Softwareleverancier Microsoft gebruikt de ipv4-adressen die eind maart 2011 zijn gekocht van Nortel voornamelijk voor de ondersteuning van zijn zakelijke diensten op internet. 'Het gaat met name om bedrijfsmatige toepassingen van cloud computing', zo laat het bedrijf weten. Verder wil de onderneming niet al te veel kwijt wil over de aanschaf van 666.624 ipv4-adressen uit de boedel van de failliete hardwareleverancier. Nu het softwarebedrijf de domeinen in bezit heeft, kan het langer ipv4 en ipv6 naast elkaar ondersteunen.
'Erg veel uitstel kopen ze er niet mee', stelt Erik Huizer van Taskforce IPv6. De organisatie wijst erop dat de ipv4-adressen langzaam opraken en dat de domeinregistratie overgaat naar de ipv6-variant. Microsoft besloot om in de overgangsperiode ruim 660.000 ipv4-adressen aan te kopen. Daar telt het 7,5 miljoen dollar voor neer. Omgerekend is dat 11,28 dollar per ipv4-adres.
Volgens Computable-lezer Leon Meijer hoeft Microsoft zich door de aanschaf voorlopig geen zorgen te maken om een tekort aan ipv4-adressen voor hun Windows Azure-dienstenaanbod. 'Iedere Azure applicatie deployed naar een virtuele machine in het datacenter en elk van die virtuele servers heeft een ipv4-adres nodig.' Huizer stelt dat Microsoft door de aanschaf van ipv4-adressen ook webdiensten die zijn gekoppeld aan legacy (oude netwerkapparatuur, red.) langer kan ondersteunen.
Uit veiligheidsoverwegingen houdt de leverancier het beginnummer van de ip-adressen geheim.
IPv4 is op
Volgens IANA (Internet Assigned Numbers Authority) zijn sinds 3 februari 2011 de ipv4-adressen op. Er is nog wel een beperkte voorraad adressen aanwezig in de buffer van de vijf regionale internetregistrys van de koepelorganisatie. Daaronder valt ook RIPE NCC dat in Europa de uitgifte van ip-adressen regelt. Deze registry's verdelen de adressen verder onder isp's. Huizer verwacht dat eind 2011 in Azië de ipv4-adressen op zijn. De VS en Europa zouden in 2012 zonder de protocollen zitten, gevolgd door Afrika en het Midden-Oosten.
Volgens ipv6-consultant en computable-expert Joost Tholhuijsen heeft die schaarste ook positieve kanten: Hij stelt dat de ipv4-adressen die er nog zijn, beter worden gebruikt. Daarnaast zien bedrijven volgens hem in dat ipv4 geld gaat kosten, terwijl ipv6 adressen gratis te verkrijgen zijn.