De bekendste infrastructuurclouddienst is waarschijnlijk het aanbod van Terremark. Het concept is dat je zoveel servers kunt aanmaken en gebruiken als je wilt. Je betaalt alleen voor de capaciteit die je werkelijk verbruikt. Vps-aanbieders verhuren je een virtuele server, maar bij Terremark huur je een resourcepool.
Dat je een infrastructuur als een dienst kunt aanbieden werd natuurlijk pas volop mogelijk met de opkomst van virtualisatie en vooral van hypervisors. In plaats van dat je zelf een server koopt, installeert, configureert en in gebruik neemt, koop je de overeenkomstige systeembronnen als een dienst via een abonnement bij een infrastructuurdienstenleverancier. De eenvoudigste vorm daarvan is de vps of virtual private server. Bij een vps is er een één-op-één relatie tussen de dienst en een bepaalde gehoste server.
Betalen voor systeembronnen
Bij een IaaS (infrastructure as a service) is dat van elkaar logeskoppeld. Je specificeert alleen welke systeembronnen je nodig hebt en je laat het aan de provider over hoeveel servers, cpu's en andere hardware dat vereist. Sommige IaaS-leveranciers werken echter toch met het servermodel en dan moet je de aanwezige resources verdelen over aan te maken servers, waarschijnlijk omdat die leveranciers vinden dat het zo overzichtelijker en beter begrijpbaar blijft voor hun gemiddelde klant. Een ideaal IaaS-aanbod is juist niet toegespitst op servers, maar laat je betalen voor de systeembronnen die je consumeert. Die zijn meestal onderverdeeld in cpu-kracht (doorgaans opgegeven als een cpu-frequentie en aantal cpu's), geheugen, opslagruimte en netwerkverkeer. Dat klinkt nog allemaal erg hardware-achtig, maar zegt niet over hoeveel en welke servers dit verdeeld is. Je abonneert je dus op het verbruik van virtuele hardwarebronnen of met andere woorden een gehoste infrastructuur of infrastructuurclouddienst.
Bronnenbundel
Bij Terremark kun je je eigen resourcepool of bronnenbundel volledig beheren. Je beslist zelf welke resources elke virtuele server toegewezen krijgt en je kunt die parametrisering ook altijd veranderen. Als je meer resources nodig hebt dan je resourcepool beschikbaar heeft, biedt Terremark twee mogelijke oplossingen. Als je permanent meer resources nodig hebt, kun je gewoon een grotere capaciteit aanvragen en huren. Die extra capaciteit komt dan bij je resourcepool en je kunt die naar wens verdelen onder je virtuele servers. Terremark biedt echter ook de mogelijkheid voor een tijdelijke resourcevergroting. Dat is bedoeld voor verbruikspieken: situaties waarbij een of meer virtuele servers plotseling veel meer resources (meestal cpu en/of geheugen) nodig hebben dan oorspronkelijk begroot. Deze tijdelijke resourcevergroting heet dan ook een resourceburst. Doordat de klanten van Terremark capaciteit begroten en dan huren, blijft er waarschijnlijk capaciteit over die dus niet benut wordt. Terremark verzamelt deze overschotten en gebruikt ze om hun klanten resourcebursts toe te kennen. Voor deze resourcebursts moet je weliswaar extra betalen, maar je betaalt ze in feite alleen maar zolang je ze gebruikt. Als je ze geregeld nodig zou hebben, kun je je uiteraard beter overwegen om permanent meer resources aan te kopen. Je kunt in je resourcepool zelf configureren of bursts wenselijk zijn en hoeveel extra resources je in noodgevallen zou willen verbruiken.
Beheer
Terremark werkt zoals de meeste clouddiensten met een webbeheertool. Dat heet Infinicenter. Er kunnen voor een account meerdere virtuele infrastructuren bestaan. Een virtuele infrastructuur heet een omgeving en bestaat uit resources, servers en netwerken. Binnen een omgeving kun je de servers onderverdelen in rijen en groepen. Je kunt servers verplaatsen van de ene rij naar de andere, of van de ene groep naar de andere. Er zijn sjablonen om snel servers aan te maken met de populairste besturingssystemen, waaronder uiteraard Windows en Linux. Aangezien Windows niet gratis is, moet je zelf voor de nodige licenties zorgen. Zodra je een server aanmaakt, toont de configuratiewizard een boodschap die vraagt of je begrijpt dat je een factuur krijgt voor alle resources en licenties die deze aanmaak gebruikt, en of je hier akkoord mee gaat. De webbeheertool toont alle kosten die aan een bepaalde configuratie verbonden zijn voordat je de configuratie voltooit en activeert. De configuratiewizard vraagt welk besturingssysteem je wenst, welke resources en welke netwerkinstellingen. Daarna kan de virtuele infrastructuur uitgerold worden en kun je kiezen of die meteen gestart moet worden of niet.
Bij het netwerkbeheer in de webinterface kun je meer dan alleen netwerkinstellingen vastleggen: het is mogelijk alle internetprotocollen en bijbehorende beveiligingsinstellingen te definiëren. De onderverdeling in rijen en groepen van de resourcepool zou je ook kunnen gebruiken om bij elkaar horende servers of diensten te groeperen. Voor de meer low-level beheertoegang heeft Terremark een vlan voorzien van vnc-toegang voor elke virtuele server. Daarmee kun je alles doen wat je met een vps ook kunt.
Infinicenter heeft vrij uitgebreide dashboards en rapportageopties. Op die dashboards zie je realtimegrafieken over het resourceverbruik. Trends worden ook aangegeven, zodat je tijdig ziet of je meer resources nodig hebt of niet. Met burstgebruik houdt het systeem ook rekening. Je kunt naar meer details opvragen over opslag-, geheugen- en processortrends. Ook historische overzichten zijn mogelijk, waarbij je voor- en achteruit in de tijd kunt rollen om een goed overzicht te krijgen van pieken en dalen in het resourceverbruik.
Conclusie
Het idee om resources in plaats van servers te huren is zo logisch, dat we ons afvragen waarom niet meer hosters hierop gekomen zijn. Het systeem is enorm flexibel. Terremark biedt een volledig beheerd systeem, zodat je nooit aan je lot overgelaten wordt. Je kunt een demo aanvragen om zelf een en ander uit te proberen. Het is alleen wel een stuk duurder dan een vergelijkbare vps en dat zouden we toch graag anders zien.
Productinfo
Product: The Enterprise Cloud – servers on demand
Producent en leverancier: Terremark, www.createserver.nl
Adviesprijs (excl. btw): 760 euro/maand (instapbundel 2 GHz/4 GB met HA, 50 GB fiber storage en 1 Mbit/s bandbreedte)
De Serie: SaaS, PaaS en Iaas: diensten in de cloud
1: Applicaties, platformen en infrastructuren
2: Applicatieclouddienst: Salesforce Database.com
3: Infrastructuurclouddiensten: Terremark The Enterprise Cloud
4: Platformclouddiensten: Microsoft Azure