De invoering van een landelijk elektronisch patiëntendossier (epd) is een politiek spel dat ver afstaat van de zorgpraktijk. Dat is de algemene teneur onder de bezoekers van de beurs Zorg & ICT 2011. Dat de Eerste Kamer mogelijk de ontwikkeling van het landelijk epd staakt, laat bijna iedereen koud. De ontwikkeling van het epd gaat toch door; op regionaal en Europees niveau is het er al of zal het er komen.
De meeste standhouders op Zorg & ICT 2011 krijgen geen vragen over de gevolgen wanneer de ontwikkeling van het landelijk epd wordt stopgezet. 'Zorgaanbieders blijven heus niet wachten op de uitkomst van dat debat, maar trekken hun eigen plan', zegt Hans ter Brake, directeur strategie & marketing van Pinkroccade Healthcare. ‘Neem het Flevoziekenhuis. Daar kan een patiënt allang zelf zijn afspraken maken en inzage krijgen in gegevens via het internet.'
Nictiz en Epic
Op de stand van het Nationaal ICT-instituut in de zorg (Nictiz), de organisatie die zorgverleners helpt bij de aansluiting op het landelijk schakelpunt en informeert over het epd, zijn er wel leveranciers en zorginstellingen langsgeweest met vragen. De medewerkers houden zich op de vlakte over wat zij van de ontwikkelingen vinden.
Voor de grote Amerikaanse epd-leverancier Epic is er geen man over boord als de senaat de nieuwe wet voor de verplichte invoering van het epd eind maart definitief zou afschieten. 'In de praktijk heeft het epd voor 80 à 90 procent betrekking op regionale en lokale zorg. Het niet doorgaan van het landelijk epd is vooral een politieke discussie. Het zal onze activiteiten niet schaden', reageert manager John van der Sanden.
Achtergrondartikel
Lees de reportage over wat bezoekers en standhouders van de beurs Zorg & ICT 2011 vinden van de mogelijk afschaffing van het landelijk epd: ‘Landelijk EPD is non-issue'.
En echt dilemma dat EPD.
Aanleiding: “tja, het is toch niet meer van deze tijd dat een zorgverlener als het nodig is, niet meteen bij mijn gegevens kan”.
Dus wilden we die gegevens lekker modern digitaal en centraal opslaan, waarmee een fors legertje “betrouwbare geautoriseerden (ahem)” er, inderdaad, bij kan. Maar dat gaat geheid een keer fout, en dat willen we dan dus ook weer niet.
Zo’n discussie kan je dus nooit winnen.
Netto resultaat, zo blijkt uit de feedback op het besluit: we gaan gewoon lekker door met het op verschillende manieren ongecontroleerd verspreiden en opslaan van onze gegevens, in hangmapjes en op pc’tjes.
Vraagje: wie weet er in welk ziekenhuis, bij welke behandelaars, op welke ooit uit een huisartsenpraktijk gestolen PC, zijn medische gegevens allemaal te vinden zijn?
Maar dat de mensen in het medisch-archief ontslagen worden door de komst van het EPD, interesseert blijkbaar niet.
@Michael: als jij in het door mij voorgestelde systeem niemand toegang verleent, wordt er ook niets in opgeslagen. Als je het later dan nodig vindt om – vanwege een pacemaker of ziekte die je opgelopen hebt – toch informatie beschikbaar te stellen voor spoedeisende hulp, kun je altijd nog van gedachten veranderen.
@André: dit soort innovatie is inderdaad zwaar destructief. Daarom hebben gevestigde partijen er ook weinig behoefte aan en leveren ze jarenlang alleen lippendiensten. Dit moet vanuit de overheid of vanuit belangenverenigingen voor patiënten komen.
Beste mensen,
Het EPD zal best veilig zijn, maar de mens is hier weer de zwakke schakel. Hoe weet een arts dat zijn inloggegevens alleen bij de arts bekend is ?.
moht een krimineel dit bemachtigen, dan kan hij wat zaken op het internet zetten (lekker belangrijk). Zodra de verzekering dit weet wordt het al een probleem met prio. Het pensioen bedrijf is natuurlijk ook best leuk, soms is voorkennis handig.
iedere IT oplossing komt met dezelfde issues, ze worden vroeg of laat allemaal gehackt. Ik denk dat dit nog eenvoudiger kan door een arts in dienst te nemen en de hacker op te sluiten.
We zijn er gewoon nog niet aan toe, soms is digitaal niet beter. Geef iederee zijn eigen gegevens mee naar huis, dat is een stuk beter. Vergeet niet je gegeens mee te nemen als je naar het ziekenhuis to gaat, da kunnen we je niet helpen :).
Probleem ook opgelost, neeeexxxxxt.
Jammer dat allerlei personen hier een mening spuien maar geen kennis van zaken hebben; het is een schakelpunt en de gegevens blijven bij de bron opgeslagen en NIET in het LSP (het is geen EPD). Pas bij het daadwerkelijke opvragen door bv een arts worden de gegevens over het LSP naar de aanvrager getransporteerd.
Nederland liep voorop in dit model maar is nu allang ingehaald door landen als Zweden die wel voldoende daadkracht tonen.