2 procent van de computers waarvandaan in Europa spam wordt verzonden, heeft een Nederlands ip-adres. Alleen Ierland kent minder spam-verzendende machines: 1 procent. Dat blijkt uit onderzoek van CA naar spamactiviteit vanaf geïnfecteerde systemen.
Meestal maken deze systemen deel uit van een botnet. CA omschrijft ze daarom als 'spambots.' Europese landen waarvandaan veel spam wordt verzonden zijn Roemenië (19 procent), Italië (13 procent) en Polen (12 procent).
Uit eerdere cijfers van een onderzoeksgroep onder leiding van hoogleraar Michel van Eeten, op basis van metingen in 2009, blijkt dat Nederlandse providers in vergelijking met providers in veertig andere landen een 'gemiddeld' aantal spambots herbergen.
'Dat is in lijn met de cijfers van CA', aldus van Eeten. Hij wijst erop dat de CA-cijfers handelen over het aandeel van Nederlandse machines in de totale groep van geïnfecteerde machines in Europa. 'De Europese Unie telt ongeveer 500 miljoen inwoner en Nederland 16 miljoen. Het aantal Europeanen dat in Nederland woont is dus ongeveer drie procent. Dat betekent dat de twee procent spambots uit het onderzoek van CA erop wijzen dat de Nederlandse providers het iets beter doen dan gemiddeld. Dat is in lijn met onze bevindingen.'
Quarantaine plaatsen
Uit het onderzoek van Van Eeten bleek onder meer dat sommige Nederlandse providernetwerken drie tot vijf keer zoveel geïnfecteerde machines herbergen als andere. Slechts bij één van de tien machine-infecties ondernemen Nederlandse internetproviders actie. Dat kan bijvoorbeeld door de klant te informeren of deze in quarantaine te plaatsen.
Deze lage reactiegraad zou veroorzaakt worden doordat providers ofwel niet van de infectie op de hoogte zijn, ofwel terugschrikken voor mogelijke helpdeskkosten. Hoe meer providers hun botbestrijdingsproces echter geautomatiseerd hebben, hoe lager deze kosten zijn en hoe vaker zij actie ondernemen.