Het tekort aan hoogopgeleide ict'ers op de Nederlandse arbeidsmarkt loopt in 2015 op tot ruim tienduizend. Nu de ict-markt langzaam herstelt door een toename van de ict-investeringen, stijgt ook de vraag naar hoogopgeleide ict'ers. Doordat de vraag het aanbod overschrijdt wordt de arbeidsmarkt steeds krapper. Dat stelt brancheorganisatie ICT~Office in de marktmonitor 2011. In 2010 was het tekort aan hoogopgeleide ict'ers ongeveer vierhonderd.
Dit tekort stijgt in 2011 naar 2200 vacatures. Volgens de branchevereniging zijn er in 2011 ongeveer 7500 vacatures voor hoogopgeleide ict'ers. Het aantal mensen dat de arbeidsmarkt betreedt is ongeveer 5300. Dat maakt het verschil van 2200. Het gaat om functies als ict-architect en systeemanalist.
Woordvoerder Michel van Schie van ICT~Office: 'Het probleem is dat afstudeerders op bijvoorbeeld mbo-niveau niet voldoen aan de functie-eisen of niet beschikken over de juiste competenties van de vacatures op hbo of wetenschappelijk niveau.'
De branchevereniging schrijft: 'De ontwikkeling van instroomcijfers van studenten voor ict-opleidingen laat een grillig beeld zien. De totale instroom van studenten in het hoger onderwijs daalde in 2010 met bijna 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor (2009). In vergelijking met de jaren vóór 2009 is er echter wel een stijging zichtbaar in de instroom van ict-opleidingen in het hoger onderwijs.' De branchevereniging stelt dat een grotere instroom van studenten in ict-opleidingen nodig is om op middellange termijn over voldoende goed opgeleide ict'ers te beschikken.
ICT-investeringen stijgen
ICT~Office ziet een gematigd positieve ontwikkeling van de Nederlandse ict-sector. Het voorspelt een groei van 2 procent in 2011 tegenover een groei van 1,1 procent in 2010 en een krimp van 5,8 procent in 2009.
De branchevereniging ziet de algemene werkgelegenheid in Nederland vanaf begin januari 2010 gestaag groeien maar stelt dat ondanks dat voorzichtig herstel de werkgelegenheid voor ict'ers nog niet terug is op het niveau van voor de economische crisis eind 2008.
ICT~Marktmonitor
De ICT~Marktmonitor is een jaarlijks overzicht van cijfers over en trends in de ict-markt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Heliview Research. Dat bureau bevraagt de vijfhonderd bedrijven die lid zijn van de branchevereniging, en ict-gebruikers. De informatie wordt aangevuld met marktinformatie uit diverse bronnen.
Jammer genoeg zegt het artikel niets over het type ICT-er: De benodigde kennis, ervaring en vaardigheden, uitgedrukt in gedragskenmerken (oftwel competenties). Daarbij rekening houdend met de drie stromen: Sales, Management en Technisch inhoudelijk…
Het zegt ook niets over de markt waarop geacteerd wordt, enkel iets over de areidsmarkt.
Welke toegevoegde waarde (kwaliteit) komen we op de Nederlandse arbeidsmarkt wanneer (tijd) te kort? Welke prijs (geld) wordt hier global voor betaald? Zijn deze kwaliteiten vanuit buiten Nederland in te zetten of kiezen we ervoor deze arbeidsplaatsen middels Global Sourcing in te vullen? De wereld globaliseerd, hoe verhouden onze nederlandse talenten zich tot die van de rest van de wereld en hoe kunnen we onze talenten global inzetten?
Ik zie veel vacatures voorbij komen in de strekking met kennis van:
Windows Server, SQL, Lotus Notes, AS400, gedegenen kennis van ICT-processen als ook kennis van MS windows infra- en netwerkstructuur, Terminal servers (Citrixfarm), Virtualisatie en clustervorming (VMWare), Oracle en SQL databases, en je bent MSCE gecertificeerd.
Salaris 2500-3200.
Dan vindt men het gek dat een vacature niet opgevuld wordt.
Eeehhh.. Ik dacht dat jullie geen problemen hadden met dat hoogwaardige Indiaase kwaliteits werk ?
Dit artikel schetst prima het probleem van ICT ondernemingen in Nederland. Langzaam maar zeker wordt het vakgebied steeds meer opgeblazen. Werkgevers bieden mooie titels als Managing Consultant, Director, Vice President, Storage Manager, Business Analyst en meer van dat soort Amerikaanse en populaire termen. In ruil vragen ze het topje van de ijsberg, met universitair niveau, meerdere jaren werkervaring en zo jong mogelijk (paradox??), liefst MBA en daarnaast ook nog stapels inhoudelijke certificaten. En in die pool wordt door heel veel bedrijven gevist en dan krijg je inderdaad een tekort. Maar of dat niveau nou echt nodig is? Want het gevaar is dat je universitair vraagt en krijgt en vervolgens MBO/HBO werk biedt. Wat is daar als universitair geschoolde medewerker de uitdaging van?
@Kees:
Zoveel vacatures met die strekking zie ik niet en als ze er zijn is het meestal ook nog eens in de randstad zoals Erik ook al aangaf.
Als we kunnen globaliseren, waarom zoeken de grote organisaties dan niet ook personeel buiten de randstad of nog beter.. plaats je hoofdkantoor eens buiten de randstad.
Veel mensen vinden het helemaal niet prettig om in of rond de randstad te wonen/werken (fileprobleem, huizenprijs, ruimte, drukte, criminaliteit etc. etc.)
Bovendien is personeel buiten de randstad vaak ook goedkoper omdat de huizenprijzen veelal lager liggen en men minder in de file hoeft te staan etc.
Wat een onzin alweer! Van een tekort zou je nu al iets moeten merken en dat is nog steeds niet het geval. Op elke sollicitatie reageren er nog steeds 30+ dus van een tekort is hoe dan ook geen sprake.
Waar het om gaat is stemmingmakerij. Door te roepen dat er een tekort is probeert het bedrijfsleven de overheid te bewegen tot het openzetten van de grenzen zodat buitenlanders hier het werk kunnen komen doen voor een appel en een ei, of ze een mandaat krijgt om het werk naar het buitenland te brengen.
Als we zeggen dat die 100000 hoogopgeleide ICT-ers de afgelopen jaren zelf door het bedrijfsleven bij het oud vuil zijn gezet en dat ze nu dan maar eens moeten kijken in de databanken van het UWV, kijkt het bedrijfsleven stug de andere kant op.
Het enige dat ze willen is goedkoop. Het mag allemaal niets kosten. En de hardwerkende, goedwillende ontslagen 40+ die op de helft van zijn werkzame leven op straat is gezet en de zakken van het bedrijfsleven heeft gevuld, heeft het nakijken. BAH!
Het valt mij de laatste tijd weer op dat bij veel vakatures een hbo-diploma een eis is (het maakt dan weer niet uit in welke richting). Zelfs voor helpdesk en lokale ondersteuning wordt een hbo-diploma gevraagd. Volgens mij zijn dit soort eisen erg overtrokken en komt er geen personeel op af en dus blijven de facatures openstaan.
ICT Office roept al jaren dat er een tekort zou zijn. Maar zelf doet het niets nieuwswaardig om hier iets aan te doen of op z’n minst een poging om te helpen. (bron Computable)
“If you pay peanuts, you get monkeys.” Het tekort aan hoger opgeleide technici zal net zo blijvend zijn als het tekort aan Nederlanders die voor 2 euro per dag garnalen willen pellen of ander handwerk doen. Er zullen wel jongeren blijven die uit liefde voor het vak een technische universitaire opleiding gaan volgen, maar als ze zich eerst oriënteren op de te behalen salarissen zullen ze zien dat ze voor het geld betere een opleiding in een andere sector kunnen gaan volgen.
Yoepie!! Er komt weer werk aan voor de 50+ !! (als het al waar is want ze roepen wel vaker wat………..)