De Europese Commissie onderhandelt met Microsoft over de vernieuwing van 36.000 werkplekken die waarschijnlijk met Windows 7 worden uitgerust. De voorstanders van open source software (oss) zijn verbaasd. De Commissie vraagt namelijk aan Europese overheden om meer gebruik te maken van open source software terwijl de Commissie voor de eigen organisatie onderhandelt over gesloten software.
De 36.000 werkplekken zijn verspreid over 42 agentschappen en instituties van de Europese Commissie. Het huidige contract, dat een waarde heeft van rond de 49,8 miljoen euro, wordt beheerd door Microsoft-reseller Fujitsu. De overeenkomst loopt 31 mei af. De Europese Commissie mag overigens met het bestaande contract al upgraden naar Windows 7.
Nu wil de Europese Commissie het contract met drie jaar verlengen. Dat is voor Microsoft een flinke order en dat weet de Europese Commissie. Om de kosten te drukken wil de Europese instelling een persoonlijke deal met Microsoft sluiten. Sinds 24 maart wordt hierover onderhandeld.
DIGIT
Er worden geen andere partijen uitgenodigd voor een tender. Microsoft is dus de enige partij die meedingt naar de mogelijke order. Het Directoraat-generaal DG Begroting (DG BUDG) van de Europese Commissie had eerder nog voor een openbare aanbesteding gepleit. Maar volgens het Directoraat-generaal Informatica (DIGIT), dat verantwoordelijk is voor de it-strategie van de Europese Commissie, voldoet Microsoft aan alle eisen.
Windows
Indien Microsoft de order wint kan dat weleens een sneeuwbaleffect hebben ten gunste van de verkoop van Windows-software. Veel aanverwante Europese instellingen en overheden kopen dezelfde software die de Europese Commissie gebruikt. Europese overheidsinstellingen zijn goed voor 20 procent van alle software die in Europa wordt gekocht.
European Interoperability Framework (EIF)
Voorstanders en lobbyisten van open source software (oss) zijn verbaasd dat de Europese Commissie exclusief onderhandelt met Microsoft. Zo vindt Free Software Foundation Europe (FSFE), de Europese lobbygroup voor intellectuele software-eigendomsrechten, het vreemd dat de Europese Commissie aan overheden vraagt om meer gebruik te maken van open source software. Het Europese open source softwarebeleid is vastgelegd in het European Interoperability Framework (EIF), die aan Europese overheden interoperabiliteitsaanbevelingen geeft.
De exclusieve onderhandelingen staan ook haaks op de uitspraak van eurocommissaris Neelie Kroes dat vendor lock-in door overheden een verspilling is van publieke gelden. Dat zei de eurocommissaris Neelie Kroes op de OpenForum Europe Summit 2010 in Brussel, dat in juni van dat jaar plaatsvond. Ze gaf aan gedetailleerde Europese richtijnen te willen voor overheidsaanbestedingen, die overheden moeten behoeden voor vendor lock-in. Daarnaast wilde ze softwarefabrikanten gaan verplichten om hun producten open te maken.
Te duur
Een zegsman van de Europese Commissie zegt dat omschakeling naar een ander systeem veel duurder is en benadrukt dat de Europese Commissie een van de grootste gebruikers van open source software is. Eerder toonde Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie, interesse om desktopvirtualisatie bij de Europese Commissie door te voeren ten einde kosten te besparen.