Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale agenda, wil dat de overheid zich meer bemoeit met regelgeving rondom cloud computing. In een blog schrijft ze dat ze samen met lidstaten werkt aan strengere regels. Daarnaast onderzoekt ze of overheden een grotere rol moeten spelen in de standaardisatie van technologie, het gebruik van applicaties en interfaces, dataformaten en interoperabiliteit.
De strengere regelgeving behelst bijvoorbeeld wet- en regelgeving rondom databeveiliging, privacy, allocatie, juridische verantwoordelijkheid, eigendomskwesties en bescherming van de consument.
Voor de standaardisatie van technologie kijkt de commissaris naar de rol die Europa kan spelen in standaardisatie van technologie en het vergroten van interoperabiliteit, door het gebruik van bepaalde dataformaten te verplichten. Dat moet de concurrentie en interoperabiliteit tussen leveranciers vergroten.
Volgens Kroes moet eenduidige regelgeving het vertrouwen van gebruikers van cloud computing vergroten en meer investeerders trekken. 'Dit is belangrijk, we kunnen er niet van uitgaan dat gedragscodes en vrijwillige initiatieven werken (…) Overheden moeten een grotere rol spelen in de regelgeving rondom cloud computing', aldus Kroes.
Cloud computing
De eurocommissaris kondigt ook aan dat Europa het aantal proefprojecten met cloud computing opschroeft. Daarbij krijgt de Commissie advies van de Amerikaanse overheid.
Begin maart 2010 stelden Computable-experts al dat een gebrek aan duidelijke regels en voorwaarden grootschalig gebruik van cloud computing in de weg staat. Zij riepen Kroes toen op tot meer regulering.
Het is een maar al te vrome wens van mevrouw Kroes om de (EU) overheid alles te laten omkaderen. Technologie behoort niet te worden beknot door de overheid in Europa. Het zijn de markt, de leveranciers, de gebruikers en de klanten die gaan bepalen of en hoe cloud en andere technieken gaan werken (of niet). Mevrouw Kroes moet gewoon geen controle willen uitvoeren. Zij zit nu weer op een te rose cloud……
Op zich helemaal eens met Frans. Het verplichten van standaarden op een open medium als internet staat innovatie in de weg. Aan de andere kant is het reguleren van verantwoordelijkheden en data-eigendom wel een heel goed punt. Dit zijn toch zaken die de meeste mensen nog tegenhouden om over te stappen op de cloud.
Eurocommissaris Kroes gaat alle belemmeringen (zie o.a.http://www.linkedin.com/groups/Uw-mening-in-ruil-voor-3808659.S.45449336?qid=f7c61cfe-1a1e-4856-897b-2154b51697d3&goback=.gmp_3808659) wegnemen waardoor de inzet van Cloudcomputing in NL/EU ver achter loopt met de USA. En een zeker mate van standarisatie is absoluut modig om applicatie- en dataportabiliteit tussen Cloud aanbieders mogelijk te maken waarmee de angst voor een vendor lock-in kan worden weggenomen.
De vraag om meer regulering met betrekking to Cloud Computing staat al enige tijd op de agenda. In januari 2010 riep Brad Smith (Jurist van Microsoft) al op tot meer regelgeving op het vlak van de juridische elementen (https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/3233083/1277202/microsoft-eu-moet-cloud-reguleren.html ).
Ik zie voor meer regulering zeker ruimte als het gaat om de juridische positie van burgers, bedrijven en de vertrouwelijkheid van informatie. Wat mevrouw Kroes hier voorstelt is een regelgeving met betrekking tot technische inrichting, dataformaten en architectuuraspecten. Daar ben ik minder een voorstander van. Standaardisatie van technologie hindert in mijn optiek innovatieprocessen. Met meer druk op openheid in de gebruikte technologie en de mogelijkheid tot koppeling van processen en gegevens lijkt niet zoveel mis – maar als dit zonder een duidelijke definitie van informatie-ownership en een juridisch kader plaatsvindt, wordt de chaos groter.
Volgens mij moet de overheid zich meer richten op het zetten van kaders met betrekking tot informatiemanagement en de geboden functionaliteit.
Ik ben benieuwd wat de overheid toe kan voegen. De software is in principe al gebaseerd op al dan niet open standaarden en ISO certificeringen waarborgen de organisatie en de processen van de Cloud Provider. Zij geven ook garanties voor de beveiliging, de toegankelijkeheid en de beschikbaarheid van de Cloud Systemen.
Het commissaris Kroes er gaat kennelijk vooral om de reputatie van ‘de Cloud’ te bewaken om zodoende meer investeerders aan te trekken. Ziet zij de Cloud van Microsoft als een superwolk die het firmanent zal overheersen en verduisteren?
Ik denk dat het daarom zaak is dat juist de ‘kleine’ ICT-dienstverleners zelf Cloud Services gaan aanbieden. Zij hebben het vertrouwen van de (MKB)-ondernemers. Dat wekt vertrouwen in de Cloud en versterkt de reputatie méér dan wet- en regelgeving. “
De Nederlandse overheid heeft een architectuur en plan (NOiV). Tegenover Cloud Computing is Nederland te klein, om nu een grote versnippering te voorkomen is het goed dat Europa zich met de regelgeving bemoeit.