Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ's) geven jaarlijks gemiddeld 3309 euro per werkplek uit aan ict. Dat is gemiddeld 4 procent van de omzet. Het percentage is licht hoger dan de ict-kosten per werkplek bij ziekenhuizen (4,2 procent). Bij GGZ-instellingen gaat relatief veel geld naar spraakcommunicatie. 'Met 14 procent ligt dat percentage fors hoger dan bij benchmarks in andere sectoren', stelt M&I/Partners.
Dat adviesbureau voor automatisering in het onderwijs, de zorg en bij de overheid, nam bij tien GGZ-instellingen in Nederland de ict-kosten per werkplek onder de loep. Het bedrag van 3309 euro is berekend door de totale ict-kosten (zowel kapitaallasten als exploitatiekosten) te delen door het aantal werkplekken. Het bedrag verschilt sterk tussen de onderzochte instellingen en kan oplopen tot 2000 euro per werkplek per jaar.
Weinig video
Uit de benchmark blijkt dat software en personeelskosten voor beheer samen goed zijn voor 60 procent van de totale ict-kosten. 'Dit beeld zien we ook in andere deelsectoren binnen de zorg terugkomen. Daarentegen vindt videocommunicatie bij de GGZ-instellingen nog nauwelijks plaats', stelt M&I/Partners.
Volgens het bureau zijn de kosten voor spraakcommunicatie met 14 procent fors hoger dan bij andere sector benchmarks. In 2009 waren er in Nederland 31 geïntegreerde GGZ-instellingen.
Mijn ervaringen bij de GGZ met het EPD zijn vreselijk.
Ze leven de voorschriften niet na en geen enkele client is op de hoogte gesteld van invoering hiervan.
Ze gooien wat info in de computer en weten vervolgens niets meer van de patient, omdat alles in de computer staat. Deze steeds raadplegen is tijdrovend werk en mag niet zomaar plaatsvinden. Mijn privacy is zeer geschonden door de GGZ. Heb een uitdraai gelezen en dan zie je info die selectief is opgeslagen. Veel liegen over de patient, verhalen verdraaien, alles om zichzelf in te dekken. Mailwisselingen, waar de antwoorden van mij ontbreken. Mail is selectief, leugens,. Ik zou dan ook iedere client die bij de GGZ in behandeling is, aanraden om je EPD in te zien. De info kan je veel schade berokkenen. Dit heb ik aan den lijfe ondervonden.
Waardeloos systeem. Bovendien is er geen “waakhond” bij de GGZ die toeziet of alles wel volgens de regels gaat.
Voor klachten kun je nergens terrecht, je wordt steeds doorverwezen. Niemand neemt zijn of haar verantwoordelijkheid hierin. EPD inkijken, absoluut doen!