Detacheringsbureau Avance in Breukelen voorziet een golf van kleinere detacheerders die in de problemen komen. Dat meldt Avance-directeur Ron Stomp naar aanleiding van de overname van de failliete boedel van branchegenoot Jobstream uit Alphen aan den Rijn. Kleinere detacheerders hebben het zwaar door de moeilijke markt, druk op de marges en de wens van freelancers rechtstreeks zaken te doen met opdrachtgevers.
Detacheerders met minder dan vijftig ict-specialisten onder contract hebben het moeilijk, meldt algemeen directeur Ron Stomp van ict-detacheerder Avance. Zijn onderneming bevindt zich met 320 ict'ers onder contract buiten de gevarenzone. Avance hoopt de komende tijd verder te groeien door detacheerders over te nemen die kopje ondergaan. 'Wij proberen nu verder massa te creëren, zodat wij zelfstandig op aanbestedingen kunnen inschrijven', zegt Stomp.
De pijn bij kleine ict-detacheerders komt vooral voort uit de moeilijke markt. Door de transparantie van tarieven staan de marges onder druk. Freelance ict'ers onderhandelen steeds scherper over hun tarieven. Bovendien kiezen zij er sneller voor om rechtstreeks zaken te doen met opdrachtgevers, wanneer deze daarvoor openstaan.
Te hoog tarief
Volgens Computable-expert en executive manager Ramon de Meijer van recruiter Michael Page kunnen kleine detacheerders ook overleven onder de huidige, moeilijke omstandigheden. 'Maar alleen als deze ook daadwerkelijk wat toevoegen.' Volgens De Meijer bieden veel detacheringsorganisaties niet meer dan facturatie aan opdrachtgever en opdrachtnemer tegen een te hoog tarief. 'Alle andere aspecten van dienstverlening worden vaak niet waargemaakt', ervaart hij.
Achtergrond
Lees ook: Kleinere detacheerder heeft het moeilijk
Veel detacheerders hebben een businessmodel dat gebaseerd is op permanente schaarste aan IT-ers. Dat is dus niet meer zo en nu moet inderdaad blijken wat de werkelijke toegevoegde waarde is van een tussenburo aan de freelancer en aan een opdrachtgever. Ketens met meerdere tussenburo’s ertussen kan echt niet meer.
Mijn tip aan deze organisaties, specialiseer je op een bepaald gebied en wordt hier heel erg goed in!
Is de ellende niet juist begonnen met het tussen de werkgever en de werknemer in gaan zitten en daarmee de gezonde arbeidsmarkt vernachelen? Als werknemers nog gewoon onder contract stonden bij werkgevers in plaats van bij allerlei legale koppelbazen was er niets aan de hand. Maar de cowboys die alleen maar snel geld willen verdienen hebben de markt verziekt.
Altijd vingertje wijzen zijn het de koppelbazen niet, zijn het de zzp ers of de klanten zelf of de grote bedrijven die tegen belagelijke mantels een tender binnen halen.
Wees nu reeel het is gewoon een markt sommige zzp vinden hun weg bij de buro’s en hebben hier een stukje eerlijkheid gevonden bij de goede buro’s die voor hun belang op komen en niet van de grote jongens die hun marge moeten halen van 20 en meer % .
In goede tijden is het ook moeilijk om de mensen te vinden dus er is altijd wel wat te zeuren.
Gewoon leuk werken en genieten dat je er elke dag bent kijk even naar het weekend ga je lekker winkelen !!!!! dus genieten van al het leuks en minder zeuren gun elkaar wat !!!
Ik heb gedurende mijn loopbaan een risicoprofiel opgezet:
Hoe meer ik de volgende factoren tegenkom bij een bedrijf, hoe sneller ik afhaak :
– gebrek aan visie
– weinig financiele reserves opgebouwd in de ‘goede’ tijd
– dure lease auto’s
– dure kantoorpanden, vaak op een prestigieuze locatie
– weinig tot niets geinvesteerd in het personeel
– gericht op succesjes op korte termijn
De kleine (< 50 specialisten) detacheerders die nu in moeilijkheden zitten, voldoen vaak aan een aantal van deze criteria. Jammer , want het ligt vaak aan het management en niet zozeer aan het toegewijde personeel. Een overname is niet altijd de juiste oplossing : de echt goede personeelsleden lopen zo weer weg wanneer de markt iets aantrekt. Veelal hebben die doelbewust gekozen voor een klein bedrijfje vanwege de sfeer, etc.
Reactie verwijderd.
Dit is niet de plek om reclame te maken of vacatures te plaatsen. Daarvoor zijn andere oplossingen, zoals adverteren.
Redactie Computable
Als ik het goed begrijp zoekt die Ron Stomp bedrijven op die zijn omgevallen en die trekt hij naar zich toe! Wat gebeurt er dan met alle crediteuren die achter blijven???
Reactie op Baanstromer.
AVANCE is niet specifiek op zoek naar bedrijven die zijn opgevallen. Liever vinden wij bedrijven die zich willen aansluiten voordat ze omvallen en een spoor van vernieling achterlaten. Om samen sterker te worden. Bij een faillissement bepaalt de curator of er geld in de boedel aanwezig is en of hiermee nog crediteuren betaald kunnen worden. Overigens zijn ZZP-ers ook ‘bedrijfjes’ die willen ondernemen met de bijhorende voor- en nadelen.
Zij moeten ook zelf een risico analyse maken als zij in zee gaan met een detacheringsburo.
40 man bij Look@IT beetje een fabel! en dan Jobstream .. is ook al geen overname te noemen .. Dat was echt een ramplijst! (met marges die te verwaarlozen zijn)
Allemaal prachtige praat over hoe goed Avance wel niet is.
Ron je doet het leuk, maar om nou te stellend at kleinere specialisten het allemaal moeilijk krijgen geld in zelfde mate voor grotere bedrijven.
Bij grotere bedrijven is de overhead vaak procentueel veel groter dan bij kleinere bedrijven en de marges gelijk als bij die kleinere bedrijven.
De stelling moet zijn: “heb je iets toe te voegen, lever je een goed product of dienst?” Als daar het antwoord ja op is heb je bestaansrecht ongeacht het formaat van je tent. Of je nu 15 of 1500 medewerkers hebt.
Kortom ik neem aan dat dit ‘borrelpraat’of ‘bravoere’ is, want als dit het inzicht is waarmee je de tent aanstuurt staat binnenkort Avance een keer te koop!