De overheid gaat innovatie in het bedrijfsleven stimuleren door zijn digitale gegevens zo veel mogelijk ter beschikking te stellen aan ondernemers. 'De schat aan overheidsdata leent zich fantastisch voor innovaties. Dat levert de BV Nederland groei en banen op', aldus minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Op maandag 21 maart 2011 ontving hij vertegenwoordigers uit de ict-sector.
Als voorbeeld geeft het ministerie het beschikbaarstellen van de gegevens van weerinstituut KNMI aan de populaire website Buienradar.nl. Ict vormt een belangrijke aanjager voor vernieuwingen in de industrie en dienstensector, schrijven de ambtenaren. Volgens hen is bijna 60 procent van de economische groei in de periode 1985 tot 2006 te danken aan ict-toepassingen.
Minister Verhagen ontving vertegenwoordigers van verschillende brancheorganisaties en bedrijven voor een rondetafelgesprek op het ministerie. Onder de gesprekspartners waren IBM en Google. Het gesprek ging over de kansen op het terrein van ict. Aan bod kwamen onder meer cloud computing, maatschappelijke toepassing van ict, het wegnemen van regels die innovatie belemmeren en hoe de regeldruk voor bedrijven met behulp van ict kan verminderen.
Digitale Agenda
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie organiseerde de bijeenkomst naar aanleiding van de Nederlandse Digitale Agenda. Dat is de nationale uitwerking van de Europese plannen van eurocommissaris Neelie Kroes. Het document verschijnt in mei 2011.
Behalve de overheid zijn ook onderzoeksorganisatie NWO en branchevereniging ICT~Office bezig met het onderwerp Digitale Agenda. De twee organisaties werken aan gezamenlijke voorstellen om de economie te stimuleren door innovatie met ict. Ze gaan de toepassing van wetenschappelijke kennis (valorisatie) stimuleren en stellen een staalkaart van de verschillende soorten ict-onderzoek en onderzoek en ontwikkeling (r&d) in het bedrijfsleven. Deze publiceren ze medio april 2011 tijdens de Week van ICT.
Dit is een uitstekend voornemen van de overheid . Naast het opmaken en uitoefenen van regels en voorschriften, moet een overheid geen dingen doen die – naast hun directe nuttig effect – niet ook voorwaardescheppend voor de markt en de burgerij zijn.
Wanneer dit initiatief wordt vergezeld van de voorwaarde dat er door derden geen geld gevraagd mag worden voor deze informatie èn hetzelde gaat gelden voor de software die met publiek geld tot stand is gekomen krijgen opeens een heel andere wereld. En wie zou dat niet willen . . . Een liberale overheid als motor van een sociale samenleving . . .