Het tekort aan hoogopgeleide ict'ers op de Nederlandse arbeidsmarkt loopt in 2015 op tot ruim tienduizend. Nu de ict-markt langzaam herstelt door een toename van de ict-investeringen, stijgt ook de vraag naar hoogopgeleide ict'ers. Doordat de vraag het aanbod overschrijdt wordt de arbeidsmarkt steeds krapper. Dat stelt brancheorganisatie ICT~Office in de marktmonitor 2011. In 2010 was het tekort aan hoogopgeleide ict'ers ongeveer vierhonderd.
Dit tekort stijgt in 2011 naar 2200 vacatures. Volgens de branchevereniging zijn er in 2011 ongeveer 7500 vacatures voor hoogopgeleide ict'ers. Het aantal mensen dat de arbeidsmarkt betreedt is ongeveer 5300. Dat maakt het verschil van 2200. Het gaat om functies als ict-architect en systeemanalist.
Woordvoerder Michel van Schie van ICT~Office: 'Het probleem is dat afstudeerders op bijvoorbeeld mbo-niveau niet voldoen aan de functie-eisen of niet beschikken over de juiste competenties van de vacatures op hbo of wetenschappelijk niveau.'
De branchevereniging schrijft: 'De ontwikkeling van instroomcijfers van studenten voor ict-opleidingen laat een grillig beeld zien. De totale instroom van studenten in het hoger onderwijs daalde in 2010 met bijna 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor (2009). In vergelijking met de jaren vóór 2009 is er echter wel een stijging zichtbaar in de instroom van ict-opleidingen in het hoger onderwijs.' De branchevereniging stelt dat een grotere instroom van studenten in ict-opleidingen nodig is om op middellange termijn over voldoende goed opgeleide ict'ers te beschikken.
ICT-investeringen stijgen
ICT~Office ziet een gematigd positieve ontwikkeling van de Nederlandse ict-sector. Het voorspelt een groei van 2 procent in 2011 tegenover een groei van 1,1 procent in 2010 en een krimp van 5,8 procent in 2009.
De branchevereniging ziet de algemene werkgelegenheid in Nederland vanaf begin januari 2010 gestaag groeien maar stelt dat ondanks dat voorzichtig herstel de werkgelegenheid voor ict'ers nog niet terug is op het niveau van voor de economische crisis eind 2008.
ICT~Marktmonitor
De ICT~Marktmonitor is een jaarlijks overzicht van cijfers over en trends in de ict-markt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Heliview Research. Dat bureau bevraagt de vijfhonderd bedrijven die lid zijn van de branchevereniging, en ict-gebruikers. De informatie wordt aangevuld met marktinformatie uit diverse bronnen.
“stelt brancheorganisatie ICT~Office ”
Altijd hè, bij dit soort praat, zijn het belanghebbenden die dit zeggen. Komt om de zoveel tijd voorbij: Dan gaan we weer goedkope Indiërs halen, en autochtone programmeurs van 50+ in de WW laten.
Blah, blah, blah. Ga op het dak zitten ICT Office!!!
Jammer dat er vaak alleen gekeken wordt naar ‘hoog opgeleid’. Er zijn toch ook veel IT’ers met veel kennis en ervaring. IT theorie is nog wat anders dan het daadwerkelijk in praktijk brengen. Dan komt het toch meestal weer neer op de ervaring.
Dit artikel suggereert een hoger tekort dan er in werkelijkheid is. Ten eerste richt de berichtgeving zich op schoolverlaters, c.q. afstudeerders en, ten tweede, daarmee op gediplomeerden.
Dat MBO opgeleide schoolverlaters competenties tekort komen voor HBO of Universitair niveau vacatures zal zeker waar zijn. Dat geldt echter in belangrijke mate ook voor HBO en Universitair afgestudeerden zelf. Wie net van school komt moet het vak nog leren. Je theoretische basis is wellicht steviger, maar een serieuze autodidact met zes of meer jaar ervaring zit al snel op hetzelfde niveau. Erkende programma’s gericht op het in beeld brengen van competenties zijn niet voor niets gericht op door ERVARING verkregen competenties (EVC Certificaat). Ervaring doe je vooral op in de praktijk. ICT-ers die zich al jaren in de praktijk hebben ontwikkeld en bewezen schat ik eerlijk gezegd gemiddeld hoger in dan de hiervoor genoemde groepen. Daar wordt echter niet naar gekeken en andere artikelen in dit medium ondersteunen dat: de oudere werkzoekende ICT-er heeft grote moeite aan de bak te komen.
Dat tekort valt voorlopig wel mee.
De automatiseringsgids doet er alvast een nul af. Dat lijkt me inderdaad terecht als ik het artikel eens doorlees.
Bij eerdere berichten over tekorten (toen in Amsterdam bij een aantal grote organisaties) hebben we even snel de vacatures geteld op een aantal grote sites. Kwamen toen nog niet eens op 10% van het aantal. Ze zoeken dus niet erg hard.
Er wordt maar weer wat geroepen!
Kortzichtig van de bedrijven. Geef sollicitanten dan de kans om te gaan studeren maar daar gaat teveel tijd in zitten. Alles wordt ook zo specifiek dat er altijd wel iets wat betreft opleiding ontbreekt op een cv.
Maar wat anders: het tekort aan medewerkers met gemiddelde IT kennis, hoe ernstig is dat voor een bedrijf?
Simpel sommetje, maar is het daarmee onwaar?
Een opleiding geeft aan wat je denkniveau is. Dat geeft de werkgever een indicatie van je potentieel. Als je geen diploma hebt en je hebt je aantoonbaar bewezen (assessment + ervaring), dan zullen werkgevers zeker dat gokje met je willen wagen.
Verder hecht ik niet zoveel aan voorspellingen. Alles vliegt je zo snel om de oren dat je geen tijd hebt om te voorspellen. Ik voorspel dat alle voorspellingen ernaast zitten! ;x
En hoeveel van die vacatures zijn van het nivo MBO terwijl ze er een HBO’er voor willen die na een jaar al weer uitgekeken is (maar wel een MBO salaris bieden)?
Zowieso is er zat potentieel te vinden als je je blikveld iets ruimer neemt (vrouwen, allochtonen, 40+) en betere salarissen en opleidingen aanbied.
Marc W. heeft wel een beetje gelijk, er zijn genoeg Autochtone ICT-ers in Nederland, maar ze wonen niet allemaal in de Randstad en dat vinden veel Randstedelijke bedrijven lastig. Er wordt niet ingezien dat de reistijden vanuit Noord en Oost Nederland naar de Randstad soms korter zijn dan de reistijden die de bewoners van de randstad zelf hebben.
Woordvoerder Michel van Schie van ICT~Office: ‘Het probleem is dat afstudeerders op bijvoorbeeld mbo-niveau niet voldoen aan de functie-eisen of niet beschikken over de juiste competenties van de vacatures op hbo of wetenschappelijk niveau.
Nee, nogal wiedus.
De hoger afgestudeerden zijn, in de hierachise administratieve rompslomp die de meeste ICT bedrijven de nek om doet, als manager weet ik veel gepromoveerd.
De opgedane kennis van het werkelijke vak waar men voor gestudeerd heeft is dan verloren.
De MBO opgeleide met alle kennis en ervaring wordt bij de volgende reorganisatie / bezuiniging door deze zelfde hoog opgeleide opgedoekt.