Opeens weet je het: ik word Cloud Makelaar. Net zoals een makelaar van gebouwen en stukken grond is er nu de Cloud Makelaar. Maar de cloud makelaar zal ook last hebben van een verstopte markt. De oplossing komt uit een onverwachte hoek.
In de aanbieding van diverse providers wordt capaciteit gevraagd om cloud applicaties te kunnen huizen en hosten. Is deze capaciteit op, dan kan voor een andere provider worden gekozen. Uiteindelijk ben je als bedrijf, afhankelijk van de grootte van je bedrijf, gekoppeld aan één of meerdere cloud providers en heb je eventueel ook in het eigen datacenter wat systemen staan. De zogenaamde hybride cloud.
Beheer
Wil je als bedrijf gebruik maken van de cloud makelaar, dan vereist dat wel wat dynamiek van de beheerders in het datacenter. En die worden cruciaal in alle aspecten én meestal vergeten. In de wereld van cloud verhandeling blijft één ding noodzakelijk om te kunnen verhandelen. Er wordt vrij makkelijk gezegd dat ‘die infrastructuur' altijd aanwezig is. Dat lukt bij grote partijen als Google en Microsoft misschien, maar is dat lokaal ook geregeld? Wat als de infrastructuur aan zijn einde is, het gebouw te klein wordt of gewoonweg de vraag niet gelijk is aan de verwachte aanname. Dan ga je gewoon naar die ander.
Dit is de spagaat waarin de cloud makelaar zich moet bewegen. Hoe snel kan cloud makelaar de vraag invullen als de klant een uitbreiding wilt doen. Welke leverancier wordt gekozen. Wie gaat de configuratie in elkaar zetten en hoe ga je de omgeving configureren? De cloud makelaar zegt wel dat de capaciteit aanwezig is, met in zijn achterhoofd het idee dat de beheerders het wel voor hem regelen.
Met 'Seize the Cloud' werd mij duidelijk gemaakt dat voor iedere fase in de ontwikkeling naar de cloud een duidelijk antwoord en vraagspel moet worden gespeeld. Het is hartstikke leuk om in één keer een omgeving weg te zetten in de Cloud, binnen vijf minuten lukt dat bij Amazon, maar heb je dan ook als je wilt uitbreiden genoeg ruimte om door te gaan?
Wijkcentrale
Er zullen een aantal bewegingen gaan ontstaan. De midden- en kleinbedrijven zullen bij vernieuwing van hun systeem als eerste de vraag stellen of de applicatie in de cloud kan worden gezet. Die zullen dus als eerste een deel van de capaciteit in het datacenter opsouperen. Als tweede zullen de grote bedrijven hun niet primaire processen in de cloud gaan zetten. Het datacenter is dan vol en dan …
Hulp komt uit een onverwachte hoek, zegt mijn collega, de wijkcentrale. Dit is een lokaal datacenter in iedere woonwijk, niet meer dan een paar servers met voldoende diskcapaciteit. De content die een gebruiker vraagt is veelal van hetzelfde type, want straks is 90 procent van het internet verkeer videoverkeer. In plaats van iedere keer opnieuw een uitvraag te doen naar een internetserver waar de content staat, zal straks een kopie van de content op de wijkserver staan. Zo hoeft men 's avonds niet meer een verbinding te leggen naar Youtube of Uitzendinggemist maar staat de content al klaar op deze server.
De wijkserver draait dus voornamelijk in de avonduren en het weekend. Wat zou dan mooier zijn om overdag deze servers in te zetten in de cloud. Dat wordt de taak van de Cloud Makelaar.