Het Amerikaanse Acro Software is actief in de markt voor pdf-software sinds 1998, toen het AcroForm op de markt bracht, een programma waarmee je eenvoudig elektronische formulieren kunt creëren, verspreiden en verwerken. Dat product bestaat nog altijd, maar heet ondertussen FormMax. Een onderdeel daarvan, FormMax Filler, is geïntegreerd in CutePDF Professional. Dit kan worden gebruikt om elektronische pdf-formulieren in te vullen en te verspreiden en de informatie te integreren in databases via export of OLE 2-automatisatie. Door van FormMax een apart product te maken, kan Acro Software de prijs voor CutePDF Professional laag houden.
Niet iedereen binnen een bedrijf moet elektronische formulieren kunnen aanmaken: je kunt dus een licentie kopen van FormMax en toch nog iedereen die CutePDF gebruikt de mogelijkheid bieden om elektronische formulieren te verwerken. De andere producten in deze test hebben wel allemaal de functies aan boord om pdf-formulieren te creëren, maar zijn ook minimaal dubbel zo duur.
Installatie
De installatie van CutePDF Professional duurt slechts enkele seconden. Als je ook bestanden in andere formaten wilt converteren naar pdf, moet je daarnaast de gratis printerdriver CutePDF Writer downloaden en installeren; die zal op zijn beurt GPL Ghostscript downloaden en installeren. Dit is een pdf-renderer en -convertor die verspreid wordt met een vrije softwarelicentie. Vervolgens kun je in het View-menu de optie 'Integrate with CutePDF Writer Jobs' aanvinken. Dan zullen bestanden die je 'print' (= converteert) met CutePDF Writer automatisch geopend worden in CutePDF Pro voor verdere verwerking. Het klinkt omslachtiger dan het is. De reden van deze wat rare manier van werken is misschien dat CutePDF Pro een te betalen programma is, terwijl je CutePDF Writer en Ghostscript gratis mag gebruiken, ook voor commerciële doeleinden.
Functionaliteit
CutePDF Professional is op de eerste plaats een pdf-editor. In vergelijking met de andere programma's in deze test is de functionaliteit eerder beperkt. Zo kan het programma niet rechtstreeks vreemde formaten omzetten in pdf; dat moet allemaal via CutePDF Writer. Optical character recognition is niet aanwezig en pdf's exporteren naar andere formaten behalve beeldbestanden is evenmin mogelijk. Scannen naar pdf kan wel. Verschillende pfd's combineren in één pdf kan het programma wel. Verder kun je pdf-pagina's herordenen, headers en footers toevoegen, pagina's wissen, watermerken, achtergronden en stempels toevoegen en pdf's beveiligen met wachtwoorden. Pdf's becommentariëren kan ook, maar daar houden de mogelijkheden tot samenwerking rond elektronische documenten zo ongeveer op. Ondersteuning voor ISO-standaarden ontbreekt.
Prestaties
CutePDF Professional kent geen ocr en kan ook geen pdf's exporteren naar Word, dus dat hebben we allemaal niet kunnen testen. Het converteren van het Word-document naar pdf deed het programma in vier seconden, maar dat is eigenlijk de verdienste van het gratis verkrijgbare Ghostscript, dat hiermee bewijst even snel te zijn als Foxit en Nuance en zelfs sneller dan Adobe Acrobat. Zie ook de tabel die bij dit artikel hoort.
Conclusie
De functionaliteit van CutePDF Professional is beperkt, maar als die functies voor jou volstaan dan is dit wel de goedkoopste pdf-oplossing.
Productinfo
Product: CutePDF Professional 3.64
Producent: Acro Software, www.cutepdf.com
Adviesprijs (excl. btw): 49,95 dollar voor 1 gebruiker; 36 dollar/gebruiker voor 50-249 gebruikers
Systeemvereisten: Microsoft Windows 98, ME, 2000, XP, 2003, Vista, 2008, Windows 7 (x86/x64).
De Serie
Deel 1: PDF is sinds 2008 ISO-standaard
Deel 2: CutePDF Professional
Deel 3: Adobe Acrobat X Pro
Deel 4: Foxit Phantom PDF Suite
Deel 5: Nuance PDF Converter Professional