Sogeti gaat in 2011 zijn personeelsbestand met tweehonderd man uitbreiden naar een totaal van 3400 medewerkers. Hiertoe werft de ict-dienstverlener in totaal vijfhonderd nieuwe mensen. Het bedrijf houdt namelijk rekening met een verloop van driehonderd medewerkers. Sogeti zoekt over de hele breedte nieuwe mensen: van starters tot zeer ervaren seniors.
Momenteel heeft Sogeti 3200 medewerkers in dienst, maar het dienstenbedrijf wil in 2011 groeien. Doordat er rekening wordt gehouden met een verloop van driehonderd medewerkers, zoekt Sogeti dus vijfhonderd nieuwe mensen. Directeur Jeroen Versteeg gaat deze mensen niet op een traditionele manier werven. ‘We gaan dit doen via social media en op andere internet-gerelateerde manieren. Ook werven we via via, bijvoorbeeld via ons eigen personeel.'
Reputatie
Versteeg kiest er bewust voor om nieuwe mensen niet via traditionele kanalen zoals advertenties te werven. ‘Mensen kijken tegenwoordig steeds vaker naar de reputatie van bedrijven. Transparantie is dan noodzakelijk en via internet kun je transparant zijn.'
Sogeti heeft de afgelopen maanden drie prijzen in de wacht gesleept voor het personeelsbeleid in crisistijd. De dienstverlener koos er ondanks economische tegenslag voor om geen mensen te ontslaan. ‘Ook dat betaalt zich nu uit', meent Versteeg. Het maakt je interessant voor werkzoekenden. Laatst stonden geïnteresseerden zelfs voor ons in de rij op een beurs.'
Computable Awards
Dat Sogeti geen mensen heeft ontslagen in crisistijd is in de Nederlandse ict-markt niet onopgemerkt gebleven. Sogeti als bedrijf en Jeroen Versteeg als ceo zijn voor de Computable Awards 2011 voorgedragen voor een nominatie. Vanaf 20 april 2011 buigt een vijfkoppige jury zich over alle voordrachten en worden de genomineerden bepaald. Tot die datum kan iedereen bedrijven, personen en projecten bij de redactie van Computable aandragen.
500 of 200?
Lees de eerste alinea nog een keer, en je weet het.
Korte termijn geheugen van heel veel mensen.
In 2002 en 2003 heeft Sogeti (Iquip) honderden mensen ontslagen waarbij dezelfde heer Versteeg bij betrokken was. Veelal op een nogal onprettige wijze. Nu doet men of het een ontzettend geweldig bedrijf is op dit gebied. Wellicht dat men wat geleerd heeft uit die ervaring in het verleden maar om nu zo naar buiten te treden is nogal wrang voor de personen die in die jaren zijn ontslagen.
Jammer dat er niet bij verteld wordt waar dat hoge verloop door wordt veroorzaakt. Sogeti heeft overleefd door de toch al magere salarissen bevroren te houden. Sogeti kan wel prijzen in de wacht slepen en propaganda maken, maar als je bankzitter was heb je ook bij Sogeti aardig wat druk te verduren. Er zijn dan ook mensen buiten de aandacht om naar buiten gewezen.
De grote detacheerders zullen steeds meer druk gaan voelen door de markt, waarbij kleinere partijen minder overhead hebben en dus betere salarissen kunnen uitbetalen.
Ik heb gehoord dat ze een bedrijf vol SAP-specialisten hebben overgenomen. Gek genoeg waren die niet allemaal in 1x te plaatsen en is ruim de helft ervan na langdurig bankzitten vertrokken. Geef ze eens ongelijk! Dan snap ik wel dat je aan een verloop van 300 man komt. Als ik de reactie hierboven over het salaris lees is dat ook een goede reden.
Ik bestrijd de opmerking van ICTer Frank dat kleinere partijen minder overhead hebben. Kleinere partijen hebben relatief gezien juist meer overhead. Maar het zou kunnen dat die geen aandeelhouders hebben. Een jaartje minder of zelfs geen winst hakt er dan niet zo erg in.
De opmerking over bankzitten kan ik goed plaatsen. Ik heb er zelf niet gewerkt maar goede bekenden van me wel. Ze gaven aan dat als je op de bank zat er druk op je werd gelegd om zelf je eigen opdracht te regelen. Daarnaast werd er van je verwacht dat je minstens twee uur enkele reis per dag wilde rijden om bij een opdrachtgever te komen.
Dus zo gek is het verloop niet. Wat is dat toch met al die “kijk ons eens een goed bedrijf zijn” propaganda?
Er zijn bij grote ICT-bedrijven ongemerkt toch (een hoop) ontslagen gevallen, zonder dat deze de media hebben gehaald. (Dit weet ik uit ervaring in mijn omgeving). Op een sluwe wijze wordt eerst een voorstel gedaan en als je niet akkoord volgt de ontslagprocedure. Jaja… en dan maar zeggen dat er geen ontslagen zijn gevallen.
Mij is ooit verteld dat 10 procent uitstroom normaal is. In de artikelen die de afgelopen tijd geplaatst zijn zie ik deze uitstroom van 10% steeds terug (op een enkele uitzondering na). De negatieve reacties op nieuws over personeelsverloop valt mij hier al langer op. Ik vraag me dus af in hoeverre dat terecht is. Graag zou ik Computable dan ook willen uitdagen om het personeelsverloop ook eens bij andere bedrijven dan de grote detacheerders te onderzoeken zodat het personeelsverloop in een breder perspectief geplaatst kan worden. Wellicht dat er wat vooroordelen over detacheerders ontkracht of bevestigd kunnen worden.
Bij grote IT-detacheerders is 10% een bescheiden verloop. Gemiddeld moet je met zo’n 15% rekenen.
Nu weet is dat de medewerkerstevredenheid van Sogetisten over het algemeen vrij goed is, dus wellicht dat 10% een realistisch gemiddelde is voor dit bedrijf.
Nu is 2011 het het eerste jaar met een ronduit goede arbeidsmarkt na enkele magere jaren. Gevolg is dat het verloop dit jaar veel hoger zal liggen dan gemiddeld. 74% van de werknemers in NL is “latent werkzoekend”. Ben benieuwd wanneer Sogeti de reruitment target omhoog bijstelt.