Het ministerie van Defensie loopt niet mee in de gemeenschappelijke rijksaanbesteding voor ict-diensten en -producten Easi2010. Volgens het departement verschilt het eisenpakket van Defensie te veel met dat van de andere ministeries. Inmiddels loopt er een aparte tender voor werkplekhardware. Die staat oorspronkelijk begroot voor 37,5 miljoen euro over twee jaar. Gezien de zware sanering bij de krijgsmacht zal het budget naar beneden worden bijgesteld.
Onder de vlag van Easi2010 (Easi staat voor Europees Aanbesteden Samenwerking ICT) kopen diverse ministeries en andere rijksoverheidsorganisaties gezamenlijke diensten en producten in. Door de bundeling van de inkoopkracht willen ze op aanschafkosten besparen. Recent zijn twee aanbestedingen gestart voor hardware en accessoires, met een geschatte waarde van 35 miljoen euro over twee jaar.
Het ministerie van Defensie doet echter niet mee met Easi2010 en heeft zelf een aanbesteding uitgeschreven voor werkplekhardware (inclusief toebehoren). Het betreft desktops, speciale desktops, thin clients, werkstations, notebooks, extra verstevigde notebooks, beeldschermen en toebehoren. Qua omvang was de aanbesteding oorspronkelijk zelfs nog groter dan de gezamenlijke Easi-tender, maar een woordvoerder meldt dat dit naar beneden zal worden bijgesteld. 'Concreet is er nog niets beslist, maar gezien de forse bezuinigingen, de personeelsreducties en het besluit om op onderdelen over te stappen op flexwerkplekken zullen de volumes naar verwachting afnemen.'
Eigen karakter
Dat Defensie niet meedraait in Easi2010 komt door het afwijkende militaire eisenpakket. Bovendien moeten volgens de woordvoerder er allerlei lopende raamovereenkomsten worden opengebroken om te kunnen aansluiten op Easi. 'Het wordt dan voor ons simpelweg niet goedkoper en het levert een hoop extra werk op.' Eerder al besloot Defensie niet mee te draaien met OT2010, de gezamenlijke overheidsaanbesteding voor telecommunicatiediensten.
De zegsman wijst op het sterk eigen karakter van het departement in vergelijking met andere ministeries vanwege de defensie-activiteiten en de personeelsmix van militairen en burgers. 'Een defensieambtenaar is geen rijksambtenaar. Het is niet voor niets dat Defensie als enig departement niet meedoet aan het op SAP-gebaseerde shared service center P-Direkt en een eigen ssc heeft met Peoplesoft als personeelsinformatiesysteem.' Hij wijst ook nog op het intranetplatform Mulan dat vooralsnog vanwege beveiligingstechnische overwegingen niet is aangesloten op het Rijksportaal.
Defensie doet niet mee omdat ‘ allerlei lopende raamovereenkomsten opengebroken moeten’. Zelden zo’n flauwekulargument gehoord. Alle raamovereenmosten hebben per definitie een beperkte looptijd.
Defensie heeft ‘een eigen karakter’. Dat hebben we de laatste tijd gemerkt: personeel wat dienstspullen meeneemt en verkoopt, personeel met belangenverstrengeling en eigen bedrijfjes bevoordelen, het ‘mishandelen’ en marginaliseren van klokkenluiders, etc.
Inderdaad een aparte club.