Het aanbod van ict-opleidingen in Nederland is ondoorzichtig. De opkomst van nieuwe technologie en wijzigingen in certificaten door ict-leveranciers maken dat ict-managers en HR-medewerkers van eindgebruikers door de bomen het bos niet zien. Dat schept een markt voor opleidingsadviseurs, stellen adviseurs Jarno Bakker en Rogier Burwinkel.
De opkomst van nieuwe technologie als virtualisatie en de bijbehorende certificeringen, plus wijzigingen in het systeem van certificaten, zoals softwareleverancier Microsoft die recent doorvoerde, maakt het aanbod van ict-opleidingen voor zijdelings betrokkenen als ict- en HR-managers ondoorzichtig. 'Die intransparantie is onze handel', zeggen opleidingsadviseurs Jarno Bakker en Rogier Burwinkel. 'Blokjes, nummers, gortdroge Microsoft-taal – voor een HR-medewerker is er geen touw aan vast te knopen. Wij kunnen het in aap-noot-mies-taal uitleggen'.
Ook de wijzigingen die een leverancier als Cisco in zijn certificaten doorvoerde, brengt HR-medewerkers op een dwaalspoor. Verdere complexiteit ontstaat door de opkomst van hele nieuwe expertises zoals virtualisatiesoftware van leveranciers als VMware. En opleidingen voor minder gevraagde certificaten van leveranciers als Symantec of Juniper zijn door hun relatieve onbekendheid ook lastiger voor HR-medewerkers te doorgronden.
Gratis
Bakker en Burwinkel inventariseren op basis van hun kennis van de markt de opleidingsbehoefte en zoeken er het juiste trainingsaanbod bij. Is dat naar wens, dan regelen zij verder alles: van inschrijving tot herinneringse-mail dat de medewerker de volgende ochtend op cursus moet. Hun dienstverlening is gratis voor bedrijven, zij worden betaald door de opleider die de training verzorgt. 'Het is dezelfde constructie als bij een hypotheekadviseur', vergelijken de trainingsadviseurs. Zij bieden hun klanten altijd meerdere opties, waardoor het advies onafhankelijk blijft.
Natuurlijk zal dit concept anders zijn dan de rest… maar tot nu toe is mijn ervaring dat cursusmakelaars vaak kiezen voor de financieel beste oplossing, dus de hoogste provisie ipv het best passend aanbod qua prijs, kwaliteit en locatie voor de cursist.
Een waar gebeurd voorbeeld:
Cursist uit Rotterdam wil een word-training.
Wordt gegeven door instituut X te Rotterdam en door instituut Y in Utrecht.
Bij X gaat de opleiding 100% zeker van start
Bij Y kom je op de wachtlijst en misschien zal de opleiding ook echt starten.
Keuze van de makelaar is gegaan naar instituut Y, omdat die 20% provisie gaf ipv de 10% die X wilde bieden.
Ongeacht dus dat de cursus niet zeker weten doorgaat en de cursus ook nog eens in een andere regio wordt gegeven.
Zoals begonnen. dit concept is misschien anders, maar cursusmakelaars? ik geloof er niet meer in zolang de financiele prikkel op de verkeerde plek wordt gegeven.