In Azië is het zo ver: hun voorraad IPv4-adressen is op. Vanaf vandaag kunnen internet providers geen nieuwe IPv4-adressen meer aanvragen. Providers en bedrijven kunnen niet meer doorgroeien zoals ze gewend zijn. Ze kunnen alleen nog groeien op basis van IPv6. Communiceer je met zakenrelaties in Azië? Zo ja: hoe is de IPv6 ondersteuning geregeld?
Om het bovenstaande direct maar een beetje te nuanceren: hun voorraad is niet helemaal op. Ze zijn verstandig geweest: hun laatste adressen delen ze niet zo maar uit. Daarvan wordt voor elke internetprovider een klein stukje gereserveerd voor noodmaatregelen. Bij normale uitgifte waren die laatste adressen binnen twee weken op, maar op deze manier kunnen ze nog een tijdje brandjes blussen.
Groei op basis hiervan is echter onmogelijk. Daar zijn gewoonweg te weinig IPv4-adressen voor. Omdat IPv6 nog lang niet overal goed is ingevoerd moeten ze toch verbindingen compatibel houden met IPv4. Daarvoor zal binnen providers op grote schaal NAT ingezet gaan worden. Nieuwe klanten moeten hun IPv4-adres maar delen met anderen. Geen eigen ip-adres meer, dus geen eigen port forwardings meer. BitTorrent, VPN verbindingen, Skype, online games, noem maar op. Het zal vrijwel onmogelijk worden met IPv4. Providers zullen gelukkig ook IPv6 mee gaan leveren. Naast de beperkte IPv4-verbinding kunnen ze gelukkig wel vrijuit over IPv6 communiceren!
Een groot nadeel is dat op dit moment nog maar weinig websites over IPv6 te bereiken zijn. Veel website-eigenaren denken 'het werkt nu nog prima, dus vooral niets veranderen'. Voor partijen die communiceren met Azië is dat nu dus geen goed idee meer.
Omdat velen toch nog onzekerheid voelen bij de introductie van een nieuw Internet Protocol is er op 8 juni wereldwijd een IPv6 testdag. Op die dag zetten veel grote websites IPv6 aan. Google, Facebook, Bing en nog vele andere sites doen mee. Een goed moment om ook zelf IPv6 aan te zetten op de webserver. En als alles goed gaat, waarom zou je het na 8 juni dan nog uitzetten? 🙂
Voor meer informatie over World IPv6 Day:
– http://www.8-juni.nl/
– http://isoc.org/wp/worldipv6day/