De helft van de Amsterdamse ict'ers is extern ingehuurd. In 2010 lag dat percentage nog hoger, namelijk op 'meer dan 70 procent.' Waarnemend cio Johan Boomgaardt wil dit aandeel 'verder terugbrengen', maar het is onduidelijk hoe hij dat gaat doen.
'De externe inzet van ict'ers was vorig jaar meer dan 70 procent. Nu is het half – half. We willen dat verder terugbrengen', vertelde waarnemend cio Johan Boomgaardt tijdens een bijeenkomst op woensdag 30 maart 2001 van de raadscommissie Economische Zaken, Bedrijven, Personeel en Organisatie (EZP).
Verminderen
Deze uitspraak leidde tot grote verbazing bij de aanwezige raadsleden. 'Dat we meer dan 50 procent externe ict'ers in dienst hebben, wist ik niet. Dat het vorig jaar meer dan 70 procent was, hoor ik nu ook voor het eerst', zei PvdA-raadslid Verburg tijdens dezelfde bijeenkomst. Zijn collegaraadslid Ger Jager van de PvdA kwam tijdens de raadsvergadering van woensdag 6 april 2011 op het onderwerp terug. 'Hoe gaan we erin slagen het aantal externen te verminderen', vroeg hij ict-wethouder Eric Wiebes.
De wethouder ging echter niet op de kwestie in en beantwoordde slechts een deel van de vragen die raadsleden stelden tijdens de raadsvergadering. Desondanks werd zijn voorstel, om 4,1 miljoen euro te reserveren voor een ict-noodplan, unaniem goedgekeurd.
Noodplan
De 4,1 miljoen euro is nodig om de grootste technische ict-storingen bij verschillende diensten aan te kunnen pakken en om een veranderplan op te stellen. Daarnaast gaat de gemeente een projectenschouw houden: 'Er lopen honderden ict-projecten in Amsterdam. Van alle projecten die groter dan twee ton zijn of die een ingrijpende invloed hebben op de ict-infrastructuur, wordt de komende maanden in kaart gebracht of het verstandig is er mee door te gaan', vertelde Wiebes.
Van de 4,1 miljoen gaat zes ton euro naar extra uitgaven om het project Amsterdams Financieel Systeem (AFS) tussentijds te kunnen afronden. Oorspronkelijk was het plan dat uiterlijk 1 januari 2015 elk van de 32 organisatieonderdelen van de gemeente Amsterdam aangesloten moet zijn op Oracle JD Edwards EnterpriseOne. Begin februari 2011 werd het Uitvoeringsplan ICT stilgelegd, amper twee maanden nadat het gepresenteerd was.
“alle projecten die groter dan twee ton”
Die projecten zijn er vrijwel niet.
Aangezien alle projecten worden opgeknipt in subprojecten van elk 50.000 a 95.000 euro omdat men dan een europese aanbesteding kan voorkomen.
Meneer de externe, als je de achterkamertjespolitiek niet kent kan je de problemen ook niet oplossen.
Ik hoop dat je dit leest misschien bak je (niet jij maar als rol in jouw positie die al door meerdere mensen is geprobeerd tot een succes te maken) er deze keer iets van.
Succes!
Ambtenaren weten (en begrijpen) niets van bedrijfskunde of ICT. Daarom gewoon outsourcen die IT. De externen hebben het nu toch ook al voor het zeggen. Hou wel een paar “slimme” ambtenaren over voor regie voering.
@Piet, Jouw generalistische gedachtengoed zeg zo veel meer over jezelf dan je waarschijnlijk zelf beseft. Ik heb oprecht met je te doen.
De reactie van PvdA-raadslid Verburg spreekt boekdelen.
de verantwoordelijken hebben geen idee wie en wat er voor ze aan het werk is. En omdat er nu een surplus aan duur management zit (onlangs weer 10 CIO’s erbij), gaat Wiebes zich opeens focussen op het aantal “dure” externen. Welnu Wiebes, wen er maar alvast aan. De hoogtijdagen van de manager zijn voorbij. Geen organisatie kan meer zonder goede ICT faciliteiten en daarvoor zal een steeds hogere prijs moeten worden betaald.
Dit is toch al jaren het probleem bij de overheid. De schalen voor hoog opgeleidde ICT-ers zijn zo laag, dat ze daar niemand voor kunnen vinden. Vervolgens gaan ze tegen veel hogere kosten maar peperduur inhuren.
Komt er nou niemand op het idee om de schalen marktconform te maken en zo miljoenen te besparen op dure inhuur?
@Henk Na jarenlange ervaring kan ik je vertellen dat het een ramp is bij met name de overheid. Die reactie van Piet is dus 100% terecht!
Ik zeg maar 1 ding: Hulde aan Job Cohen en zijn bestuurlijk onvermogen. Dit slaat toch nergens op.
Dat de automatisering bij de overheid een puinhoop is weten we al een tijdje.
Wat daarvan de oorzaak is benoemene we maar liever niet dus geven we de ambtenaren daarvan maar de schuld.
Feit is dat de ambtenaren dergelijk werk uitbesteden omdat zij niet terzake kundig zijn net zoals wij onze auto naar een garage brengen omdat het ons vak niet is (wij doen dat ook in de wetenschap dat de garagehouder waarschijnlijk ook maar wat aanrommelt)
Punt is dat kenlijk niemand in staat is de zaak op een behoorlijke manier op te lossen !
Enige reacties aangaande deze komen van mensen die ongetwijfeld prima diensten kunnen leveren binnen het mkb maar die geen overzich hebben over een grote gemeente als Amsterdam (ik behoor overigens ook tot die groep, maar ik ben om te beginnen al geen kantoorautomatiseerder maar een technisch automatiseerder)
Eerder gaf iemand aan dat de enige oplossing is : uithuilen en opnieuw beginnen. maar uiteraard zorgen we er ook dan weer voor dat het uitmond op een fiasco.
De belangen van de grote jongens zijn nu eenmaal te groot.
Verhoog de schalen van de “slimme” regie voerende ambtenaren en besteed alle IT (en externen) uit. To be or not to …
Externen zijn duurder, maar ze zijn vaak wel nodig vanwege tijdelijke extra capaciteit of vanwege een specifieke ervaring. Bij een beheerorganisatie heb je gemiddeld zo’n 10% externen. Als er regelmatig projecten zijn met een meerderheid aan externen, dan kom je op een gemiddeld totaal (beheer en projecten) van niet meer dan 30%. Anders subsidieer je de leveranciers en detacheringsbureaus.
In Amsterdam was de externe inzet van ict’ers gemiddeld veel hoger en vorig jaar zelfs meer dan 70 procent. Dat kan je de omgekeerde wereld noemen.
Waarom hebben de Amsterdamse directeuren Personeel & Control niet veel eerder ingegrepen?