Er wordt al lang over gesproken: ip als vierde utiliteit in gebouwen, naast het bekende ‘gas, water en licht’. We hebben het ook wel over ‘ict uit de muur’. Over het algemeen staat hierin centraal dat de afnemer zich niet hoeft te bekommeren over de diverse ict-diensten, maar dat die gewoon aanwezig zijn en afgenomen kunnen worden, ongeacht de leverancier. Inmiddels is ip als vierde utiliteit volledig realiseerbaar en zijn de eerste projecten een feit.
Inmiddels gaat het bij deze vorm ip-dienstverlening om veel meer dan de levering van puur ict-faciliteiten. We hebben het in feite over een complete basisinfrastructuur die al vanaf de bouw in een nieuw object wordt aangelegd en wordt geïntegreerd met de verschillende regel- en controlesystemen van een gebouw. Denk bijvoorbeeld aan klimaatregelingen, toegangscontrole, telefonie, de aansturing van allerlei specifieke, gebouwgebonden systemen, et cetera.
Het interessante hieraan is dat de ip-infrastructuur hiermee ook kan worden ingezet om het gebouw als het ware ‘intelligent’ te maken. Wanneer een werknemer de toegangspoort met zijn pasje opent, gaat bijvoorbeeld de verlichting en de verwarming of luchtverversing aan op zijn of haar werkplek. In een gebouw met flexibele werkplekken kan de werknemer zien welke plaatsen nog vrij zijn, of van tevoren een werkplek reserveren. Bij vaste werkplekken kunnen de pc, de ip-telefoon en andere apparatuur automatisch worden ingeschakeld. Zo zijn aanzienlijke besparingen mogelijk op de energiekosten, terwijl de consolidatie van al deze faciliteiten in slechts enkele centrale besturings- en monitoringsystemen helpt om het beheer ervan aanzienlijk eenvoudiger en voordeliger te maken. Ook maakt de intelligentie het mogelijk om drempelwaarden in te stellen voor belangrijke facilitaire systemen, zodat automatisch een waarschuwing wordt gegeven, nog voordat een systeem uitvalt.
Dit alles is vandaag al zonder meer te realiseren. Mits het netwerk en de bijbehorende gebouwinfrastructuur worden ingericht met intelligente netwerksystemen en het voldoende bandbreedte en capaciteit biedt. Daarnaast zijn deze geavanceerde mogelijkheden eigenlijk alleen effectief en rendabel te realiseren wanneer er al bij het ontwerp en de constructie van het gebouw rekening mee is gehouden. De diverse gebouwgebonden systemen – toegangscontrole, koeling, verwarming, energie, enzovoort – moeten gekoppeld kunnen worden met het ip-netwerk, om vervolgens door dit intelligente netwerk aangestuurd en beheerd te kunnen worden.
Voor het facility management van kantoorgebouwen biedt dit alles geweldige nieuwe mogelijkheden. Het begrip ‘turn-key’ oplossing krijgt een geheel nieuwe betekenis, omdat bedrijven geen omkijken meer hebben naar de diverse zakelijke faciliteiten die ze afnemen. Ze betalen een vast, goed te budgetteren bedrag en hoeven zich niet te bekommeren om zaken als beheer, upgrades, onderhoud, bandbreedte, et cetera. Ze hebben één aanspreekpunt voor alles en daarmee minder rompslomp bij het coördineren van de verschillende leverings-, ondersteunings- en beheeraspecten van hun kantoor. Ook voor organisaties die ‘Het Nieuwe Werken’ willen invoeren, zijn ip als vierde utiliteit en smart building-technologie uitstekende ‘enablers’ om de flexibiliteit van medewerkers te verhogen en kosten te besparen.
Het is dan ook aan de bedrijven en het management om zich nu te oriënteren op de mogelijkheden en voordelen die hiermee te behalen zijn. Zoals gezegd, er is al enkele jaren aandacht voor dit onderwerp. Maar sinds enige tijd zien we dat de acceptatie van ip als vierde utiliteit in een nieuwe fase is aangeland: klanten komen nu bij ons met concrete vragen. Zij hebben zich geïnformeerd en zijn op zoek naar solide business cases die laten zien welke roi er te behalen is. Er zijn zelfs al complete projecten opgeleverd waarbij het ip-netwerk een centrale rol speelt.
We staan echter nog altijd aan het begin van de ontwikkelingen. De grenzen zijn nog lang niet bereikt en er komen voortdurend nieuwe mogelijkheden bij.
Dit artikel slaat natuurlijk op bedrijfs gebouwen, maar in hoeverre worden nieuwe huizen eindelijk in iedere ruimte van minstens cat5 bekabeling voorzien?
Op zich aardig verhaal, maar het hele idee heeft een hele grote “maar”…
Als het centrale systeem wat dit alles regelt uitvalt, heb je meteen niets meer.
Zo heb ik op mijn kamer op het werk een IP telefoon en een PC. Als het IP netwerk eruit valt, heb ik toch enkele problemen:
– het telefoonnummer van de helpdesk zoek ik normaal op via het intranet, maar dat kan nu niet omdat het IP netwerk eruit ligt
– de tweede keer ben je beter voorbereid (een lerende organisatie) en heb je een briefje liggen met het nummer van de helpdesk. Echter…. het was een IP telefoon, en die doet het ook niet
– dus, ik pak mijn mobiel, en bel daarmee het nummer van helpdesk. Blijken die ook IP telefoons te hebben, en daardoor dus onbereikbaar
– ondertussen zit ik me op te vreten en boos te maken, blijkt ook de airco nog uit te vallen. Immers, de sensoren die door hadden dat ik aanwezig ben communiceren ook via IP
Nu maar hopen dat ze de koffieautomaat gewoon aangesloten hebben
Klopt dat de afhankelijkheid van ICT steeds groter wordt. IP telefonie is er al van afhankelijk, straks wordt het gebouw er ook van afhankelijk. Wel is het zo dat veel gebouw systemen autonoom gewoon door kunnen draaien, ook als het netwerk niet functioneerd. Aan de andere kant is het zo dat het netwerk goed redundant te bouwen is, en dat is voor gebouw systemen vaak veel ingewikkelder en kostbaarder.
@ Huiseigenaar
Dit zal niet snel gebeuren omdat bijna alle consumenten-electronica ook draadloos kan werken. De kosten wegen niet op tegen het alternatief.
@PaVaKe
Als het hele netwerk plat gaat, dan is het netwerk slecht ontworpen, want er is totaal geen reden om dit te laten gebeuren.
Het is dan ook behoorlijk onhandig om in een organisatie waar alles over IP gaat, een netwerk te hebben wat plat kan gaan.
@jasper van ’t Wout
Het hoeft niet onbetaalbaar te zijn om een goed redundant netwerk te hebben in een kantoorgebouw, omdat de kosten meegenomen kunnen worden in de huurprijs van de kantoren.