Het College Standaardisatie heeft de geo-standaarden op de lijst met open standaarden voor 'pas toe of leg uit' gezet. Deze standaarden moeten het voor partijen in de publieke sector en daarbuiten eenvoudiger en efficiënter maken om geografische informatie te vinden, uit te wisselen en te gebruiken.
Dat maakte voorzitter Nico Westpalm van Hoorn van het Forum Standaardisatie bekend tijdens het NOiV Jaarcongres. Het evenement vond plaats op 24 maart 2011 in Utrecht.
Eind 2010 besloot het College positief over opname van de samenhangende set geo-standaarden op de lijst, mits werd voldaan aan een aantal voorwaarden. Daaraan is inmiddels voldaan. De stap betekent dat elk overheidsorganisatie voortaan verplicht is de set geo-standaarden – voor zover van toepassing – te implementeren.
Geo-standaarden
De overheid maakt veel gebruik van geografische informatie, bijvoorbeeld bij het maken van ruimtelijke plannen.
Geo-standaarden worden gebruikt door onder meer het Kadaster, Rijkswaterstaat, de waterschappen en provincies, maar ook door marktpartijen (zoals projectontwikkelaars en bouwbedrijven). Om te waarborgen dat geografische informatie tussen deze organisaties kan worden uitgewisseld, zijn geo-standaarden ontwikkeld die voortbouwen op internationale standaarden.
Geonovum, de organisatie die ernaar streeft om geo-informatie van de publieke sector breed toegankelijk te maken, draagt zorg voor het beheer van de geo-standaarden.
Pas toe of leg uit
Het 'pas toe of leg uit'-principe houdt in dat overheidsorganisaties bij aanschaf van een ict-dienst of -product, kiezen voor een van de open standaarden op de 'pas toe of leg uit'-lijst. Als dat tot onoverkomelijke problemen leidt, mag de organisatie ervoor kiezen om deze standaard niet te gebruiken. Daar staat echter tegenover dat in het jaarverslag verantwoord moet worden waarom deze keuze is gemaakt ('uitleggen').
Dit principe is van toepassing op alle (semi-)overheidsorganisaties. Naast de rijksdiensten, ZBO's, provincies en gemeentes vallen hier ook instellingen in de sectoren onderwijs, zorg en sociale zekerheid onder. Forum Standaardisatie hanteert twee verschillende lijsten: de gangbare open standaarden en de lijst met open standaarden voor 'pas toe of leg uit'.
Deze geo-standaarden staan nu op de lijst. Dat is het nieuwe. Vinden, uitwisselen, gebruiken van geo-informatie op basis van, en het implementeren van deze standaarden is gemeengoed. Volledig geoperationaliseerd! Mijn stelling is dat deze standaarden (met StUF) misschien wel het meest geaccepteerd en geïmplementeerd zijn van alle standaarden op de lijst (en dan heb ik het niet over inkoppertjes als PDF-A, PNG , JPEG).
Misschien is het wel andersom: De komst van de geo-standaarden op de lijst is goed voor de volwassenheid van de ‘Pas-toe-of-leg-uit-lijst’!