Waarom ik denk dat cloud computing een hype is, en desondanks een belangrijke ontwikkeling.
Natuurlijk is cloud computing een hype. Wie nog niet is doodgegooid met dit begrip leest blijkbaar geen kranten of wat voor technologienieuws dan ook. Maar de meeste artikelen over cloud computing komen van leveranciers van technologie, of van bloggers die daarover schrijven. Echt op zoek naar cloudoplossingen zijn gebruikers van informatietechnologie niet.
Cloud computing is trouwens geen technologie, het is meer een businessmodel. En de belangrijkste onderliggende technologie, virtualisatie, is al oud. In mijn exemplaar van Andrew Tanenbaum's boek 'Structured Computer Organization' uit 1976 worden virtual machines al als bewezen technologie beschouwd. Maar het feit dat je binnen een half uur honderd servers van een externe provider online kan brengen met alleen maar je credit card is iets van de laatste paar jaar.
Is cloud computing nodig? Laten we eens naar de trends kijken. Er is nog steeds een groeiende behoefte aan opslag, transport en verwerking van gegevens. Dat wil dus zeggen: meer servers, netwerken en storage. De technologie wordt goedkoper, maar de menskracht om die te beheren wordt niet vanzelf goedkoper. Daar is wat voor nodig.
Meer dan een paar dozijn servers wil je niet handmatig, één voor één, beheren. Dat wordt te duur, te traag, en te foutgevoelig. Cloud computing dienstverleners laten zien dat het beter kan. Dat wil nog niet zeggen dat we al onze servers buiten de deur moeten zetten. Het wil wel zeggen dat we wat uit te leggen hebben als het interne datacenter niet ongeveer net zo flexibel kan werken. En dat is waar virtualisatie om de hoek komt kijken. Dat maakt het makkelijker om de applicatie los te koppelen van de onderliggende spullenboel. Dat gaat niet vanzelf. Dat vergt nieuwe techniek, maar vooral een andere opzet van de it-organisatie, zowel aan de ontwikkelkant als aan de beheerkant. De it-organisatie zal wat meer als een ‘private' cloud provider moeten werken, en als makelaar naar ‘public' cloud providers. En dat is best een uitdaging.
Veel eerder oude wijn in nieuwe zakken.
@ Mike
bij Ubuntu krijg je de private cloud standaard bijgeleverd, dat is noch te duur noch te kennisintensief.
Mooi slot Peter! “De it-organisatie zal wat meer als een ‘private’ cloud provider moeten werken, en als makelaar naar ‘public’ cloud providers.”
Ik ben het wel met peter eens dat cloud computing enorm gehyped wordt op het ogenblik. En omdat er nog zo weinig echte ervaringen mee zijn, stellen veel mensen hun verwachtingen daardoor te hoog. En dan gaat het tegenvallen.
Maar ik geloof ook wel dat cloud computing een belangrijke ontwikkeling is, die de toekomst van IT infrastructuren fors zal veranderen, en er inderdaad veel meer centralisatie plaats zal gaan vinden.
Dus in eerste instantie overdreven verwachtingen, die uiteindelijk nog overtroffen gaan worden. Maar zo lang gaat het geheugen van de meeste ITers niet.
De term cloud computing lijkt op een hype, cloud computing zelf is volgens mij een paradigma shift. Een zeer grote belangrijke verandering die een enorme hefboomwerking heeft. Enkele mensen hebben ineens de kracht om een applicatie te maken voor miljoenen online gebruikers op een schaal die hiervoor onmogelijk was. Uiteraard komt er een hoop complexiteit bij kijken maar de ontwikkelaar van een cloudoplossing heeft hier op een ander niveau maar mee te maken. Deze verandering is redelijk fundamenteel.
Zie het als boeken, cd’s, films en games. Steeds minder is ghet fysieke medium belangrijk, het digitaliseert. Nu zijn boeken nog groot, maar over tien jaar is het toch echt electronisch lezen wat de klok slaat.
Natuurlijk zal het allemaal met horten en stoten gaan. Pas sinds de iPhone heeft het mobiel internetten vorm gekregen. Daarvoor waren bijvoorbeeld PDA’s nog een draak. Die paradigma shift naar mobiel, daar werd ook om gelachen door adobe en microsoft, maar nu zie je dat die bedrijven een behoorlijke klap hebben gekregen door de veranderingen niet goed in te schatten. Zo zie ik het ook met cloud computing. Het wordt gewoon dominant, maar nog niet iedereen ziet het in.
En waarom? Door die hefboomwerking, dat je enorm veel dingen kunt realiseren met relatief weinig inspanning. En blijkbaar ook met een lage kostprijs. Je kunt nu een hypermoderne site maken met content, video, intergratie met andere functionaliteit zonder dat het hosten je iets kost.
Dan heb je de azijnplassers die roepen “Lock-in!”, maar als je goed kijkt zie je dat cloud aanbieders steeds meer mogelijkheden bieden je data zelf ook nog (elders) op te slaan. Zelfs Spotify heeft export mogelijkheden van playlists die je bij andere streaming diensten weer zou kunnen importeren.
Wist je dat er overheid in de verenigde staten is (zoals bijvoorbeeld de overheid van de stad Los Angeles) heel veel dingen in de cloud doen via Google Apps. Dat is echt een teken aan de wand.
Wordt het overigens niet eens tijd dat computable ook met zijn tijd mee gaat? Ik moet elke keer gegevens invullen, wordt niet op de hoogte gehouden van reacties.
Ik denk datin dit decennium de businessprocessen van veel bedrijven nog veel meer moeten worden ingericht op operational excellence en tegelijkertijd customer intimacy. Iedere klant wil zijn eigen proces en wil het feilloos. Dat vergt dus wat van de IT, namelijk flexibiliteit tegen aanvaardbare kosten en ook nog het vermogen om echt goed met de business te kunnen werken
Als je dat wilt bereiken dan ben ik het wel eens met Mike, dan gaat de public cloud het winnen en overigens niet alleen vanwege financiele factoren. Hoe de huidige en toekomstige IT professional zich dan daarvoor moet gaan kwalificeren is iets wat de snel moeten gaan uitwerken. Wie heeft daar al een beeld bij?
@Jan van Leeuwen
Interessant. Ken je enkele succesvolle implementaties van deze oplossing bij grote organisaties?
Van Eijk heeft gelijk. Het kon vroeger allemaal ook al. Alleen kostte het toen heel veel moeite.
De heftige verglazing die we in Nederland ondervonden hebben, heeft een hoop dingen mogelijk gemaakt.
Die reactie lees ik wel vaker: Het kon vroeger allemaal ook al. Oude wijn in nieuwe zakken, et cetera.
Wat kon vroeger dan? Wees eens specifiek! Want vooralsnog ben ik het er pertinent niet mee eens dat het vroeger ook al kon.
Kon het dan ook als selfservice? Kan het met een paar drukken op de knop? Op deze schaal? Tegen welke prijs? Met volledige functionaliteit?
Internetten op een PDA kon voor de iPhone ook al. Maar een vergelijking dat een iPhone oude wijn in nieuwe zakken is gaat gewoon mank. Je doet enorme krachtige innovatie enorm te kort op die manier. Er waren ook zoekmachines voor Google. Je had er niet veel aan, maar ze waren er wel. Wat Google voor ontwikkelingen heeft doorgemaakt verdiend diep respect.
Het virtualiseren en on demand aanroepen en opschalen, even wat extra rekenkracht aanschakelen met specifieke toepassing kon in mijn ogen vroeger niet, hooguit in theorie.
Dat soort dingen roepen zijn heerlijke clichés die er gemakkelijk in gaan, maar maakt ze nog niet waar!
drie servers met een loadbalancer is tegenwoordig al een cloud