentie heeft de kandidaat in dienst te nemen. De werkgever zorgt in de proefperiode voor de ongevallen- en aansprakelijksverzekering.
Uml en crm
‘Het zou voor mij financieel gezien natuurlijk fijner zijn om direct in dienst te gaan', meent Houtsma. ‘Maar het is de bedoeling dat ik in die periode wel op twee gebieden training en werkervaring opdoe: uml en crm. Werkervaring in uml (unified modelling language) is in deze tijden veelgevraagd voor informatie-analisten/functioneel ontwerpers en voor mij dus ook van groot belang. Crm (customer relationship management) is één van de aandachtsgebieden van Ilionx Utrecht. Ik heb me al eerder in crm willen verdiepen, maar de opdrachten die ik destijds kon vinden lieten daar weinig ruimte voor. Ik hoop dat ik bij ilionx wel het geleerde in praktijk kan toepassen en me hierin kan ontwikkelen.'
leuk idee, maar de ervaring leerd dat de meeste mensen, na het einde van het traject, via de achterdeur, met een smoes, op straat worden gezet en dat de volgende kandidaat alweer aan de voordeur staat.
er worden zelden voorwaarden aan de werkgevers gesteld en de kandidaat heeft geen of nauwelijks rechten. maar daarbij moet hij/zij 40 uur werken.
zolang er subsidie gegeven worden of er geen loonkosten voor de werkgevers zijn, zijn deze mensen welkom. ik zie deze regeling zelfs als een vorm van staatsteun, immers de werkgever krijgt op deze manier gratis arbeids krachten.
de uwv moet, als ze daadwerkelijk wil bereiken dat deze mensen voor een langere periode aan het werk blijven, er voor zorgen dat werkgevers geprikkeld worden om deze mensen serieus te nemen.
ik zou, als ik het uwv was, het anders aanpakken. laat de werkgevers, deze mensen een normaal loon betalen. zijn deze mensen na 1,5 jaar (2 contracten) nog in dienst, dan geef je de werkgever een premie voor deze mensen.
kandidaat blij, want die krijgt een normaal loon, uwv blij want deze mensen staan niet 3 maanden later weer aan de balie voor een uitkering en voor de werkgever zou dat ook geen probleem mogen zijn als de werkgever, deze mensen serieus neemt en niet ziet als een goedkope arbeids kracht.
Ik ben het met Paul eens. Het UWV zou echter ook eens bij dergelijke acties moeten kijken naar hoger geschoolden de ervaring leert dat er over het algemeen bij speeddaten minder HBO+-ers actief voordeel trekken uit een dergelijk initiatief en meestal hun eigen netwerk meer voordeel uit halen dan de “gedwongen” speeddate-sessies van het UWV want dat wordt er niet bijverteld in dit verhaal.
Social Media zou uitkomst kunnen brengen door er een virtuele speeddate van te maken iets wat meer in het straatje van ICT-ers ligt. Waarom is nooit iemand hier op gekomen, tip voor het UWV?
Premie/subsidie na 1 jaar: uitstekende oplossing zoals het hoort. No cure no pay
Als je op deze manier werk zoekt als ICT’er moet je misschien toch maar iets anders gaan doen.
@ Rick.
vaak word je door het UWV verplicht om aan dit soort “bemiddeling” mee te toen.
ik ben 2 jaar geleden eens opgeroepen om naar de banenmarkt te komen. Om er voor te zorgen dat werkzoekenden inderdaad kwamen opdagen, werden de inschrijving van alle ingeschreven mensen stopgezet op de dag van de banenmarkt en kon alleen op de banenmarkt verlengd worden. Je moest wel naar de banenmarkt om de inschrijving te verlengen.
Het is niet echt een succes geworden, de mensen klaagden dat ze nu verplicht moesten komen opdraven, de werkgevers (voornamelijk uitzendbureaus) klaagden dat ze met ongemotiveerde mensen zaten omdat de werkzoekenden nu gedwongen waren om te komen en de mensen van het UWV klaagden de dag erna, toen ze alle ingeleverde inschrijvingen moesten gaan verwerken.
Een jaar later was dit idee dus afgeschaft.
En dit geldt vaak ook voor sollicitatietrainingen, scholing en werktrajecten. Vaak word je daar geen keus ingelaten en kom je dus terecht in trajecten die niet aansluiten op de persoon, met een hoop afvallers tot gevolg. Dat weggegooide geld hadden ze beter op een andere plek kunnen gebruiken, maar zo ver denken ze bij het UWV niet na.
Ze kunnen beter investeren in de ICT specialisten. Vaak gaat het om mensen die cetrificeringen niet up to date hebben of te weinig kennis in een bepaald vakgebied. Dan kan het UWV uitkomst bieden door een op maat gerichte opleiding te verzorgen. Voor een paar honderd of duizend euro heb je zo iemand weer aan het werk. Maar dat doen ze niet omdat dat “niet in het budget past”.
Raar wel dat er na een jaar wel ineens een budget van 8400,- is als subsidie voor de werkgever. Die daar vervolgens gretig gebruik van maakt en na een jaar vrolijk toedeledokie tegen de werknemer zegt, om vervolgens weer een nieuwe UWV-er aan te nemen (en uiteraard weer dezelfde subsidie op te strijken). Het UWV zelf zegt wel dat ze daarop toezien, maar eerlijk gezegd geloof ik daar niets van. Ze zijn veel te blij als een werkgever bij hen aanklopt.
En, wat ook heel goed werkt is bindende voorwaarden aan het bedrijfsleven opleggen.
a) geen werk naar het buitenland outsourcen.
b) geen buitenlandse werknemers aannemen tenzij aantoonbaar is gebleken dat deze niet in eigen land voorhanden zijn, en niet daarvoor om te scholen zijn.
c) progressieve quota op basis van leeftijd, zijn er procentueel zoveel ouderen werkloos? Dan neem je ook maar zoveel ouderen aan. Dat voorrangsbeleid hebben ze ingevoerd bij allochtonen en vrouwen, dus waarom niet bij ouderen?
d) progressieve quota op basis van werkloosheid. Bij zoveel werklozen moet je ook aantoonbaar zoveel werklozen aannemen.
Daarna gaan we eens kijken wat we voor je kunnen doen qua subsidie of studieregelingen.
Want het bedrijfsleven wil maar een ding, en dat is goedkoop. Zolang als ik werk heb ik nog nooit iets anders gehoord dan dat het allemaal niets mag kosten. Werkgevers vergeten maar al te graag dat een arbeidsovereenkomst tweerichtingsverkeer is.
Het bedrijfsleven heeft in mijn ogen voldoende aangetoond niet capabel te zijn om maatschappelijk te handelen als het om haar verantwoordelijkheid ten aanzien van personeel gaat. Dus als ze niet goedschiks willen, dan maar kwaadschiks! Willen de werkgevers niet? Dan gaan we ze verplichten!
Maar met dit door het bedrijfleven gesponsorde werkgeverskabinet zal er toch geen zak van een sociaal personeelsbeleid terecht komen.
Op zich wel een goed innitiatief van het UWV om werkgevers en werkzoekenden bij elkaar te brengen want misschien vindt de werkgever inderdaad de persoon die hij zoekt en de werkzoekende de gewenste baan.
Wat betreft de opmerkingen dat iemand er vaak na afloop van de periode dat er subsidie is weer via de achterdeur uitgaat het volgende: het kan dat er werkgevers zijn die op die manier werken, maar ik denk dat het heel vaak ook te maken heeft met tegenvallende kwaliteiten van de medewerker.
Proefplaatsing : je werkt maandenlang hele werkweken tegen uitkering en hebt geen garantie op baan, alleen intentie van werkgever jou eventueel in dienst te nemen voor korte periode.
Speeddate : de naam suggereert al dat van serieuze werving en selectie geen sprake is.
Bij dit soort artikelen is er altijd een vorm van belangenverstrengeling. Natuurlijk vindt UWV dit weer fantastisch. Het artikel geeft geen statistieken, maar gaat in op 1 individueel geval die blij is om maanden gratie te werken.
Meer info zou wel op werk.nl te vinden zijn. De site van o.a. CWI/UWV, maar uiteraard …. :
Wij verrichten onderhoudswerkzaamheden op werk.nl. Daarom is de site momenteel niet bereikbaar. Wij hopen de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden.
Ja ehh als je niets doet gebeurt er ook niets, snel in dienst van een werkgever is leuk, daarna zien we wel verder.