De Nederlandse politie moet zijn ict-systemen en de organisatie daaromheen volledig vervangen en onderbrengen in een nieuwe eenheid: Datacenter Politie Nederland. Er mag niet meer worden geïnvesteerd in vernieuwing van de huidige ict-voorzieningen. Te dure, onbeheersbare, overbodige of verouderde toepassingen worden beëindigd. Dat adviseren de 25 korpsbeheerders aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Ze stellen dat de ict-organisatie van de politie niet op orde is.
Het Datacenter Politie Nederland moet in drie jaar worden opgebouwd. Al in het eerste jaar moeten belangrijke toepassingen centraal draaien. Het Korpsbeheerdersberaad heeft op 25 maart 2011 zijn nieuwe ict-strategie voorgesteld. De vervanging zou ten laste van het ict-budget bij de politie moeten komen.
De politiekorpsen zullen de voorgestelde aanpak voelen, schrijven de korpsbeheerders. 'De komende jaren is er geen geld om te investeren in nieuwe mooie en gewenste projecten. Het is echter naar de mening van het korpsbeheerdersberaad de enige begaanbare weg. Het huis moet eerst op orde worden gebracht, voordat vernieuwingen mogelijk zijn.'
Bedrijfscultuur
De korpsbeheerders verwijzen naar de diverse interne en externe onderzoeken die zijn uitgevoerd naar aanleiding van een maandenlange computerstoring bij acht korpsen in Noordoost-Nederland. Uiteindelijk bleek de oorzaak te liggen in een herstelprogramma (hotfix) die na herinstallatie van Citrix-servers over het hoofd was gezien. Er werd bovendien om uiteenlopende redenen pas laat ingegrepen.
In een ander rapport bleek dat de bedrijfscultuur binnen de centrale ict-afdeling problemen in de hand werkt en dat de beheerorganisatie gebrekkig is. Het dagelijks bestuur van het overlegorgaan van politiekorpsbeheerders verbaasde zich destijds over de geconstateerde problemen.
Na aanleiding van de onderzoeken werd besloten een interventieteam aan te stellen om de problemen aan te pakken. Ook stelde de politie een chief information officer (cio) aan, Ad Meijboom. De centrale ict-tak van de politie, vtsPN, komt vanaf mei 2011 onder de verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie. Uiteindelijk komen ook de 25 politiekorpsen als één nationaal korps onder zijn verantwoordelijkheid.
Alle overheden samen hebben een heleboel IT werkzaamheden. Een heleboel gaat er fout en al die fouten zijn terug te vinden in een kort artikel over de tien meest gemaakte fouten bij IT projecten.
De korpsbeheerders snappen gelukkig heel goed dat de huidige situatie een ergerlijke bende is maar natuurlijk zijn ze niet in staat om een goed gefundeerde mening te hebben over nieuwe oplossingen.
Naar mijn mening moet er een projectburo IT overheid komen die adviseurs, projectleiders en projectmanagers leveren voor de IT projecten van de overheid. En natuurlijk moet dat buro een overheidsorgaan zijn dat gesponsord wordt: de diensten die het aan overheden moeten onder de marktprijs zijn om alle overheden aan te sporen om goede adviseurs, projectleiders en projectmanagers in te huren. En om het waterdicht te maken: als een bestuurder een foute beslissing wil forceren, krijgt ie een rode kaart van het projectburo. Het mag niet gebeuren dat er meer domme beslissingen genomen gaan worden. Het kost te veel!!
@Marcus,
Freelancers ook welkom bij dit nieuwe projectburo?
Projectburo IT een Overheidsorgaan.? Voor een ambtenaren-salaris’je verantwoordelijkheid nemen voor al die mooie IT-projecten bij de Overheid:-).
Kan gewoon niet alle IT bij de Overheid worden uitbesteed?.
Het is allemaal een kwestie van schaalgrootte. Een monocultuur kan op de ene schaal uitdrukkelijk voordelen hebben terwijl het op de andere schaal funest uitpakt. Niet alleen – zoals in dit geval – voor de omvang van de gevolgen van incompetentie, maar ook voor de dynamiek en flexibiliteit van een organisatie i.c. ict-infrastructuur. ICT vergt teveel dynamiek voor zo’n eenvoudig panacee als maximale uniformiteit (door zo veel mogelijk standaardisatie en centralisatie).
Standaardisatie ontstaat van onderaf. Tenminste, als ze van bovenaf enig benul hebben van waar het over gaat en de juiste voorwaarden weten te scheppen. Hier gaat het om prutsers en dan onstaan alleen debâcles.
“En natuurlijk moet dat buro een overheidsorgaan zijn dat gesponsord wordt: de diensten die het aan overheden moeten onder de marktprijs zijn om alle overheden aan te sporen om goede adviseurs, projectleiders en projectmanagers in te huren.”
Juist niet sponsoren. Dan kom je nooit van Microsoft af, en blijf je jaar na jaar tientallen miljoenen onnodig naar Redmond pompen.
Enfin… De overheid moet gewoon volledig over naar Open Source. Dan pas kan je openheid afdwingen – iets wat we allemaal willen. Zonder openheid zullen verantwoordelijken voor rotzooi nooit hun verantwoordelijkheid hoeven nemen. En dan blijven de systemen altijd verre van optimaal.
Mooi stuk. Volgens mij heeft de politie al jaren zo’n centre (die club wijzigd iedere par jaar van naam omdat ff googlen wel veel schandalen omhoog brengt. De laatste naam is volgens mij vtsPolitie. Dat staat voor ‘voorziening tot samenwerking’. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de bouw van de systemen die nu worden afgezeken. Kortom: oude oplossing in nieuwe zakken. Dit is dezelfde club die vorige jaar nog zwaar onder vuur lag omdat het een bolwerk van zzp-ers en andere ict-bureaus was.
Veel succes met de oplossing 😉
Aad Meijboom heeft geen idee wat hij moet doen. De druk komt van de korpschefs van de hele land. Ik voorspel dat hij binnenkort weer vertrekt.
Misschien Thijs Vervaart vragen, die detacheerder kan wel zonder gevoel en passie voor organisatie zijn “detacheer klus” klaren.
De stap van de korpsbeheerders klinkt als kapitaal vernietiging maar dat hoeft het niet te zijn, als de oude software wordt gebruikt om een scherp PvE/FO neer te leggen en gebruik wordt gemaakt van zoveel mogelijk standaard tools en componenten en de ontwikkeling plaats vindt obv SCRUM.
@marcus
Zoiets als jij bedoeld is er sinds kort: http://www.i-interimrijk.nl
i-interim Rijk rekent zich Rijk:-).
Naast vtsPolitie zijn er nog andere zgn. IT Projectburo’s te weten iVent, DID, GDI enz. Dit zijn de bekende clubs, welke regelmatig van naam veranderen.:-)Nee, gewoon alle IT bij de Overheid “outsourcen” en de Business functioneel IT laten aanbesteden. (fixed-price, fixed date)
Ik heb de politie automatisering vanaf het eerste geautomatiseerde politie systeem gevolgd (1984) en nu en dan in de beginfase bij betrokken geweest en ik heb vele falen zien aankomen. Dit is nu niet de oplossing en zeker niet in 3 jaar tijd. Absoluut onhaalbaar. Naar mijn idee eerst 1 korps van maken, dan een DESKUNDIGE CIO aanstellen en een goed migratieplan opstellen. Dat is m.i. de juiste volgorde.