Een poosje terug las ik in de krant dat Geert Wilders voordat hij persoonlijke beveiliging kreeg zich af en toe vermomde met een pruik en een plaksnor. Dat van die pruik wisten we, maar een plaksnor? Ik heb naast een feestwinkel gewoond en ik weet dat een plaksnor nog geen twee euro kost.
De beveiliging van Wilders kost de belastingbetaler zo'n 1 miljoen euro per jaar. Het kan dus ook gewoon met een plaksnor van 1,95 euro! Maar goed, hij loopt nu met gorilla's om hem heen en is nu goed beveiligd. Op zijn voicemail na dan.
Geboortedatum
Veel leden van de Tweede Kamer hadden de standaardcode van hun voicemail niet veranderd. En dit is raar. Iedereen weet inmiddels toch dat apparaten en systemen met een code beveiligd worden en dat ze standaard een makkelijke pincode hebben die je zelf moet veranderen in je geboortedatum? Maar de Tweede Kamer kan slecht met beveiligen omgaan. De miljoenennota ligt voordat hij überhaupt geschreven is al op het bureau van Frits Wester.
De vraag is natuurlijk bij wie ligt de verantwoording van beveiliging. Ik heb ook een slot op de voordeur maar als ik de sleutel niet gebruik, dan word ik toch ook niet boos op de aannemer omdat hij het huis zo slecht beveiligd heeft? Als je je eigen voicemail niet eens kan beveiligen, is het is ook geen wonder dat er zo veel angst is voor het elektronische patiëntendossier. En dan hebben we het nog niet eens over de ov-chipkaart of de elektronische stemapparaten. Het gaat natuurlijk niet op voor het systeem bij politie. Dat systeem is zo goed beveiligd dat zelfs de eigen agenten er niet eens informatie uit kunnen halen.
Mensenwerk
Nog even terugkomend op de plaksnor. Een plaksnor is natuurlijk niet echt een goede vermomming. Tenminste, ik heb ze bij Opsporing Verzocht nog nooit horen zeggen: ‘De dader is vrijwel onherkenbaar want hij droeg een plaksnor.' Moraal van dit verhaal: beveiligen is mensenwerk, net als automatiseren.
Tja, signalementen als ‘normaal postuur’ en ‘man tussen 18 en 35 jaar’ kun je hoop kanten mee op. En niemand zich afvragen waarom voicemails nodig zijn – beetje politicus is 24×7 bezig voor het volksbelang. En staat ie uit dan spreekt hij/zij met belangrijkere mensen over belangrijkere zaken?
Beste beveiliging is geen beveiliging. Dat verwacht niemand.
En die plaksnor zal hij ook nog wel gebruiken als hij een keertje zonder zijn “herauten” over straat wil.
Leuk artikel.
Het komt mij voor dat alle Kamerleden (ook die van de 1e Kamer) eerst maar eens een lesje over beveiliging moeten krijgen, en de afweging die je daarin kunt maken (hoe ver moet je gaan). En over persoonlijke verantwoordelijkheid, want dit lijkt op het (af)schuiven van schuld.
En over het EPD: mij persoonlijk lijkt het nut van het op tijd op de goede plek ter beschikking hebben van mijn medische gegevens groot en neem ik het lopen van een beveiligingsrisico daarbij voor lief. Bovendien hebben we ons daar allemaal over kunnen uitspreken. Maar toegegeven, dit lijkt weer op één van die vele door de overheid bedachte top-down projecten, waarvan er zovele niet de maatschappelijke toegevoegde waarde blijken te hebben die men zich in Den Haag bij de besluitvorming had voorgesteld.