Veel zelfstandig ondernemers in de ict hebben de crisis in 2010 definitief achter zich gelaten. Dat blijkt uit de zzp-monitor van Myler, een online zzp-platform van Achmea en Numa Group. Myler onderzocht de financiële positie van ruim tweeduizend zelfstandigen over de jaren 2009 en 2010.
Zo zijn de omzetten van de zzp'ers sterk verbeterd. In 2009 had 46 procent van de zzp'ers hetzelfde of een hoger inkomen in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat percentage is vorig jaar gestegen naar 59 procent. Ook konden freelancers meer uren declareren; in 2010 declareerde 76 procent van de ondervraagden evenveel of meer uur per week in vergelijking met 2009. Verder is de financiële positie van de hoogopgeleide freelancers sterk verbeterd; het percentage hoogopgeleide zzp'ers dat niet van zijn inkomen kan rondkomen is in een jaar tijd gedaald van 34 procent naar 26 procent.
Niet vast zitten
Niet alleen hebben hoogopgeleide zelfstandig ondernemers hun inkomen zien verbeteren, ze blijven ook positief over hun omzetverwachting. Een jaar geleden verwachtte 86 procent nog een gelijkblijvende of hogere omzet. Dat percentage is gestegen tot 88 procent. Flexwerkers, zoals zzp'ers, profiteren vaak als eerste van economisch herstel, omdat opdrachtgevers niet voor een langere periode willen vastzitten aan arbeidskrachten.
Verder is uit onderzoek van Myler naar voren gekomen dat zzp'ers meer zijn gaan verdienen. Het percentage ict-freelancers die een omzet hebben van 70.000 euro of meer is opgelopen tot 54 procent. Dat is 11 procentpunt hoger dan een jaar eerder.
Rondkomen
Ook hoogopgeleide zzp'ers hebben de gevolgen van de crisis duidelijk gemerkt. In 2009 kon slechts 66 procent van de hoogopgeleide freelancers nog van zijn inkomen rondkomen. Voor de crisis was er een grote vraag naar zzp'ers, waardoor ze te lage financiële buffers aanhielden. Dit leidde in sommige gevallen tot financiële problemen. Nu het aantal opdrachten sterk stijgt, zijn ook de financiële reserves van de zzp'ers verbeterd. Het percentage zelfstandigen dat van zijn inkomen kan rondkomen is gestegen tot 74 procent.
Ook als freelancers zonder opdrachten zitten duurt het langer voordat zij in financiële problemen komen. Een jaar geleden kwam 61 procent van de zzp'ers binnen zes maanden in financiële problemen. Dat percentage is gedaald naar 56 procent.
Wat is de verantwoording van de st[r]eekproef?
Geloof er niks van. De recessie blijft komende 5 jaar minstens. Zelfs zo, dat de economische verhoudingen, regels en investeringen zelfs PERMANENT gewijzigd zijn. Dwz naar BRIC, Thai en Vietnam. Verder:
Mag u raden waar de 11 duizend ontslagen ICT-ers zijn gebleven? Juist ja, in de ZZP…
Ben ik het niet mee eens. Als freelance IT-Secretaresse is het hard bikkelen geblazen. Zelf IT bedrijven lijken het in mijn vak niet te weten wat HNW of virtuele ondersteuning kan bijdragen….
Edgar, natuurlijk willen de bedrijven ons laten geloven dat we nog steeds met een crisis zitten. Dat scheelt hen namelijk direct in hun beurs. De realiteit is echter dat ik overal om me heen zie dat de markt weer aantrekt, op alle gebieden. Natuurlijk zullen bedrijven nog steeds proberen om hun personeel onder druk te zetten door te dreigen met offshoring, maar helaas trekt het weer zo hard aan dat werkgevers inmiddels stiekem in paniek beginnen te raken. Ze zien de pensioengolf met rasse schreden op hen af komen. En om zich daar tegen in te dekken proberen die bedrijven nu reeds een pootje binnen dergelijke landen binnen te krijgen, om de grootste klappen proberen voor te zijn.
Maar uit onderzoek is keer op keer gebleken dat offshoring niet het wondermiddel is, sterker nog, op termijn kost het alleen maar geld. Ook het naar binnen halen van oostblokkers lijkt in eerste instantie goedkoop, maar zodra die mensen door hebben hoe zeer ze gewild zijn gaan de prijzen omhoog.
Het bedrijfsleven gaat vies op hun neus kijken door alle kennis, die ze de afgelopen jaren zelf door het afvoerputje hebben geloosd, weer aan te moeten vullen (en daar flink de beurs voor moeten trekken).
Zoals met alles geldt ook hier: boontje komt om zijn loontje en goedkoop is uiteindelijk duurkoop.
@Liesbeth,
Dit is welicht niet de juiste plaats om een vraag te stellen / te beantwoorden, maar ik ben toch erg nieuwsgierig.
Je zegt dat je freelance IT Secretaresse bent.
Wat moet ik me daar bij voorstellen ?
Waarin ben jij gespecialiseert tov een reguliere secretaresse ?
Met wat voor vragen klanten bij je t voor soort klanten heb je ?
Ik zie idd de vraag naar… groeien, maar om nu keihard te beweren dat het allemaal voorbij is door luidkeels te schreuwen over de daken heen: ‘Crisis is voor ZZP’er voorbij’ – vind ik wel een beetje overdreven, eerst de zomer afwachten, want dan is er weer een dip.
Iets dergelijk kan je pas roepen na een jaar ofzo.
@ de redacteur
Nau, waar halen jullie deze cijfers?
Er is niets veranderd sinds 2009!
Je reageert op een opdracht en dan als antwoord hoor je: sorry er
Is een intern kandidaat aangenomen, sorry er is
Geen budget …etc
Dan nog de 3500. Ontslagen consultants in 2010?
Die zijn zeker ook allen aan het werk als ZZP-er………
computable heeft geen idee, wat zich op de markt afspeelt!
Ja waar komen deze stellingen vandaan?
Er is tekort aan ICTers,ZZPer draait weer omzet,Geen
crisis meer, etc. ???
@Faro “Ja waar komen deze stellingen vandaan?”
zie 1e alinea ?
Merk zelf ook wel dat ik steeds meer aanvragen krijg. Maar goed, ik ben statistisch gezien natuurlijk niet echt representatief met n=1 😉
Ja waar komen deze stellingen vandaan?ik
Bedoelde waar komt deze onzin vandaan???