Ook Ivent, de ict-divisie, ontkomt niet aan de zware bezuinigingen bij Defensie. Het ministerie kijkt nadrukkelijk naar de mogelijkheden om telefonie, mainframebeheer, werkpleklogistiek, netwerk- en datacenterbeheer, ict-diensten en telefonie uit te besteden. Bovendien wordt Ivent in een nieuwe organisatie samengevoegd met militair-operationele ict-activiteiten tot Joint IV Commando (JIVC).
Het kabinet wil als gevolg van de wereldwijde financiële crisis 18 miljard euro bezuinigen. Daarvan komt 635 miljoen euro voor rekening van Defensie. Daarbovenop moet Defensie 175 miljoen euro en op de langere termijn 150 miljoen euro extra snijden om de defensiebegroting weer financieel gezond te maken. Minister Hillen van Defensie heeft in zijn beleidsplan 'Defensie na de kredietcrisis: een kleinere krijgsmacht in een onrustige wereld' forse ingrepen aangekondigd om die bezuiniging van één miljard euro te realiseren. Ook op ict-gebied staan ingrijpende maatregelen op stapel.
Sourcing
Zo onderzoekt de krijgsmacht in een groot sourcingsplan welke facilitaire diensten zelf, in samenwerking binnen de rijksoverheid, met andere krijgsmachten of met het bedrijfsleven kunnen worden uitgevoerd. In 2011 is ict een van de onderzoeksvelden, waarbij er naar sourcingsmogelijkheden wordt gekeken op de terreinen: mainframebeheer, werkpleklogistiek, connectivity & datacenters, ict-diensten en telefonie.
Het overgrote deel van deze activiteiten vallen onder de ict-divisie Ivent, waar zo'n drieduizend mensen werken. Ivent beheert bij Defensie bijna zestigduizend werkplekken, de onderliggende ict-infrastructuur, componenten en applicaties. Ook ondersteunt de bedrijfsgroep de operationele informatievoorziening van de land-, lucht- en zeestrijdkrachten en Marechaussee bij militaire operaties, oefeningen en commandovoeringondersteuning.
ICT~Office
Eerder deze week kondigde branchevereniging ICT~Office aan in opdracht van het ministerie van Defensie een haalbaarheidstoets te organiseren naar de uitbesteding van ict-taken. Hiervoor vindt op woensdag 20 april een workshop plaats waarin vertegenwoordigers van marktpartijen en Defensie bediscussiëren welke sourcingsscenario's haalbaar zijn. Vorig jaar peilde het ministerie al via marktverkenningen of uitbesteding als haalbaar werd gezien. Een paar jaar terug was het afstoten van grote delen van de ict nog onbespreekbaar.
Wat precies de gevolgen voor Ivent zijn, is nog onduidelijk. Pas op 1 juli zal minister Hillen een gedetailleerd plan over de reorganisatie presenteren. Maar nu al staat vast dat er voor Ivent veel zal veranderen. Hierbij gaat het niet alleen om de eventuele outsourcing van taken, maar ook de verkleining van het leger. In totaal zullen de komende jaren zo'n twaalfduizend functies (op zo'n 68.000 functies) verdwijnen, waarvan zesduizend gedwongen ontslagen. Daarbij vermindert of staakt Defensie allerlei militair operationele taken en sluit het locaties. Voor Ivent betekenen deze forse ingrepen dat er minder ict-ondersteuning nodig zal zijn. Of er dan ook medewerkers ontslagen zullen worden, is nu nog niet bekend.
JIVC
Minister Hillen stelt in zijn beleidsbrief aan de Tweede Kamer dat de informatievoorziening in 2012 16 miljoen euro minder moet gaan kosten. In de jaren erna ligt die doelstelling een stuk hoger, oplopend tot een structurele bezuiniging van 51,8 miljoen euro na 2016. Daarnaast wordt ook het IV (Informatievoorzienings)-investeringsplan met 20 procent (20 miljoen euro) gekort in 2012-2014 en met 10 procent (10 miljoen euro) in 2015-2016.
Verder kondigde de bewindsman aan om Ivent en het ressort C4I op te laten gaan in een Joint IV Commando (JIVC). Doel ervan is de integratie van de operationele en bestuurlijke informatievoorzieningstaken te versterken en vraag en aanbod op ict-gebied beter op elkaar af te stemmen. De bestuursstaf van het ministerie blijft verantwoordelijk voor de opdrachtverstrekking; de uitvoering komt bij het JIVC te liggen. Defensie verwacht door de samenvoeging een efficiënter en goedkopere ict-organisatie te kunnen realiseren.
Gevolgen
Ivent is nu nog onderdeel van het shared service center CommandoDienstenCentrale (CDC) en verantwoordelijk voor de bestuurlijke informatievoorziening. Het ressort C4I, zoals Defensie het omschrijft, omvat 'Command, Control, Communication, Computers & Information' en richt zich op militair-operationele ict. Deze activiteiten (meer technische automatisering, wapensystemen en militaire communicatietechnologie) vallen onder de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Wat precies de gevolgen zijn van de fusie voor Ivent en of het in opspraak gekomen Marine-onderdeel CAMS-Force Vision hier ook bij hoort, is nog niet helder.