Waarom ik denk dat cloud computing een hype is, en desondanks een belangrijke ontwikkeling.
Natuurlijk is cloud computing een hype. Wie nog niet is doodgegooid met dit begrip leest blijkbaar geen kranten of wat voor technologienieuws dan ook. Maar de meeste artikelen over cloud computing komen van leveranciers van technologie, of van bloggers die daarover schrijven. Echt op zoek naar cloudoplossingen zijn gebruikers van informatietechnologie niet.
Cloud computing is trouwens geen technologie, het is meer een businessmodel. En de belangrijkste onderliggende technologie, virtualisatie, is al oud. In mijn exemplaar van Andrew Tanenbaum's boek 'Structured Computer Organization' uit 1976 worden virtual machines al als bewezen technologie beschouwd. Maar het feit dat je binnen een half uur honderd servers van een externe provider online kan brengen met alleen maar je credit card is iets van de laatste paar jaar.
Is cloud computing nodig? Laten we eens naar de trends kijken. Er is nog steeds een groeiende behoefte aan opslag, transport en verwerking van gegevens. Dat wil dus zeggen: meer servers, netwerken en storage. De technologie wordt goedkoper, maar de menskracht om die te beheren wordt niet vanzelf goedkoper. Daar is wat voor nodig.
Meer dan een paar dozijn servers wil je niet handmatig, één voor één, beheren. Dat wordt te duur, te traag, en te foutgevoelig. Cloud computing dienstverleners laten zien dat het beter kan. Dat wil nog niet zeggen dat we al onze servers buiten de deur moeten zetten. Het wil wel zeggen dat we wat uit te leggen hebben als het interne datacenter niet ongeveer net zo flexibel kan werken. En dat is waar virtualisatie om de hoek komt kijken. Dat maakt het makkelijker om de applicatie los te koppelen van de onderliggende spullenboel. Dat gaat niet vanzelf. Dat vergt nieuwe techniek, maar vooral een andere opzet van de it-organisatie, zowel aan de ontwikkelkant als aan de beheerkant. De it-organisatie zal wat meer als een ‘private' cloud provider moeten werken, en als makelaar naar ‘public' cloud providers. En dat is best een uitdaging.
Peter ik deel je mening,
maar zijn niet de meeste nieuwe ontwikkelingen van de laatste jaren gewoon hypes ?
Ik ben de meeste alweer vergeten (heb er meestal ook weinig mee te maken)
Maar de vorige was virtualisatie.
Ook virtualisatie is een gehypte techniek die erg goed in de markt (als in marketing) ligt.
Ook deze techniek loopt regelmatig de mist in omdat deze verkeerd of ondeskundig word toegepast.
Verwacht je overigens dat omdat het om hypes gaat men uiteindelijk weer terug zal keren naar het uitgangspunt ?
Peter,
Ik denk dat je nu te kort door de bocht gaat. Deze “hype” is een fundamentele verandering die door de krachtigste driver: schaalvoordeel en kosten, onomkeerbaar is geworden. “Money talks, bullshit walks”.
Virtualisatie is inderdaad een van de nieuwe motoren die dit allemaal mogelijk maken.
Zelf blijven doen met een “private cloud”? Over een tijdje alleen nog maar relevant in de context van enterprise applicaties, en op basis van kosten- en kwaliteitsafwegingen zoals je die ziet bij andere outsourcing discussies: wagenpark, kantine, schoonmaakdienst.
Hype? Eerder overschatting van het middel, en het eigenlijke doel naar de achtergrond verschuiven. Wat kan de budgetverantwoordelijke het schelen hoe iets opgezet wordt, als het maar werkt, betrouwbaar is, efficient, doorzichtig en schaalbaar. Een cloud moet geen gebakken lucht zijn, maar een duidelijk voordeel in zich hebben.
Vergelijk het met van oudsher in elkaar gevlochten infra, waarbij na migratie qua hard/software alles logisch en gescheiden wordt opgezet. Je verzandt toch op termijn weer in afhankelijkheden en koppelingen. Maakt een cloud het beter? Feitelijk wordt er meer en meer hardware en interne diensten uit beheer gegeven bij datacentra, en wil een infra-specialist er toch een eigen sausje aan geven. Blijft de IT-specialist nog wel bij zijn leest?
Ik vind persoonlijk dat cloud teveel wordt verkocht als oplossing voor alles en om kosten te besparen.
Er zijn echt goede oplossingen die in de cloud functioneren maar om alles in de cloud te verplaatsen om kosten te besparen. Lijkt mij niet! Dat is echt verkooppraat.
Ik vergelijk deze ‘hype’ met een aantal jaren geleden met toen de naam outsourcen.
Ps. Wat ik tegen mijn stagiare vertel is dat het cloud idee al tientallen jaren bestaat want volgens mij heb ik een hotmail account wat in de vorige eeuw geactiveerd is. 😉
Gek dat de auteur bij de toelichting van de cloud meteen in technieken (als virtualisatie e.d.) vlucht. Dat is nu juist niet waar de Cloud over gaat (verschillende technieken enabelen verschillende cloud oplossingen). Cloud computing is juist dat je afspreekt wat het doet en je juist niet bemoeit met welke technieken worden gebruikt, welke hardware het draait of hoe het beheerd moet worden. Bij het beantwoorden van de vraag of het een hype is, moeten we dan ook niet kijken of bepaalde gebruikte technieken al langer bestaan, maar of dit een businessmodel is wat de komende jaren in gebruik zal blijven.
Belangrijkste wat de auteur zegt is volgens mij dat het ‘desondanks toch een belangrijke ontwikkeling is’ en vervolgens ook dat er een andere IT organisatie nodig is. Helemaal mee eens, het zou best eens kunnen zijn dat over 5 tot 10 jaar de huidige rollen en ook gebruikelijke methodieken en processen binnen ontwikkeling en beheer verregaand zijn verdwenen zodat we dan met mogelijk met een legacy aan IT personeelzitten. Dat personeel zal de vooruitgang misschien niet tegenhouden maar zal in ieder geval niet de toekomst proactief naar ons toe gaan brengen. En dat kan denk ik niet de bedoeling zijn in een kenniseconomie zoals we die in de BV Nederland willen zijn.
je geeft aan dat gebruikers niet op zoek zijn naar cloudoplossingen. Dit hoop ik ook vanuit ons ( leverancier) perspectief zo te houden. Ik praat met onze klanten graag over hun functionele eisen en wensen. Of de oplossing vervolgens cloudcomponenten bevat is dan in tweede instantie relevant.
Als IT infra en appl. beheerder lijkt me het migreren van applicaties naar een private cloud, heel interessant. Daarna is er veel minder technisch beheer nodig, echter dat is als IT techn. beheerder dan weer wat minder …
Hmm…slechtste artikel van Peter sinds lange tijd. Hij was denk ik inspiratieloos, niets voor hem.
Er zijn zeker gevallen denkbaar waarbij een interne private cloud een goede oplossing is. Met interne private cloud bedoel ik dan het toepassen van concepten die gangbaar zijn bij Google, Salesforce.com & co, zoals virtualisatie, webservices en dataisolatie, in een interne IT-omgeving.
In de praktijk blijkt dit model echter alleen financieel levensvatbaar te zijn voor zeer grote organisaties met een hoge mate van standaardisatie. Voor het merendeel van de organisaties is een interne private cloud, hetgeen (veel) meer behelst dan een virtualisatie op een bepaalde laag van de infrastructuur, te kennisintensief en te kostbaar en bovenal te complex in een heterogeen IT-landschap met een behoorlijk aandeel (ver)oude(rde) systemen.
Interne private cloud is een model dat voor een CIO erg aantrekkelijk lijkt. Helaas voor de beste man/vrouw denkt de CFO er heel anders over.