Nederlandse bedrijven zijn weer actief op zoek naar ict'ers. Dit blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau Antal. 48 procent neemt momenteel softwaretechneuten aan en 52 procent van de ondervraagde bedrijven zegt de komende drie maanden voor deze functies te gaan werven. Op hardwarevlak zegt 38 procent nu actief ict-professionals en leidinggevenden aan te nemen en 45 procent zegt dat dit het komende kwartaal gaat gebeuren.
In het ‘Global Snapshot'-project van Antal werd aan ruim 14.400 bedrijven, die actief zijn in verschillende sectoren, in 47 landen gevraagd of zij momenteel leidinggevend en professioneel personeel aannemen en/of ze van plan zijn dit het komende kwartaal te gaan doen. De resultaten spitst Antal toe naar land en verschillende sectoren.
Vertrekkend personeel
In Nederland blijkt dat er in de technologiesector weer volop mensen worden aangenomen. Toch laat het onderzoek van Antal ook een keerzijde zien. In de hardwarehoek zegt 15 procent van de bedrijven momenteel werknemers en leidinggevenden te laten gaan en nog eens 15 procent zegt dit de komende drie maanden te gaan doen. Onder de softwaretechneuten speelt dit iets minder: 8 procent van de ondervraagde bedrijven zegt op dit moment dat mensen vertrekken en 9 procent neemt het komende kwartaal afscheid van zijn ict-professionals of leidinggevenden.
De Nederlandse ict-branche doet het bovengemiddeld ten op zichte van andere sectoren. Gemiddeld genomen is ongeveer 34 procent van de organisaties aan het werven. Toch scoort de ict-sector beduidend minder dan de Nederlandse sectoren engineering en bankwezen/accountancy, met een wervingspercentage van respectievelijk 75 en 63 procent.
@ellen
Ik zou zeggen, probeer het eens via LinkedIn?? Daar zijn veel mensen aan het zoeken! Of andere zoek-sites.
@Johan:
Ik sluit me helemaal aan bij jouw mening. En wens iedereen een hele fijne dag, waar een ieder misschien nog kan genieten van het mooie weer.
@Ellen
Probeer eens een beter salaris te bieden. Het is maar een suggestie.
@Henk van Boeijen
Dan zou ik ook eens voorstellen om eens in die spiegel te kijken. Uit eigen ervaring durf ik wel te beweren dat het gros van de recruiters vaak basale fouten maakt die sollicitanten afschrikt. Iets wat eenvoudig te onderzoeken is door sollicitanten die niet doorkwamen te vragen wat er mis is gegaan.
En wat werkgevers betreft moeten ze zich maar wat beter gaan beseffen dat de enige krapte waar sprake van is in hun eigen denken zit. Er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan.
@ellen,
Wat voor iemand zoek je precies? Waar zit je/jullie bedrijf? Leg je de lat wellicht te hoog?? Stel je hebt een bepaald produkt, dan moet je niet te veel focussen op dat ene produkt, maar ook iemand die beheerder is geweest op andere produkten heeft veel kennis
@Ellen, 22-03-2011 09:12 Dan zou ik eens beginnen te kijken bij het UWV. Maar dan moet je wel mensen van boven de 40 aan willen nemen en niet alleen maar op jacht willen zijn naar de 25-jarige HBO-er met 5 jaar werkervaring met alle certificaten. Die voor de rest alleen maar met moeilijke woorden gooien en een belangrijk gezicht kunnen rekken.
@Pascal @Marjolein
Ik wou dat er meer ICT’ers horeca ervaring hadden opgedaan, zodat ze ook hadden ervaren wat nou eigenlijk de betekenis van het woord dienstverlening is.
Met meer dan 25 jaar ervaring in ICT (kwaliteits- en service management) weet ik waar ik het over heb. De klant staat te vaak niet centraal in onze dienstverlening. Het gaat er om dat de klant zo goed mogelijk zijn werk moet kunnen doen en wij, ICT-ers, mogen blij zijn dat wij onze klanten daarbij mogen helpen… En dat in tegenstelling tot wat veel (vooral jonge) ICT’ers denken.
Dus voortaan een verplichte stage in de horeca voor jonge ICT’ers zou ik zeggen…
Beste Hermann-Otto,
Geen idee of je het over mij als persoon hebt,
Ik heb n.l. wel horeca ervaring, en een groot deel van mijn carierre bestond uit dienstverlening (welliswaar uitsluitend voor hoog opgeleide profesionals maar het concept is het zelfde) heb leidinggevende functies gehad en ook heb ik ervaring als ZZPer waar je zonder een gepaste service verlening ook niet ver mee kan komen. Ook heb ik al aangeven dat ik mij niet meer tot de jonge ICTers mag rekenen.
Om enig misverstand uit de weg te ruimen.
Ik heb geen lage dunk van horeca personeel of personeel binnen enig ander vak gebied.
Echter als je in een laagconjuctuur zonder aantoonbare ervaring van van vakgebied wilt wisselen dan kun je er op wachten dat je op grond van gebrek aan ervaring word ingehaald door andere kandidaten die niet noodzakelijk beter hoeven te zijn maar dan iig gemakkelijker verantwoordbaar zijn.
Zelf ben ik van oorsprong electronicus, tijdens mijn opleidng was ict nog een welhaast onbekend begrip.
Via een cariere binnen de luchtvaart ben ik uiteindelijk in de ICT terecht gekomen. nee ik durf zonder schaamte te stellen dat ik geen groentje meer ben.
Dat maakt mij geen beter of slechter mens, maar iig wel een goede techneut.
Marjolein heeft zich waarschijnlijk gewoon gestoord aan mijn (idd onvoledige) opmerking en toen even geergerd gereageerd, dat kan de beste gebeuren.
Wat je ideeen over stage betreft, ik zou liever eens zien dat de kandidaten behoorlijk worden opgeleid.
De heel weinige goede stagaires die ik in mijn carriere ben tegen gekomen waren goed omdat ze daar zelf voor zorgden, niet omdat het zulke goede studenten waren.
Ik begrijp dus de contekst van je opmerking wel, maar die kan net als mijn opmerking volkomen verkeerd opgevat worden.
Immers horeca is voor het betreffende vakgebied geen relevante ervaring, en daar is het idee van een stage toch voor bedoeld.
“Schoenmaker hou je bij je leest”
Als ik al die kookprogramma’s op TV zie, dan lijkt het me ook wel leuk, maar ja, ik heb daar de opleiding niet voor gedaan. Hierdoor zitten mijn kookkunsten op hobby achtig niveau.
Daarnaast heb ik productief werk en dienstverlenend werk. Doe je een van de 2 met de mindset van het andere werk, dan doe je iets niet goed.
@Ellen kijk eens op de site die toevallig net zo heet als ik
@Henk van Boeijen Wie zijn die professionele recruiters? De CV “turvers” die niet verder komen dan het aantal keer “Oracle” in een CV tellen en dan vervolgens een Oracle Financials consultant voorstellen voor een Oracle DBA functie? Of de recruiters die iemand afwijzen omdat hij geen Linux ervaring heeft, omdat de recruiter niet weet wat Redhat is.
Of zijn het die spaarzame recruiters die met ICT-ers spreken, zelf in de ICT gewerkt hebben, weten wat voor vlees je in de kuip hebt en door het soms introverte nerd-achtige voorkomen van ICT-ers kunnen heen prikken? Ik hoop dat jij met de laatste gesproken hebt, maar ik vrees de eerste.