Fujitsu, Getronics en SCC zijn de winnaars geworden van de grote aanbesteding voor server- en opslagsystemen en aanverwante diensten bij het ministerie van Defensie. De drie partijen hebben een raamovereenkomst gesloten voor twee jaar, met een mogelijke verlenging van twee maal één jaar. De oorspronkelijk geraamde waarde over vier jaar is vijftig miljoen euro. Met het oog op de forse bezuinigingen bij de krijgmacht zal die contractwaarde naar verwachting lager uitvallen.
In totaal hebben zes partijen meegedaan aan de aanbesteding. SLTN trok zich in het beginstadium terug, omdat het bedrijf de eisen die Defensie stelde te hoog vond. Het ministerie moest in 2009 een eerdere aanbesteding voor server- en opslagapparatuur afbreken omdat er te weinig gegadigden waren. In de huidige aanbesteding lag de focus niet meer op de fabrikanten maar op merkonafhankelijke leveranciers.
De raamcontracten hebben betrekking op het leveren en installeren van bladeservers, opslagapparatuur en switches, back-upsystemen en het onderhoud daarop. Verder krijgt van de drie partijen één partij het onderhoud op de huidige geïnstalleerde computers toebedeeld. De meeste activiteiten zullen plaatsvinden in de rekencentra op de Defensie-locaties in Den Helder, Maasland, Soesterberg en Woensdrecht.
Contractwaarde
In de aanbesteding was oorspronkelijk nog de geraamde contractwaarde vijftig miljoen euro. Dat bedrag zal naar verwachting lager uitvallen met het oog op de zware bezuinigingen die minister Hillen heeft aangekondigd. Bij een onlangs uitgeschreven aanbesteding voor de aanschaf van hardware meldde een zegsman al dat de contractwaarde naar beneden wordt bijgesteld vanwege de forse herstructurering.
Als de bezuinigingen op ICT dezelfde vorm aannemen als die op defensie zelf, waarom dan nog investeren in iets wat straks de naam defensie niet eens meer waardig is?