58 procent van de Nederlandse overheden heeft open standaarden opgenomen in hun automatiseringsplan. Dat zegt onderzoeker Jaap Korpel van programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV). De cijfers zijn een voorproefje uit de NOiV-monitor 2010, die eind april 2011 wordt uitgebracht. Korpel lichtte alvast een tipje van de sluier op tijdens het NOiV Jaarcongres. Dat werd georganiseerd op 24 maart in Utrecht.
Voor het onderzoek, dat in januari en februari 2011 werd uitgevoerd, vulden ict-adviseurs en -strategen bij 234 overheden een enquête in.
58 procent van de Nederlandse overheden blijkt open standaarden te hebben opgenomen in hun automatiseringsplan. Voor ministeries ligt dat percentage op honderd.
‘Pas toe of leg uit’
Binnen ministeries past 55 procent van de ict-adviseurs en -strategen het 'pas toe of leg uit'-principe uit. Wanneer echter ook lagere overheden worden meegeteld, blijkt slechts 24 procent van de respondenten dit principe te kennen.
Het 'pas toe of leg uit'-principe houdt in dat overheidsorganisaties bij aanschaf van een ict-dienst of -product, kiezen voor een van de open standaarden op de 'pas toe of leg uit'-lijst. Als dat tot onoverkomelijke problemen leidt, mag de organisatie ervoor kiezen om deze standaard niet te gebruiken. Daar staat echter tegenover dat in het jaarverslag moet worden verantwoord waarom deze keuze is gemaakt ('uitleggen').
Verwonderlijk dat niet alle ict-adviseurs en -strategen op de hoogte zijn met dit beleid. Is dit dan ook een graadmeter voor andere beleidsgebieden?
In de Monitor NOiV 2010 is niet gevraagd of men het ‘pas toe of leg uit’-principe kènt, maar op welke manier binnen de eigen organisatie geregeld is dat het daadwerkelijk wordt toegepast. De genoemde percentages gaan dan ook ergens anders over dan nu in het artikel staat: bij 55% van de ministeries (en 24% van alle overheden samen) is een (interne) procedure voor ‘pas toe of leg uit’ operationeel èn wordt bijgehouden in welke gevallen daarvan (gemotiveerd) wordt afgeweken.
In vorige metingen bleek al, dat vrijwel alle organisaties op de hoogte zijn van het beleid. Zie bijv. de Monitor NOiV 2009: alle ministeries, uitvoeringsorganisaties, provincies en waterschappen en 99% van de gemeenten kent het actieplan NOiV.