Nederlandse bedrijven zijn weer actief op zoek naar ict'ers. Dit blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau Antal. 48 procent neemt momenteel softwaretechneuten aan en 52 procent van de ondervraagde bedrijven zegt de komende drie maanden voor deze functies te gaan werven. Op hardwarevlak zegt 38 procent nu actief ict-professionals en leidinggevenden aan te nemen en 45 procent zegt dat dit het komende kwartaal gaat gebeuren.
In het ‘Global Snapshot'-project van Antal werd aan ruim 14.400 bedrijven, die actief zijn in verschillende sectoren, in 47 landen gevraagd of zij momenteel leidinggevend en professioneel personeel aannemen en/of ze van plan zijn dit het komende kwartaal te gaan doen. De resultaten spitst Antal toe naar land en verschillende sectoren.
Vertrekkend personeel
In Nederland blijkt dat er in de technologiesector weer volop mensen worden aangenomen. Toch laat het onderzoek van Antal ook een keerzijde zien. In de hardwarehoek zegt 15 procent van de bedrijven momenteel werknemers en leidinggevenden te laten gaan en nog eens 15 procent zegt dit de komende drie maanden te gaan doen. Onder de softwaretechneuten speelt dit iets minder: 8 procent van de ondervraagde bedrijven zegt op dit moment dat mensen vertrekken en 9 procent neemt het komende kwartaal afscheid van zijn ict-professionals of leidinggevenden.
De Nederlandse ict-branche doet het bovengemiddeld ten op zichte van andere sectoren. Gemiddeld genomen is ongeveer 34 procent van de organisaties aan het werven. Toch scoort de ict-sector beduidend minder dan de Nederlandse sectoren engineering en bankwezen/accountancy, met een wervingspercentage van respectievelijk 75 en 63 procent.
Zou mooi zijn, misschien kan ik dan ook eindelijk weer aan het werk.
Nu gaat het weer: “Starks tekort aan ICT’ers”
maar jammer, dat feitelijk meer dan 10000 ICTers hebben geen werk, de ZZP-ers niet meegeteld!!!!
Down te Earth, Computable!!!!
Er is zeker een te kort aan goed personeel. En vooral tussen de 26 tot met 35 jaar. Ofwel relatief jong met 5 jaar werkervaring en meer en hoog opgeleid. Goede headhunters halen ze weg en brengen ze onder waar de vraag het grootst is. Slimme bedrijven maken hier nu gebruik van. Vooral bij de grote IT-bedrijven waar werknemers echt niet te vreden zijn vertrekken de goede mensen.
Dat zou zeker mooi zijn. Ook voor de mensen die een aantal jaren geleden de stap hebben gezet om bv. de horeca uit te gaan en de ICT in te gaan. Maar nu thuis zitten (wegens reorganisaties) en onwijs aan het solliciteren zijn maar niet meer in “the picture” komen omdat ze te weinig ICT-ervaring hebben. Maar deze mensen hebben het serviceverlenen in het bloed zitten en weten van aanpakken. Laat voor hun ook weer de zon gaan schijnen.
Ja, op dit moment is er een heel groot verschil tussen vraag en aanbod : de bedrijven willen heel graag jong, hoogopgeleid personeel en willen af van relatief dure , oudere werknemers.
Die zijn de afgelopen (magere) jaren al dan niet ontslagen / vertrokken met een vertrekregeling, die voor een deel ZZP’er zijn geworden.
ZZP’ers vormen volgens mij dan ook een aanzienlijk deel verborgen werkloosheid.
Welke tips hebben jullie overigens voor de oudere ICT ‘er ? Want over enkele jaren krijgen we toch weer een dip. Hoe voorkom je dan dat je langs de kant komt te staan ? Ben benieuwd naar jullie reacties.
@Karin
Waar baseerd je je op dat een aanzienlijk deel van de ZZPers geen opdracht heeft op het moment? (hij heeft overigens wel altijd werk, het zoeken naar een opdracht of een certificaat halen is ook werk)
Ik ben geen oudere ICTers maar het lijkt me belangriijk dat deze hun scholing op orde hebben en hun ervaring goed op papier staat. Verder moet je m.i. door gestroomd zijn naar de zwaardere functies voordat je ouder bent dan de meeste in je team.
Vorig jaar ben ik werkeloos geweest, 1 maand om precies te zijn. Had een tijdlang als zzp-er gewerkt, daarna een jaarcontract, wat niet werd verlengd. Door eenvoudigweg mijn regio te vergroten en niet op een kilometertje meer te gaan kijken had ik in een mum van tijd verschillende mogelijkheden. Een baan was dus zo gevonden, alleen kijkt bijna iedereen graag naar een baan om de hoek. Ik zit nu dus dagelijks ruim 1 uur en 20 minuten in de trein per reis (dus 2 keer), om naar mijn werk te gaan. Heb een grandioze leuke baan. Er zijn naar mijns inziens meer goede banen te vinden, als je maar wilt. Een profile op linkedin, veel buro’s aanschrijven, veel praten, bellen, etc. Ik had in anderhalve maand, ruim 150 sollicitaties gedaan. In een week reed ik 900 kilometer voor gesprekken, en ja ik heb een baan gevonden. Dus 10.000 ict’ers werkeloos lijkt me beetje veel.
Als oudere ICT-er (in een uitvoerende functie als software engineer) ben ik in de periode februari 2005 – augustus 2006 zonder baan geweest na een ontslag op bedrijfseconomische redenen en met een vorm van autisme (zoals wel vaker voorkomt in deze branche). Uiteindelijk ben ik in 2006 als 47-jarige toch weer aan een vaste baan gekomen omdat ik mijn vakkennis behoorlijk had bijgehouden en uitgebreid.
Het autisme is in dezen geen belemmering geweest. Integendeel: het heeft mij er toe gebracht een netwerkgroep voor en rond hogeropgeleiden met een vorm van autisme op te zetten op linkedIn. Deze groep is de grootste groep in Nederland rond dit thema (Autisme Ten Top).
@Mark
En als je 5 a 10 jaar later kijkt wordt je door het bedrijf weer uitgekotst zijnde te oud (en te duur). Dan ben je toch redelijk naïef als je daar intrapt.
Mijn ervaring van de laatste maanden is dat de eisen van bedrijven torenhoog zijn en dat het niet gemakkelijk is om iets te vinden. Anders had ik al lang een nieuwe uitdaging gevonden moeten hebben. Conclusie: het is beter dan vorig jaar, maar dat is dan ook alles. Ik hoop dat de markt binnenkort toch echt gaat aantrekken.