Voor bedrijven die actief zijn binnen de uiterst concurrerende wereldeconomie, is het van cruciaal belang om snel te kunnen schakelen. Dit betekent dat ze ervoor moeten zorgen dat hun bedrijfsvoering in de lucht blijft als er een ict-storing of calamiteit optreedt, of dit nu het gevolg is van menselijk handelen of van een natuurramp. Ict-managers overal ter wereld worden voor dezelfde uitdaging gesteld – het veiligstellen van hun bedrijfskritische digitale activa.
Als gevolg van virtualisatie en de toenemende migratie naar de cloud neemt de complexiteit van disaster recovery-strategieën zienderogen toe. Hierdoor maken bedrijven op verschillende momenten gebruik van verschillende backup-oplossingen om verschillende omgevingen te beheren. Het moge duidelijk zijn dat een hybride wereld een complexe wereld is.
Ondanks de universele complexiteit bestaat er geen wereldwijde standaard op het gebied van backups en disaster recovery. Uit de resultaten van de Global Disaster Recovery Index, een onderzoek dat recentelijk door het Ponemon Institute werd uitgevoerd, blijkt dat bedrijven in alle delen van de wereld het liefst gebruik zouden willen maken van één backup- en hersteloplossing voor alle fysieke, virtuele en cloud computing-omgevingen. En dat ondanks de sterke verschillen in hun houding ten opzichte van backup- en herstelprocedures.
De wereld is een fase van ongeëvenaarde gegevensgroei ingegaan die ict-infrastructuren onder steeds grotere druk zet. Alleen een wereldwijd perspectief biedt een realistisch en effectief overzicht van de complexiteit. Zonder dit overzicht is de kans groot dat bedrijven processen, technologieën en werkstijlen toepassen die zij al uit hun directe omgeving kennen, en zodoende nooit iets nieuws leren. In sporttermen uitgedrukt betekent dit het verschil tussen het winnen van het nationale kampioenschap hardlopen op de 100 meter en het binnenhalen van een gouden medaille voor de 100 meter hardlopen tijdens de Olympische Spelen.
Wat we van de Global Disaster Recovery Index kunnen leren
Welke conclusies kunnen we nu precies uit de Global Disaster Recovery Index trekken? Een groot aantal kleine en middelgrote bedrijven worstelt nog altijd met hun backup- en disaster recovery-procedures. Het is simpelweg geen kwestie van het beschikken over voldoende personeel en de juiste technologie. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze hun personeel en technologie op effectieve wijze inzetten.
Het vertrouwen in disaster recovery begint bij de directie. Er is namelijk sprake van een sterk verband tussen effectief beheer van back-up- en disaster recovery-procedures en draagvlak vanuit de directie. Nederlandse ict-managers beschikken over een van de krachtigste fundamenten voor backup- en disaster recovery-procedures, kunnen rekenen op het grootste draagvlak vanuit de directie (69 procent) en beschikken over de beste controlemechanismen en procedures (77 procent) en de best gedocumenteerde beleidsregels (78 procent).
Organisaties hebben ondersteuning nodig bij de implementatie van gebruiksvriendelijke en betrouwbare technologie. Nederlandse bedrijven besteden 14 procent van hun ict-budget aan backups en disaster recovery, en nemen daarmee op internationaal niveau de tweede plaats in. De combinatie van een krachtig ict-budget met draagvlak bij de directie zorgt ervoor dat Nederlandse bedrijven op dit gebied goed zijn onderlegd, en een groter vertrouwen hebben in de effectiviteit van hun backup- en disaster recovery-systemen.
Wat betreft het maken van backups binnen hybride omgevingen, zien 80 procent van Nederlandse it-managers het verplaatsen van gegevens tussen fysieke, virtuele en cloud computing-omgevingen als hun grootste uitdaging. Nederlandse bedrijven maken gemiddeld gebruik van twee verschillende backup- en disaster recovery-oplossingen. Dit verklaart meten waarom ze complexiteit (43 procent) als een andere belangrijke uitdaging zien.
Het succes van de backup- en disaster recovery-strategie van een onderneming staat of valt uiteindelijk met de beschikbaarheid van haar systemen, ongeacht de omgeving waarin de bedrijfsgegevens en systemen zijn ondergebracht. Voor de meeste kleine en middelgrote bedrijven wordt het succes van een dienst bepaald door zijn gebruiksgemak, betaalbaarheid en flexibiliteit. Zowel cloud computing-diensten als virtualisatie voldoen aan deze eisen, dus de toekomst ziet er rooskleurig uit. Mits op juiste wijze beheerd met behulp van een centrale, gebruiksvriendelijke oplossing, kunnen bedrijven met cloud computing en virtualisatie beschikken over de ultieme backup- en disaster recovery-bescherming, en een gouden medaille op het gebied van backups en disaster recovery in de wacht slepen.