Microsoft maakt zijn Dynamics ERP applicaties geschikt voor de cloud. Het gaat om Microsoft Dynamics AX, GP, NAV en SL producten. Tot nu bood Microsoft alleen zijn Dynamics CRM Online als een gehoste oplossing aan.
De nieuwe versies van Dynamics AX, GP, NAV en SL worden ontwikkeld op het Windows Azure cloudplatform. Als eerste komt er in 2012 een cloudversie van Dynamics NAV. Deze cloudapplicatie is onder andere geschikt voor multi-tenancy. waarbij een applicatie zich gedraagt alsof deze door slechts één persoon wordt gebruikt, terwijl in werkelijkheid meerdere mensen tegelijk van dezelfde codebase gebruik maken.
Later wordt ook Dynamics CRM Online voor Windows Azure geschikt gemaakt. Inmiddels maakt ongeveer de helft van de klanten gebruikt van een gehoste versie van Dynamics CRM.
On-premise
De Microsoft's Dynamics ERP cloudversie en de on-premise versie werken volgens de leverancier goed samen. Microsoft biedt handleidingen voor het verhuizen van codes en maatwerk van zijn erp-oplossingen naar de cloud. Voor ict-dienstverleners is er een Microsoft Dynamics Cloud Partner Profitability Guide opgezet. Deze gids moeten Microsoft-partners onder andere leren begrijpen hoe ze diensten van Microsoft Dynamics in de cloud moeten uitrollen en onderhouden.
Microsoft heeft tot nu alleen on-premise versies van zijn Dynamics ERP applicaties aangeboden. Deze applicaties worden al door een aantal ict-dienstverleners in een gehoste versie aangeboden in combinatie met een service provider license agreement (spla).
Dynamics AX 2012
Dynamics-klanten kunnen verder een voorproefje nemen van Dynamics AX 2012 van die erp-oplossingen voor het mkb is een testversie beschikbaar.
Die applicatie heeft onder andere meer business intelligence toepassingen. Verder zijn Dynamics SL 2011 en Dynamics CRM 2011 beschikbaar voor klanten. Dynamics GP 2010 R2 komt per 1 mei 2011 beschikbaar.
“Grosso modo” zit momenteel veel bedrijven opgezadeld met een teveel aan zowel hardware alsmede software. Wat doet een IT Manager wanneer hem het aanbod wordt gedaan, dat hij nog uitsluitend hoeft te betalen voor systeemkracht en “applicatieve-features” die zijn organisatie daadwerkelijk gebruikt? En wat doe hij als een vraag uit de interne organisatie en vanuit de IT-optiek relatief eenvoudig kan worden getackeld met een standaardapplicatie die via internet als test ‘free of charge’ te benaderen is en voor zijn organisatie te parametriseren is?
Een oud onderzoek van Helivieuw Research duidt erop dat het antwoord van de CIO op deze vragen de IT-sector de komende jaren volledig op zijn kop zal zetten. In dit onderzoek van Heliview onder 300 IT- beslissers onderschrijft ruim 50 % van de bevraagde IT-managers en CIO’s van middelgrote en grote organisaties de stelling dat een substantieel deel van de Nederlandse bedrijven en instellingen binnen een periode van tien jaar het overgrote deel van hun applicaties en ‘processing power’ middels een cloud-oplossing bij derden zal hebben ondergebracht.
Het gebruik van zal snel stijgen:
1. 10 % van de ondervraagde uit de doelgroep geeft aan momenteel cloud-oplossingen binnen de organisatie te hebben draaien.
2. 34 % van deze IT beslissers is momenteel serieus aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn die cloud nu te bieden heeft.
3. 6 % zit inmiddels in een test of implementatiefase.
De keuzes zullen moeilijk zijn en de uitkomsten helaas niet altijd even voorspelbaar zijn. Maar één ding is duidelijk: een kop-in-het-zandstrategie of de ogen sluiten voor datgene wat “Cloud computing” in het huidige IT-landschap zal gaan aanrichten, gaat zeker niet werken.
Microsoft zet nu 90% van de ontwikkel capaciteit voor “The Cloud”
Als de voorspellingen daadwerkelijk realiteit worden, zal de IT-sector volledig op zijn kop komen te staan. Het traditionele model waarbij system integrators als partners van de belangrijkste softwareplatforms hun omzet realiseerden, zal in die context niet langer houdbaar blijken te zijn.
Traditionele software-leveranciers die niet bereid of in staat zijn een heldere cloud-visie naast hun traditionele, op licentiegrondslag gebaseerde businessmodel te plaatsen, zullen een uiterst onzekere toekomst tegemoet gaan.
Hans Truin ICT Strateeg