Supermarktconcern Ahold ligt goed op schema bij de migratie van zijn kantooromgeving Lotus Notes naar Google Apps. Dat meldt woordvoerder Jochem van de Laarschot. De multinational besloot in september 2010 tot de overstap en koos in de maanden erna welke dienstverleners de opdracht mogen uitvoeren. De planning is dat eind 2011 55.000 medewerkers in Europa en de Verenigde Staten de webdiensten van Google gebruiken.
Medewerkers op het Amsterdamse hoofdkantoor van Ahold gebruiken de diverse toepassingen van Google Apps Suite al vanaf december 2010, vertelt Van de Laarschot. Rond begin februari 2011 volgde het kantoor van Ahold Europe in Zaandam. Dat is het hoofdkantoor van Albert Heijn. Later dit jaar volgen alle vestigingen in Nederland, Tjechië, Slowakije en de VS. De joint ventures van Ahold in Portugal en Scandinavië stappen voorlopig niet over.
Voor de migratie werkt Ahold samen met een consortium van dienstverleners. Daaronder bevinden zich Accenture (in het voortraject), Atos Origin, CSC en HP/EDS. Ahold besteedde in 2005 een groot deel van zijn ict-beheer uit aan EDS, dat in 2008 werd overgenomen door technologiebedrijf HP. Google biedt zelf geen eigen implementatiediensten, vertelt directeur Erik de Muinck Keizer van Google Benelux.
‘Mail is mail’
De overstap van IBM Lotus Notes naar Google Apps heeft tot dusver geen noemenswaardige problemen met zich meegebracht, aldus woordvoerder Van de Laarschot. 'Natuurlijk zijn er verschillen waaraan we moesten wennen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die agenda's van anderen beheren of die vergaderingen plannen. Aan het e-mailen op zich wen je snel. Mail is mail.'
Rond de migratie was veel informatie beschikbaar over de nieuwe toepassingen. Zo werden sessies georganiseerd, waarbij ook mensen van Google zelf aanwezig waren. Volgens Van de Laarschot is de Apps Suite van Google tot dusver stabiel gebleken. De multinational hecht veel belang aan de beveiliging en integriteit van zijn data. 'Dat is van vitaal belang voor onze organisatie.' Google kon het bedrijf hierbij voldoende overtuigen, besluit de voorlichter.
Ahold stelt beveiliging en integriteit van hun data bovenaan de eisenlijst. En terecht. Echter: ik lees niets over de Patriot Act. Realiseert Ahold zich wel dat hun data in de VS opgeslagen kan zijn, en dan dus onder de Amerikaanse wetgeving valt? Google kan niet garanderen dat Europese data NIET op de servers in de VS terecht komt. Dat betekent dat de data, eenmaal in de VS beland, valt onder de Amnerikaanse wetgeving. En dat betekent weer onder meer dat CIA, FBI e.d. de data mogen doorvlooien op -zeg maar even simpel- staatsgevaarlijke zaken. En in het ergste geval de hele datacluster van -in dit geval -Ahold in beslag kan nemen voor nader onderzoek. Waarbij dus die hele bups aan data niet meer voor de eigenaar bereikbaar is. Lijkt mij toch een niet gering risico. Er zal maar een cassiere in een jolige bui tien keer “I love Osama Bin Laden” intikken… Beetje flauw voorbeeld, geef ik toe, maar het raakt wel de kern van de zaak. Linke soep…
Beste PB, Ook al zouden de servers in beslag genomen worden, dan lijkt mij nog steeds niets aan de hand. De data zal over meerdere locaties gesynchroniseerd zijn om zo de uptime te garanderen. Ook is het niet meer dan logisch dat er ook data in de VS terecht komt, ze hebben immers daar ook werknemers zoals ook genoemd in het artikel. Integriteit staat volgens het woordenboek o.a. voor onkreukbaarheid, daarmee wordt uptime bedoeld, niet geheimhouding…
@Roland, de patroit act kan in de US gebruikt worden om te eisen dat een bedrijf de info op tafel legt, (zonder een poot om op te staan) volgens mij maakt het dan geen zier uit dat het verknipt is op weet ik veel hoeveel servers… Google US MOET die informatie / bestanden dus data dan op tafel leggen….
Als Ahold ook een amerikaans bedrijf is (één van de vele onderdelen ervan) dan valt dat onderdeel toch ook onder die patriot act, ook al staat de data in bijv. europa?
ja, goeie.. Dat zal idd ook voor ahold us gelden, of dan ook direct gegevens uit de eu kunnen worden opgeeist weet ik niet, ik verwacht het niet pmdat die gegevens pnder europese wetgeving vallen. De discussie gaat volgens mij ook over ‘opgeknipte’ data die over tal van systemen is verdeeld en samen bij elkaar 1 doc zijn…
Of alle us bedrijven daar dmv die act mee te maken kunnen krijgen, ongeacht waar het staat is de vraag… Is er een jurist hier die dat kan uitleggen..?
@Maarten:
Omdat Google een Amerikaans bedrijf is kan de Amerikaanse overheid inzage in data van de klanten opeisen, ook al staan de servers fysiek in de EU. Dit is echt een groot gat in de huidige juridische situatie. Maar als Google klant heb je toch geen moeite met inzage van je gegevens… 🙂