Drie ITAA-werknemers hebben een kort geding gewonnen dat zij tegen dataopslagdienstverlener i3 Groep hadden aangespannen. ITAA werd op 31 mei 2010 overgenomen door i3 Groep. De werknemers werden onlangs ontslagen nadat ITAA op 8 februari 2011 failliet werd verklaard. i3 Groep beweert dat de ITAA-werknemers nooit formeel zijn overgegaan naar i3 Groep. De drie werknemers bestrijden dat en eisen daarom hun loon en bonussen op. De kantonrechter heeft de ITAA-werknemers op 12 april 2011 grotendeels in het gelijk gesteld. Henk van der Bruggen, directeur van i3 Groep, is tevreden, ondanks dat hij het kort geding heeft verloren.
De advocaat van i3 Groep zegt dat de drie werknemers onder ITAA vallen en niet onder i3 Groep. ITAA is volgens de advocaat nooit opgegaan in i3 Groep. Er was volgens de raadsvrouw geen ‘effectieve overname' van ITAA. De drie ex-werknemers van ITAA beweerden namens hun advocaat dat ze wel degelijk onderdeel uitmaken van de i3 Groep. Zij hebben verondersteld dat ITAA na de overname op 31 mei 2010 onderdeel is geworden van i3 Groep. Daarnaast werkten de ITAA-medewerkers ook in het kantoor van i3 Groep en werden i3 Groep-visitekaartjes gebruikt. Daarom eisten de werknemers hun salaris op, allemaal zes keer het netto equivalent van het bruto maandsalaris vermeerderd met 8,33 procent vakantietoeslag.
Arbeidsovereenkomst
De kantonrechter is van mening dat de vordering van de drie ITAA-werknemers terecht is. De kantonrechter baseert zich onder andere op een persbericht van i3 Groep waarin staat dat de twaalf medewerkers van ITAA zullen worden geïntegreerd in de i3 Groep en dat deze werknemers hun baan behouden. De kantonrechter leidt daaruit af dat de drie ITAA-werknemers vanaf 31 mei 2010 voor de i3 Groep werkzaam zouden zijn.
De kantonrechter wijst verder op een brief van de directie van de i3 Groep, waarin is vermeld dat begin 2011 een ITAA-werknemer een arbeidsovereenkomst met de i3 Groep zal ontvangen, waarbij een document is toegevoegd genaamd ‘Harmonisatie arbeidsvoorwaarden medewerkers ITAA per 1 januari 2011'.
Visitekaartjes
De kantonrechter meldt verder dat de drie ITAA-werknemers inmiddels visitekaartjes en e-mailadressen van de i3 Groep hadden ontvangen en dat zij de werkwijze van de i3 Groep moesten volgen. Daarnaast heeft een ITAA-werknemer samen met werknemers van de i3 Groep orders en opdrachten binnengehaald, waarbij de i3 Groep als opdrachtnemer dan wel als gegunde partij is vermeld.
De kantonrechter concludeert dat de ITAA-werknemers in dienst zijn van de i3 Groep, juist is. De kantonrechter vindt dat ITAA als zodanig wel is blijven bestaan, maar is geïntegreerd in de i3 Groep. Ook het gegeven dat in de financiële overzichten over 2010 ITAA afzonderlijk wordt genoemd, kan niet tot een ander oordeel leiden, nu ITAA gedurende 2010 (op 31 mei 2010) is overgenomen door de i3 Groep.
50.000 euro
De kantonrechter veroordeelt de i3 Groep om de drie ITAA-werknemers binnen veertien dagen na betekening van dit vonnis in staat te stellen hun werkzaamheden op de gebruikelijke wijze te hervatten. Zo niet, dan is er voor i3 Groep een dwangsom vastgesteld van 500 euro per dag en per persoon, met een maximum van 50.000 euro. De kantonrechter veroordeelt de i3 Groep tot betaling van de proceskosten, in totaal 547,31 euro. ‘De i3 Groep zal als de in het ongelijk gestelde partij worden veroordeeld in de kosten van de procedure', aldus de kantonrechter.
Henk van der Bruggen, directeur van i3 Groep, zegt de uitspraak van de rechter op te volgen. Volgens hem zegt dat de kantonrechter in het vonnis dat er geen overgang van onderneming heeft plaatsgevonden, maar dat de ITAA-werknemers wel werken bij de i3 Groep. Verder hoeft i3 Groep geen schadevergoeding te betalen, alleen de achterstallige salarissen moeten worden uitbetaald. Wat Van der Bruggen betreft kunnen de drie ITAA-medewerkers weer snel aan het werk bij de i3 Groep in Vianen. ‘Ik ben tevreden en er is nu duidelijkheid.'