Datahouse uit Alkmaar heeft het oude rekencentrum van EDS (HP) in Spijkenisse gekocht. De datacenterdienstverlener gaat het gebouw opknappen en als neutrale serverruimte exploiteren. Datahouse denkt met name klanten uit de Europoort, Botlek en Maasvlakte te werven. Het bedrijf wil dit jaar ook nog vestigingen openen in Amersfoort, Den Haag en het Belgische Vilvoorde.
Marco van Gink, manager operations bij Datahouse, zegt te streven naar een landelijke dekkingsgraad voor de dienstverlening van het bedrijf. Met de aankoop van het ex-rekencentrum van HP (EDS) in Spijkenisse verwacht hij de bedrijven uit het Rotterdams havengebied te kunnen bedienen. Ook denkt hij te kunnen profiteren van de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
Het computercentrum moet nog wel worden gemoderniseerd en opnieuw worden ingericht. De computerapparatuur is er weggehaald; wel zijn er nog facilitaire voorzieningen aanwezig, zoals een koelsysteem, een ups, een dieselgenerator en blusmiddelen. 'De infrastructuur ligt er, maar deze spullen zijn wel verouderd. Die zullen we nog vervangen.'
Eigenaar?
Het pand in Spijkenisse sloot zijn deuren in oktober 2009 in het kader van de integratie van EDS in de Nederlandse HP-organisatie en de daarop volgende herstructurering. Het pand is verkocht door bedrijfsmakelaar CB Richard Ellis. De makelaar had verwacht het datacentrum in 2010 te kunnen verkopen. Of de vraagprijs van 1,8 tot 1,9 miljoen euro is gehaald, is nog niet bekend.
Het verkooptraject duurde zo'n veertien maanden, vertelt Van Gink. 'Die lange duur kwam vooral doordat men binnen HP niet wist wie nu eigenlijk de eigenaar was. Kadastraal stond het pand zelfs nog op naam van RSV, de oorspronkelijke eigenaar. Uiteindelijk is er iemand van HP in de Verenigde Staten getraceerd die het verkoopcontract kon tekenen.'
Opknappen
Datahouse opent dit jaar meer nieuwe datacentra. In Nederland gaat het om vestigingen in Den Haag en Amersfoort, maar daarover kan Gink nog geen mededelingen doen. In België opent Datahouse binnenkort een groot datacentrum (3500 m2) in Vilvoorde om Vlaamse klanten te bedienen. Die ruimte was van Scarlet, dat in 2008 werd overgenomen door Belgacom. Van Gink: 'Wij richten ons op het overnemen en opknappen van grote rekencentra van telecombedrijven en automatiseerders.'
RSV
Het rekencentrum is ooit opgezet voor de scheepswerf Rijn-Schelde-Verolme (RSV). Dat stootte het gebouw af aan EDS, nadat dit bedrijf zijn entree maakte op de Nederlandse markt rond 1980. Het perceel ligt aan de Boyleweg 2 op het industrieterrein Halfweg in Spijkenisse en bestaat uit kantoorruimte (twee verdiepingen), een computerzaal (970 vierkante meter) met deels verhoogde computervloeren op de begane grond en een parkeerterrein. Het pand is opgetrokken uit gepantserd beton, heeft kogelvrije ramen op de begane grond en kent uit veiligheidsoverwegingen een verhoogde entree (direct binnenrijden met een voertuig is daardoor niet mogelijk).
Het lijkt nauwelijks waar te kunnen zijn. Het pand in Den Haag, dat door van Gink werd aangeboden als nieuw Data-house center vanaf juli 2010, vervolgens vanaf oktober 2010, november 2010, vanaf november 2010 en tenslotte vanaf januari 2011, kon men niet aankopen voor 1.8 miljoen. Lijkt me sterk als men dit pand voor de helft zou hebben gekregen.
Indien men het pand werkelijk heeft gekocht of gaat huren, is het te hopen dat er een betere werkomgeving voor potentiele klanten wordt gecreeerd dan in de datacenters Alphen en Capelle, waar het ronduit bedroevend is. Die door Data-house beheerde panden zijn een aanfluiting, de ultieme anti reklame voor het begrip datacenter.
wel erg dichtbij een gevaarlijke datum…
In het verleden zaken gedaan met van Gink via Grafix. (bestaat dat clubje eigenlijk nog?) Afspraken gemaakt met deze meneer werden niet nageleefd en toen ik daar uiteindelijk aanspraak op maakte werd dit niet gehonoreerd. Toen ik daarop vroeg of ik Dhr. van Gink zelf even mocht spreken werd me verteld dat deze niets meer te vertellen had in het bedrijf. Uiteindelijk dus eieren voor mijn geld gekozen en gekozen voor een ander bedrijf.
Maanden later lees ik een blog van een persoon die precies hetzelfde had meegemaakt bij dit bedrijf van Dhr. van Gink. Toen deze zijn gelijk wou halen zou hij zelfs zijn bedreigd. Het bedrijf van van Gink zou immers wel raad weten met lastige klanten.
Helaas blijkt van Gink dus vaker met dit bijltje gehakt te hebben in het verleden. Ik kan voor de klanten van Datahouse dus slechts hopen dat hij veranderd is, maar toch zou ik me wel een aantal keer bedenken voordat ik wederom met hem in zee zou gaan.
Het staat gewoon te huur bij de makelaar tegen 90 Euro per m2, per jaar. Het is 970m2 datacenter, dus voor 87300 Euro per jaar is het datacenter gedeelte te huur. Het 3000m2 kantoorruimte is ook te huur, tegen 75 Euro.
Wat bedoelt Godlyatheist met ”dichtbij een gevaarlijke datum” ?
Volgens mij zal Paul gelijk hebben en wordt dit net als Amersfoort en Den Haag, helemaal niets. Sowieso waren de details op de site over beide datacenters zwaar overtrokken, het zijn uiteindelijk oude Vodafone telefooncentrales, die heel wat kosten om omgezet te kunnen worden.
De banken hebben van Gink links laten liggen in beide gevallen, zoals van Gink ook zijn klanten links laat liggen.
Ik blijf erbij, hij vertegenwoordigt de ultieme anti reklame op het gebied van datacenters.
Waarom enkel negatieve reacties? Zelf ben ik al 10 jaar klant bij Datahouse (voorheen Grafix). Mijn ervaring is dat de problemen altijd netjes worden opgelost.
Er zijn wel storingen geweest, maar waar zijn die niet?
Er zijn geen positieve reacties mogelijk in het geval Grafix en/of van Gink, inderdaad heb ik dezelfde ervaring als Giel ter Horst: afspraken worden niet nagekomen, als klant is het zwaar toeven bij die lui.
Uiteraard waardeer ik de reactie van Ivo de K. Als je bij Datahouse (voorheen van Gink) staat moet je wel gunstig reageren, al was het alleen al om je klantenbestand op peil te houden.
In Capelle en Alphen samen zijn er waarschijnlijk al zo’n 10 stroomuitvallen geweest.
Tel uit je winst.
datum posting: 31-03-2011 11:55
verrekt dichtbij 1 april. 🙂
Het schijnt dat panden Capelle & Alphen ook huur zijn (dus geen eigendom). Als ze dan Den Haag eerst aankondigen en dat komt er nooit, dan nu opeens Spijkenisse ?
In mijn ogen zit er een luchtje aan.
Er zat al een luchtje aan de plotselinge overgang van Grafix BV naar Datahouse BV io ten tijde. Inmiddels is het Datahouse BV. Volgens het kadaster heeft Datahouse als bedrijf geen bezittingen, men huurt waar niets op tegen is. Dat verklaart wel de vele stroomuitvallen in Capelle en Alphen de laatste paar maanden, men huurt en investeert dus niet in deugdelijke hardware.
Overigens een vreemde zaak dat bijna alle personeel is opgestapt in Alphen ?
In mijn ogen zit daar een luchtje aan.
Ik ben al jaren klant bij Grafix nu ook Datahouse en altijd erg goed behandeld! Er zijn wat storingen geweest maar daar is altijd heel snel en goed op gereageerd!! Laatste drie jaren is alles zowiezo heel erg verbeterd!
Ik ben dan ook erg benieuwd naar de nieuwe locaties! Heel gaaf van een bedrijf omdat in deze moeilijke periode er in te stappen. En het is logisch dat men (zeker in deze tijd) geen meerdere panden per jaar kan aanschaffen. Ze zijn enthousiast en proberen zoveel mogelijk de markt te veroveren! De constructie met een belegger wordt door vele grote bedrijven uitgevoerd zo houd je je geld beschikbaar voor grote investeringen in het pand en eventuele andere nieuwe locaties. Ik zie/ruik daar geen luchtje aan..